Header image

Hoe Kim Petras langzaam de muziekwereld verovert

door Karel Nijs

De Duitse singer-songwriter Kim Petras droomt al sinds haar tienerjaren van een carrière in de popwereld. Op dertienjarige leeftijd begon ze liedjes te schrijven in haar slaapkamer en op haar negentiende verhuisde ze naar Los Angeles om haar droom waar te maken. Sindsdien heeft Petras langzaamaan een brede fanbase uitgebouwd.

De zangeres heeft de afgelopen jaren heel wat nummers uitgebracht. Haar debuut-ep ‘One piece of tape’ verscheen in 2011 maar haar echte doorbraak kwam er pas enkele jaren later na de release van het nummer ‘I don’t want it all’, geproducet door Dr. Luke. Enkele hits van Petras scoorden hoog in de Billboard Dance Club Songs Chart of de Billboard Dance Electronic Songs Chart maar geen enkel nummer haalde in de top twintig.

In de zomer van 2019 bracht Petras haar eerste album ‘Clarity’ uit, met hits als ‘Icy’ en ‘Personal hell’. Petras kroonde zichzelf dat jaar ook tot koningin van Halloween na de release van ‘Turn off the light’, een project met zeventien enge, poppy nummers helemaal in het thema van Halloween op haar eigen BunHead Records, zoals al haar werk. 

Kim Petras haalt haar inspiratie bij de grootste popdiva’s, van Britney Spears tot Kylie Minogue, maar Lady Gaga is één van haar grootste invloeden. Zo vertelde ze in een interview met het magazine Billboard dat Gaga’s eerste album ‘The fame’ enorm veel voor haar betekende. “I’ve listened to that record a thousand times. I think that’s my favorite Gaga record.” Petras haalt haar inspiratie ook bij de Britse artiest Charli XCX, waarmee ze al verschillende keren heeft samengewerkt, onder andere in ‘Unlock it’. Charli XCX en Kim Petras zijn beiden niet vies van een beetje auto-tune.

LGBTQ-gemeenschap

De artieste identificeert zich openlijk als transvrouw. Op zestienjarige leeftijd haalde ze internationale krantenkoppen als de jongste persoon ter wereld die een geslachtsverandering onderging.

Door haar eerlijkheid en steun aan de LGBTQ-gemeenschap werd ze genomineerd voor een GLAAD Media Award. Dat is een prijs om verschillende takken van de media te erkennen en te eren voor hun vertegenwoordiging van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap.

Momenteel trekt ze doorheen Europa en het Verenigd Koninkrijk. Op donderdag 30 januari kan je haar aan het werk zien in de Zappa in Antwerpen (info & tickets).