Elf concerttips -en tickets voor een fraai februari

door Yannick Verhasselt

De kortste maand van het jaar staat voor de deur, en toch barst deze maand van de concerten. Vooral ontdekkingsfestivals als We Are Open (Trix), The Sound Of Belgian Underground (Ancienne Belgique), Artefact Sound (STUK), Night Air (Wilde Westen) en Schiev festival (Beursschouwburg) vinden plaats deze maand. Het is dus aan de muzikale avonturiers deze maand. Voor heel wat concerten mogen we trouwens weer tickets weggeven. Het enige wat je daarvoor moet doen om kans te maken, is een overtuigend mailtje sturen naar info@indiestyle.be en vermelden voor welke show jij en je +1 tickets willen winnen.

 

2-3.2 schiev festival (Beursschouwburg)

We tippen maar wat graag de affiche van schiev festival. Het Brusselse festival biedt een platform aan avant-pop. Lokale platenlabels krijgen bovendien de kans om hun werk te presenteren via de ‘label market’ op zondag 4 februari. Ook uniek zijn de geplande gesprekmomenten over de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van (lokale) muziek. De line-up omvat artiesten als caro <3, Martyna Basta, RONCE, Schntzl, Sara Persico, Lamina en meer.

 

9-10.2 We Are Open (Trix)

Het ontdekkingsfestival bij uitstek voor Belgische muziek is uiteraard We Are Open. De zalen van Trix worden het hele weekend weer opengesteld voor de meest beloftevolle bands en artiesten van het moment. Een lijstje van artiesten waar wij naar uitkijken? Porcelain id, NAH, Sergeant, Salome, Youniss, Rori en Victor De Roo. Te veel om op te noemen, en dan zijn we nog maar pas begonnen. Bands als ILA, Movulango, Ão, Brorlab of LũpḁGangGang moeten daarbij al bekender in de oren klinken. We mogen voor het festival één duoticket weggeven voor vrijdag en één voor zaterdag.

 

14.2 Sprints + English Teacher (Trix)

Her en der wordt nu al beweerd dat het één van die concerten zal zijn waar je binnen enkele jaren mee kunt pochen bij je vriendendat je er bij was. Door een goed lopende verkoop werd het concert zelfs verplaatst naar de grotere zaal. Snel zijn is dus de boodschap, misschien zelfs het ideale valentijnscadeau? Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

 

17.2 Artefact Sound: Bolis Pupul, NAH, Clara! etc. (STUK)

Eén van de meest gehypete, en terecht, artiesten van het moment is Bolis Pupul. De artiest komt dit voorjaar met zijn debuutplaat en stelt die ook in STUK live voor. Samen met de audiovisuele show van de Amerikaanse percussionist NAH, die een nieuw album zal uitbrengen op het label van VIERNULVIER en tal van andere elektronicahelden als Clara!, Céline Gillain en The Pilotwings is de som een pak meer dan de som der delen. Een hele boel, veelal live gebrachte, elektronica… Wie wil daar nu niet bij zijn? We mogen voor deze clubavond één duoticket weggeven.

 

18.2 Mary Lattimore (Cactus)

De Amerikaanse componiste en artieste Mary Lattimore bracht vorig jaar wederom een nieuwe plaat uit. Ditmaal met bijdrages van een tros artiesten om ‘u’ tegen te zeggen: Meg Baird, Rachel Goswell (Slowdive), Roy Montgomery, Lol Torhurst (ex-The Cure) enzovoorts. Op papier zou je van ‘Goodbye, hotel arkanda’ kunnen zeggen dat het een simpele ambientplaat is, maar na enkele luisterbeurten nestelt de intrigerende new age zich eveneens in je lijf. Lattimore stelt het album in première voor in Cactus. Voor dit concert mogen wij drie duotickets weggeven.

