Indiestyle selecteert: Cactusfestival 2016

door Filip Tyskens

Ah, Brugge, de stad die enkel indruk kon maken op Colin Farrell als hij achterlijk was geweest en op een boerderij was opgegroeid – zijn woorden, niet de onze. Wel, noem ons wat je wilt, maar komend weekend kan je ons drie dagen lang vinden in het Minnewaterpark voor wat een van de beste line-ups van de zomer moet zijn. Jaar na jaar slaagt het kleine Cactusfestival er namelijk in om stiekem enkele grote namen zonder lidkaart van Werchter of Pukkelpop te programmeren, en daarvoor zijn we ze ook nu weer dankbaar. Tijd voor een voorbeschouwing.

The Cinematic Orchestra (zondag, 21u45-23u00)

Het is alweer even geleden dat dit Britse jazzcollectief een nieuw album op de wereld losliet, al zou hun back catalogue (en dan vooral het onverslijtbare ‘Every day’) er voor moeten zorgen dat dit een hoogtepunt van Cactus 2016 wordt. Met hun uitdijende elektronische nu-jazz verstaat dit orkest als geen ander de kunst van hun nummers laag per laag op te bouwen en ze minutenlang spannend te houden. Dit zijn de vaandeldragers van het fijne Ninja Tune-label, de koningen van de continue crescendo en de muzikanten waarvoor je blindelings een ticket moet aanschaffen.

Kurt Vile & The Violators (zondag, 18u20-19u30)

Langharige man brengt zijn gitaar mee naar een park om lange laidbacksongs te spelen? Dit klinkt doorgaans als een geitenwollensokken-gebeurtenis waar we zo ver mogelijk verwijderd van willen zijn, maar in het geval van Kurt Vile en zijn band maken we graag een uitzondering. Deze voorvechter van de nieuwe americana weet perfect hoe hij zijn meanderende gitaarmuziek kan inzetten om het Belgische publiek in gedachten naar de ellenlange Amerikaanse highways te transporteren, hoewel we hier zelf niks anders kennen dan files.

Laura Mvula (zaterdag, 18u20-19u30)

Als een beetje een vreemde eend in de bijt is Laura Mvula dit jaar een van de interessantere artiesten op het festival. Haar soulvolle pop met een hoek af bestaat uit ietwat vreemde arrangementen die gesterkt worden door haar krachtige stem. Check zeker het fenomenale ‘Phenomenal woman’ en laat al op voorhand eens de tegendraadse en sterke grooves je oren binnenglijden.

Flying Horseman (zaterdag, 13u30-14u35)

Ondergetekende moest onlangs schandalig genoeg tot Amsterdam gaan om dit Antwerpse zestal voor een eerste keer aan het werk te zien. Onder leiding van gitaarsjamaan Bert Dockx wist de band het Nederlandse voorprogramma los naar huis te spelen met hun beklijvende bluesgrooves. Niet dat we chauvinistische mensen zijn, maar er zijn weinig groepen die zich zo strak begeven op het koord tussen ingetogen duisternis en openbarstende apotheoses.

Calexico & Wilco (vrijdag, 19u50-21u05 & 23u30-01u00)

Twee hedendaagse klassiekers van de alt country op één avond strikken voor een exclusief concert? We weten niet welke lobbygroep tips heeft gegeven aan de organisatie van Cactusfestival, maar we willen hun telefoonnummer. Beide bands timmeren al meer dan twintig jaar eigenzinnig aan hun weg doorheen de Amerikaanse muzikale traditie, en staan consequent garant voor overtuigende liveshows. Calexico doet dit met zuidelijke, door de blakende zon en mariachi ingegeven country, terwijl het midwestern Wilco meer het experiment opzoekt. Dit is een double bill die je deze zomer nergens anders zal vinden.

Eefje De Visser (zaterdag, 12u00-13u00)

Terwijl Eefje De Visser in Nederland op volle toeren draait, is haar succes in België meer bescheiden. Jammer, want lang voor Bazart blies ze al nieuwe leven in de Nederlandstalige muziek. Het is vooral uitkijken naar hoe ze haar elektronische begeleiding live zal neerzetten. Haar optredens staan altijd als een huis, dus vroeg komen is de boodschap.

Cactusfestival vindt plaats van 8 t/m 10 juli in het Minnewaterpark in Brugge (info & tickets).

Woorden van Simon Kremar (Eefje De Visser & Laura Mvula) en Filip Tyskens (Calexico, Wilco, Flying Horseman, Cinematic Orchestra, Kurt Vile).