Release Radar: naar deze platen kan je dit weekend luisteren

door Jasper De Spiegeleer

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebook-feeds en Soundcloud-profielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten. Verwacht geen waardeoordeel, maar genoeg muzikale tips om er weer een week tegen te kunnen

Ought – Room inside the world
De Canadese band lichtte eind vorig jaar al een tipje van de sluier op met ‘These 3 things’. Op eerste single ‘Catch it’ stapten de heren af van hun typische, impulsieve post-punk sound en gingen ze duidelijk op zoek naar wat meer structuur. Vandaag brengen ze eindelijk ‘Room inside the world uit’ en kan je horen of  deze aangepaste sound op het hele album toepassen. Op 2 mei kan je ze live gaan bewonderen in Botanique.

Ryuichi Sakamoto & Alva Noto – Glass
Sakamoto en Alva Noto zijn een gekend duo, ze brachten al zes albums uit samen en maakten samen de soundtrack voor de film ‘The Revenant’. Nu bundelen ze hun krachten voor een live, geïmproviseerde langspeler ‘Glass’. Het album werd opgenomen in The Glass House van Philip Johnson, een architecturaal pareltje. Japanse artiest Yayoi Kusama installeerde er een installatie ter ere van de 110e verjaardag van de geboorte van Johson die in 2005 stierf. Zo ging de bal aan het rollen, Sakamoto en Noto deden er een privé-optreden om het werk van Kusama te lanceren. Dit optreden werd opgenomen en uitgebracht als ‘Glass’.

Belle & Sebastian – how to solve our human problems
De tweepopband brengt vandaag de het derde deel van hun mini-albumreeks ‘How to solve our human problems’ uit. De trilogie is compleet. De eerste twee delen werden zeer goed onthaald en kregen lof voor hun ouderlijk sentimentalisme en jeugdige heimwee. Beluister hier of ze de trilogie in schoonheid afsluiten.

Pianos become the teeth – Wait for love
Het is ondertussen al vier jaar geleden dat de posthardcoreband het album ‘Keep you’ uitbracht. Eerste single ‘Charisma’ week verder af van hun screamo-roots dan ooit tevoren. Wie dacht dat dit het vrolijke album zou worden, heeft het grondig mis. Zoals de Amerikanen vroeger bloedserieus waren over dood en verlies, zijn ze nu bloedserieus over nieuwe liefde en een nieuw leven. Beluister hier ‘Wait for love’. 

Poliça/s t a r g a z e- Music for the long emergency
De synthpopband uit Minneapolis en een Berlijns orkest slaan de handen in elkaar om de zorgen van onze tijd te doorgronden. Poliça lijkt zichzelf constant heruit te vinden. In 2016 besloot de band, na jaren van zingen over de liefdesverdriet, zich te gaan mengen in de politiek met ‘United crushers’. Deze keer komt er een heel orkest aan te pas dat nog een extra dimensie moet geven aan de diepe, donkere kloven die hun vorig werk zo karakteriseerden.

Rejjie Snow – Dear annie
Na zijn vorige experimentele en abstrate mixtape ‘The moon and you’ brengt de rapper uit Dublin zijn debuutplaat ‘Dear annie’ uit. Rejjie verhuisde onlangs naar Brooklyn en de invloed hiervan is zeer aanwezig. Hij ruilt zijn Ierse roots in voor een all American vibe. In deze tijden van mumble rap en politieke verontwaardigheid ontpopt Alexander Anyaegbunam tot een volwaardige Don Juan. Op 7 april komt hij ‘Dear annie’ voorstellen in Botanique.

U.S. Girls – In a poem unlimited
Meg Remy aka U.S. Girls zit ondertussen al aan haar zesde studioalbum, maar de kans is groot dat je nog nooit van haar gehoord hebt. Tot nu dan: dit ultramodern protestalbum zou wel eens haar grote doorbraak kunnen zijn. Op ‘In a poem unlimited’ laat ze eindelijk haar borrelende woede naar buiten via een heel dromerige elektronische en toch jazzy sound.

Car Seat Headrest – Twin fantasy rework
‘Twin fantasy’, de soloplaat van Will Toledo uit 2011, groeide uit tot een ware cultklassieker. Nu besloot hij deze plaat te herwerken met zijn Car Seat Headrest. We werden al verwend met voorsmaakjes ‘My boy’, ‘Cute thing’, ‘Nervous young inhumans’ en ‘Beach life-in-death’. Toledo nam de oorspronkelijke plaat zelf op met heel beperkte apparatuur. Benieuwd of zijn band erin slaagt om het album naar een hoger niveau te tillen.

Geowulf – Great big blue
Jeugdvrienden Tom Banjanin en Star Kendrick maken samen muziek onder de naam Geowulf. Eind vorig jaar loste het duo de eerste single ‘Hideaway’ en vandaag brengen ze hun eerste plaat uit. Een niet te missen album voor liefhebbers van vrolijke pop met een melancholisch randje.

Marlon Williams – Make way for love
“De grootste inspiratie komt voort uit hartzeer” is een statement dan Marlon Williams maar al te graag bevestigt. Uit zijn breuk met Aldous Harding ontsproot ‘Make way for love’. De aanwezigheid van Harding op het nummer ‘Nobody gets what they want anymore’ bevestigt de complexiteit van hun relatie. Marlon stelt constant de liefde en zichzelf in vraag.