Indiestyle’s grote gids + ticketwedstrijd voor een geslaagde Les Nuits Botanique 2016

door Thomas Konings

Aaahh mei, onze favoriete maand! Niet alleen omdat de zon dan weer begint te schijnen en onze hoofdredacteur dan jarig is, maar vooral omdat de Botanique bijna elke avond een rijkelijk gevulde affiche presenteert. Les Nuits noemen ze het en wie er ooit was beseft dat er naast de concerten ook een heel erg fijne sfeer te beleven valt. Omdat de line-up misschien wat overweldigend kan lijken, gidsen wij je er doorheen met de beste tips.

Hoewel je deze week Yann Tiersen en Andrew Bird al op Les Nuits kan zien, begint het echte festijn pas volgende week. Op vrijdag 13 mei staan er uitverkochte optredens van La Femme en Alice On The Roof op het programma. Niet zo erg, want met Field Music is er in de Orangerie een mooi alternatief voor wie z’n pop graag met een grote hoek af heeft. Daarnaast speelt Lyenn in de Rotonde, zeker de moeite zijn als je fan bent van experimentele bands als Dans Dans en Mark Lanegan.

Een dag later is het keuze-aanbod alweer gigantisch. Als je into hippe electro-pop op z’n Disco Naïveté’s bent, dan is de avond met Transviolet, Beffroi en Vallis Alps vermoedelijk niet te missen. Als indie-gitaarpop meer je ding is, dan noteer je maar beter het optreden van Beverly in je agenda: een heerlijk slacker-sfeertje, de betere lo-fi-charmes en een portie zonnestralen verpakt als muziek wachten op je. Tot slot wordt het Grand Salon de Concert ingepalmd door Anna Meredith, die met haar rijke, frisse album ‘Varminths’ een van de betere platen van het jaar maakte. Zou live ook zeker indrukwekkend zijn. Tot slot voegen we daar nog even aan toe dat Kaytranada die dag ook op de affiche staat, zijn concert in de Chapiteau is intussen wel al uitverkocht.

Op zondag kijken we naast popstar-gone-indie Vanessa Carlton toch vooral uit naar LUH, het nieuwe project van WU LYF’s Ellery Roberts en Ebony Hoorn. “Een passioneel manifest” noemden we de eerste plaat van het Brits-Nederlandse duo in onze recensie; “De refreinen klinken als ware anthems, waardoor je spontaan zin krijgt om met z’n allen op de barricades te gaan staan tegen het onrecht in de wereld. Ze bieden hoop en voelen bij momenten aan als een bijna sacrale ervaring.” Niet te missen!

Nadat maandag 16 mei de beste Belgische bands de concertzaal inpalmen (Soldier’s Heart! Pomrad! Robbing Millions! Le Colisée!) hervat het festival op dinsdag weer met internationaal geweld. Onder meer Benjamin Franklin Leftwich speelt ten dans en daar kan jij toevallig gratis naar toe. In feite zijn er een heleboel concerten waar je gratis naartoe kan! Ontdek onderaan het artikel alle tickets die we in de aanbieding hebben.

Niet te missen optreden van de daaropvolgende dinsdag is natuurlijk de double bill met Porches en Frankie Cosmos (foto). Dat zijn twee van de meest prominente gezichten uit de Amerikaanse undergroundscene en allebei maakten ze dit jaar de sprong richting een groter publiek met albums die op veel bijval konden rekenen. Porches ruilde zijn typische indie in voor schattige Arthur Russell-achtige synthpop, terwijl Cosmos haar superkorte, spitse en sympathieke liedjes helemaal verfijnde. Ze schrijven beide liedjes die erg authentiek overkomen en waarvan de gemoedstoestand heel erg herkenbaar aanvoelt.


Lees onze reviews van Frankie Cosmos’ ‘Next thing‘ en Porches’ ‘Pool‘.