 

20.2 Iceboy Violet presents: aya (live) (Pilar)

De Brusselse muziekclub Pilar organiseert van 15 februari tot en met 15 maart ‘The Posthumanist Edition’, een marathonevenement waarbij de zaal dagelijks zal worden gebruikt. Van het openingsconcert met Aïsha Devi op het programma, een expo, clubavond, talks en verscheidene concerten. Eentje daarvan lichten we graag toe: Iceboy Violet nodigt aya uit voor een macaber, elektronisch avondje uit. Een double bill waar ze in Berlijn voor zouden om kijken.

 

21.2 Adriaan De Roover + Klein (Bozar)

Adriaan de Roover is een Brusselse elektronische muzikant die binnenkort zijn tweede plaat ‘Other rooms’ uitbrengt. De Roover brengt abstracte geluidslandschappen met afwijkende toetsen. Een perfecte soundtrack voor introspectiemomentjes. Klein staat dan weer gekend als radicale componist. In haar muzikale werk verweeft ze onder andere beeldende kunst en webdesign. Haar debuutfilm ‘Care’ integreerde ze rapmuziek met avant-gardistische drone- en noise-invloeden. In haar discografie tonen platen als ‘Harmattan’ en ‘Cave in the wind’ aan wat voor een eenpersoonsorkest dat ze is. Vorig jaar verkende ze met ‘Touched by an angel’ vocale manipulatie en verwrongen instrumentatie. Aan eclecticisme geen gebrek.

 

23.2 Slagwerk: Snow Strippers (Botanique)

Het Brusselse, label en organisator van vele concerten en feestjes, Slagwerk haalt het Amerikaanse Snow Strippers naar ons land. Het duo werpt een frisse blik op de electrohouse en witch house van de jaren nul. Ze worden op deze gecureerde affiche bij gestaan door de label-honcho himself Otis, Angelita, Fakethias en Fausse Sceptique. Mensen die wel een avondje Ascendant Vierge wel lusten, zullen hier ook wel aan hun trekken komen.

 

24.2 Night Air (Wilde Westen, Kunstencentrum Buda)

Wie voor de affiche van Night Air, een soort minifestival van het Wilde Westen en Kunstencentrum Buda, carte blanche heeft gekregen om de affiche op te stellen, wel dat is onze vriend. Spelen op één avond, en hou u goed vast; Hatis Noit, Tashi Wada & Julia Holter, Dienne, IKRAAAN en Amos, Genevieve Murphy, Lore Binon, Diamanda La Berge Dramm, Claire Croizé & Aisha Orazbayeva / ECCE, Jasna Veličković, TUUM Collective en Zwerm. Indien je van iets moeilijkere (pop)muziek zou houden, is Night Air een must om te bezoeken dit voorjaar. Voor dit evenement mogen we twee duotickets weggeven.

 

25.2 Artefact Sound: Tashi Wada & Julia Holter (STUK)

Ter afsluiting van Artefact Sound, nodigt STUK Julia Holter en Tashi Wada uit voor een matinéeconcert. De partners in crime zullen er, als we de perstekst mogen geloven, een fraai droneconcert geven. Verder op het programma die dag: BELLY FLOP (Farida Amadou & Leslie Gutierrez). Een duo bestaand uit respectievelijk iemand die hoog aangeschreven staat bij free improv-fans en anderzijds lid van punkgroep Pega. Wat te verwachten? “a bit of pop, a bit of experimental, a bit of rock music and for sure a lot of fun!” Percusioniste Valentina Magaletti stelt dan weer een nieuwe liveshow voor en ook de klassieke muziek van Clara Levy zal in première worden voorgesteld. Voor dit concert mogen we één duoticket weggeven.

 

29.2 L’Rain (Cactus)

Een psychedelische koortsdroom, zo zou je de Amerikaanse haar laatste plaat ‘I killed your dog’, kunnen omschrijven. Taja Cheek is één van de meest interessante artiesten van het moment omdat ze zoveel verschillende stijlen in elkaar weet te vermengen tot een samenhangend en heerlijk klinkend popmenu. We mogen voor dit concert drie duotickets weggeven.