Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Jasper De Spiegeleer

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebook-feeds en Soundcloud-profielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten. Verwacht geen waardeoordeel, maar genoeg muzikale tips om er weer een week tegen te kunnen

Madensuyu – Current
Gemiddeld om de 5 jaar verwent Madensuyu ons met een nieuw langspeler. Met ‘D is done’ (2008) en ‘Stabat Mater’ (2013) kroonde het duo zich tot een van de meest interessante en vernieuwende bands van ons kleine vaderland. Single ‘A current’, een pompeuze pianomelodie, deed ons snakken naar het nieuwe album. Vandaag is het eindelijk zo ver.

Joan As Police Woman – Damned devotion
Joan As Police Woman aka Joan Wasser gaf ons al een voorproefje met ‘Warning bell’ en ‘Tell me’ en deelt vandaag het volledige album. Op ‘Damned devotion’ graaft ze dieper in de emotionele onderwerpen, die ze voordien al niet ontweek. Gebroken liefde, het verliezen van dierbaren, het lijkt wel of ze het plots allemaal een plaats kan geven.

Son Lux – Brighter wounds
Son Lux  herrijst met een vijfde studio-album na een muzikale stilte van bijna drie jaar. Het trio van Ryan Lott brengt een gedurfde, multidirectionele sound die de geweldadigheid van liefde en de schoonheid van opoffering verkent. We kregen ‘Dream State’ en ‘Slowly’ een soulful sputterend nummer, als voorsmaakje. Son Lux komt ‘Brighter wounds’ op 17 februari voorstellen in de AB in Brussel.

Franz Ferdinand – Always ascending
Het vijftal uit Glasgow brengt een eerste plaat uit zonder gitarist Nick McCarthy, die de band in 2016 verliet wegens familiale redenen. Hij werd vervangen door Julian Corrie die voor een iets meer electronische sound opteert. Benieuwd hoe dit zal uitspelen

Palm – Rock island
Na een zeer veelbelovende single ‘Pearly’ verwennen ons de artrockhelden uit Philadelphia met een tweede langspeler. ‘Rock island’ voegt een iets meer elektronische sound toe aan de traditionele gitaar-bas-drumopstelling van de band.

Dashboard Confessional – Crooked shadows
De Amerikaanse band rond Chris Carraba brengt vandaag na acht jaar eindelijk nog eens een album uit. In november deelden ze al ‘We fight’, een episch nummer over het aanvechten van verschillen. Ontdek of ze na al die inactieve jaren hun muzikaal talent behouden hebben.

MGMT – Little Dark Age
MGMT pleegde in 2013 zo goed als muzikale zelfmoord met het zelfgetitelde album. Na vijf jaar bezinnen, besluit de band het opnieuw te proberen met ‘Litte dark age’, een veel serieuzere plaat met hallucinogene toetsen in tegenstelling tot de ongemakkelijke sound van het vorige album. Oordeel hier zelf of de Amerikanen zich herpakt hebben.

dirk. – album
De knallende gitaren uit Genk brengen na goed ontvallen ‘Gnome’ eerste album uit dat droogweg ‘album’ heet. Een smaakmakende live-reputatie heeft de band al, nu nog de studio veroveren. Op 22 februari stelt dirk. ‘album’ voor aan het publiek van de AB.

Brian Fallon – Sleepwalkers
De singer-songwriter klom naar de top als frontman van de band Gaslight Anthem en brengt vandaag zijn tweede soloplaat ‘Sleepwalkers’ uit.  ‘If your prayers don’t get to heaven’, de eerst single van het album, is een hartverwarmend folkrocknummer dat lijkt geschreven te zijn voor een lange treinrit.

The Wombats – Beautiful people will ruin your life
Het drietal uit Liverpool brengt een vierde album uit en natuurlijk is de titel weer even wispelturig als de nummers zelf. Een choatische achtbaan waar loopings en pitstops zich constant afwisselen. Geniet hier van ‘Beautiful people will ruin your life’

Ezra Furman – Transangelic exodus
Het achtste studioalbum van de artpop-artiest uit Chicago vertelt het verhaal van Furman die verliefd wordt op een ‘transengel’, een verboden liefde. Het koppel wordt opgejaagd door een schimmige, corrupte regering en Nazibendes. Deze metafoor voor de politieke en sociale onderdrukking van transgenders is zowel muzikaal als thematiek zeer confronterend. Beleef hun spannende vlucht hier.