Als artiesten een jaar na hun passage op Les Nuits nog eens gevraagd worden door de Botanique, wil dat toch iets zeggen. Vorig jaar speelde Kurt Vile’s compagnon Steve Gunn nog een show met Kevin Morby, nu is hij de duidelijke headliner van de avond. Terecht: zijn americana en folksongs herinneren aan de Amerikaanse rocktraditie alsof Gunn in het verkeerde decennium is geboren. Ook onder meer Taxiwars en Andy Shauf spelen die dag op Les Nuits, da’s alweer 19 mei om precies te zijn.

Op vrijdag 20 mei heeft de Bota dan weer zoveel acts geboekt dat het buiten de Kruidtuin op zoek moest gaan naar een locatie, eentje in Luik zelfs. Je hoeft niet helemaal naar daar want de grote aanrader van de avond is waarschijnlijk het “ciné-concert” van Mogwai in het Koninklijk Circus. De post-rockers stellen daar hun laatste nieuwe album/soundtrack ‘Atomic’ voor en er zijn verbazend genoeg nog tickets. Verder speelt Little Simz in de Chapiteau, wie haar op Faded Weekender zag weet hoe sterk de Britse MC live is.

Een dag later gaat het officieuze slotweekend van start. Op zaterdag lijkt de afterparty alvast stevig de moeite. Een heleboel van de spannendste lokale electronica-acts komen gekke muziekjes maken, zo zal bijvoorbeeld het geweldige label Vlek goed vertegenwoordigd zijn in de vorm van Lawrence Le Doux, Sagat en Tav Exotic. Ook Mathieu Serruys en Milan W. (je wel bekend van Flying Horseman en Mittland Och Leo) zijn van de partij.

Op zondag heerst er dan weer heel wat keuzestress. In het Koninklijk Circus zorgt onder meer het Franse Acid Arab voor de betere elektronische wereldmuziek, terwijl heel wat indierockers de Botanique zelf inpakken. Suuns zullen hun sterke nieuwe plaat voorstellen in de Orangerie en krautrockfans weten: live stelt die groep zelden teleur. Daarnaast speelt het semi-legendarische Spain in de Rotonde en komt internetsensatie Julien Baker alle gevoelige zieltjes nog wat triester maken in het gezelschap van andere coole underground-indieband Nap Eyes. Mooie avond!

Daarna gaat het festival nog eventjes door, zij het met veel minder optredens. De Rotonde zal z’n reputatie nog wat eer aandoen met prachtige concertavonden die ingevuld worden door de straffe post-punk-jongens van Royal Headache, charmante singer-songwriter Eleanor Friedberger, het fantastische, aan Efterklang gelinkte Liima en nieuwe indiepopkoningin Empress Of, die geflankeerd wordt door de spannende experimentele-pop-artieste Olga Bell. Alsof dat allemaal nog niet indrukwekkend genoeg is spelen ook Julia Holter en Julianna Barwick een double bill.

OKE, nu je dat allemaal weet, kunnen we overgaan tot de grote ticketwedstrijd! We hebben voor dertien (13!!!) optredens 2×2 tickets te geef. Here we go:

14.05: Anna Meredith + Marc Melià
15.05: LUH + The Scrap Dealers + Empty Taxi
17.05: Benjamin Francis Leftwich
18.05: RY X + Warhaus
18.05: Porches + Frankie Cosmos
19.05: Steve Gunn + Imarhan + Xixa
22.05: Suuns + Duane Serah
22.05: Spain + He Died While Hunting
22.05: Julien Baker + Nap Eyes
01.06: Eleanor Friedberger + Plants And Animals
02.06: Liima + Anna B Savage
07.06: Julia Holter + Julianna Barwick
07.06: Empress Of + Olga Bell

Mailen naar info@indiestyle.be is de boodschap met je favoriete concert(en) in de titel. De wedstrijd loopt tot en met 10 mei. Succes!