Introductie in electro cha3bi met Cairo Liberation Front

door Thomas Konings

Vrijdag brengt Cairo Liberation Front dankzij Muziekcentrum Cactus electro cha3bi naar Brugge. Wij vroegen aan Joep Schmitz van het Nederlandse gezelschap om ons een inleiding te geven in het genre. Bereid je met de onderstaande hits voor op de show en koop hier je tickets indien je dat nog niet deed.

  1. Ahmed Zoala

Tijdens Incubate 2013 nodigden we electro cha3bi-helden Sadat, Alaa Fifty en DJ Zoala uit voor een show. Gedurende een week hebben we samen tracks opgenomen, meerdere KFC buckets naar binnen gewerkt en veel gelachen.

Op 26 januari kregen we het verschrikkelijke bericht dat Zoala was doodgeschoten door veiligheidstroepen terwijl hij met vrienden aan het shoppen was in Matariya, een wijk in Cairo. Ahmed was op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Het is verschrikkelijk dat dit heeft kunnen gebeuren. Daarom geen track, maar eerst een foto van van Ahmed, een zeer getalenteerde DJ die veel te vroeg is beroofd van het leven. RIP.

ahmed

  1. Qusai ft. Sadat & Fifty – Umm El- Dunia

Ahmed was de DJ van Sadat, Fifty en Amr Haha. Omdat de hele scene in diepe rouw was, heeft het even geduurd voordat er weer nieuwe nummers verschenen. Gisteren kwam ‘Umm El- Dunia’ uit, de nieuwe single van Sadat & Fifty, samen met Qusai.

  1. Islam Chipsy ft. EEK

Excuses voor deze mineurstemming. Electro cha3bi is immers feestmuziek, en Islam Chipsy weet wat feesten is! Zonder hem was er geen Cairo Liberation Front geweest. We vonden op YouTube een filmpje waarin hij met zijn vuisten op z’n Casio sloeg, iets wat we nog nooit eerder hadden gezien. Het klonk zo sick, met zo veel energie, zo gaaf. Vanaf toen waren we verkocht en gingen we op zoek naar meer info over deze muziek. Live speelt Islam Chipsy samen met twee drummers zoals in deze videoclip. Als je tijd hebt; 10 april spelen ze op Sonic Protest Festival in Parijs.

  1. DJ Figo

Dit is één van de laatste creaties van DJ Figo, denk aan staccato bas en veel autotune. Dat is de typische electro chaabi-sound. DJ Figo is heel productief, brengt minstens 6 tracks per maand uit en werkt samen met alle grote gasten in de scene. De Egyptische DJ Khaled zeg maar.

  1. Diesel

Wat tof is om te zien, is dat “traditionele” electro cha3bi-beats steeds vaker worden vervangen voor een club- of hiphopbeat, zo ook bij deze nieuwe track van Diesel. Je ziet een verschuiving qua productie, de tracks zijn beter geproduceerd en klinken meer Westers. Die moves van Diesel in het begin zijn ook lekker trouwens.

  1. Diab – Ya Wad Ya SoSo

‘Ya Wad Ya SoSo’ is het titelnummer van Diabs laatste album. Diab wijkt af van het electro cha3bi-pad, maar als je deze song beluistert, snap je waarom Diab onmisbaar is in onze live sets. Je wordt betoverd door zijn stem en magisch gevoel voor melodie. Ik ervaar bij Diab hetzelfde als een dertienjarig meisje dat fan is van Beyoncé bij haar idool; ik snap de tekst niet, maar wil meezingen en dansen.

  1. Oka & Ortega ft. Mai Kassab – Barbie

Oka & Ortega zijn sterren in Egypte. Naast hun zangcarrière acteren ze in verschillende films. Vaak maken ze dan tevens de soundtracks. Een van hun tofste nummers is ‘Barbie’, een übervrolijke en opzwepende track met de populaire Egyptische zangeres Mai Kassab.

  1. SBMG – Oeh Na Na [Cairo Liberation Front Official Remix]

In februari is onze eerste Remix Collection uitgekomen via Generation Bass. Hiervoor hebben we samengewerkt met de Amsterdamse Bijlmer Boys van SMBG en de almachtige Al Lover die je wellicht kent van zijn GOAT Remixes. Ook nemen we een track van Polygrains onder de loep. Onze DJ is momenteel met hem in Londen nummers aan het maken.

Als je benieuwd bent naar wat er vrijdag in Cactus gaat gebeuren; hier is een filmpje van een show in Parijs. Onze buikdanseressen zullen er niet bij zijn, daarom lanceren we bij deze een oproep aan dames en heren met losse heupjes die ons willen vergezellen op het podium. Alvast dank en tot vrijdag!