Release Radar: naar deze platen kan je dit weekend luisteren

door Jasper De Spiegeleer

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebook-feeds en Soundcloud-profielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten. Verwacht geen waardeoordeel, maar genoeg muzikale tips om er weer een week tegen te kunnen.

Stikstof – OVERLAST
Omar G (Zwangere Guy), Jazz, Rosko en Astro, samen Stikstof, brengen hun derde langspeler uit. Het Brussels hiphop collectief beschreef de ongure praktijken in de donkere stegen van de Europese hoofdstad op eerste single ‘Gele blokken’. Aangekondigde samenwerkingen met Brihang en WWWater deden fans watertanden. Reken op dreigende beats, vlijmscherpe punchlines en een kritische kijk op mens en maatschappij. Ontdek hier of de heren de hoge verwachtingen kunnen inlossen.

Lucy Dacus – Historian
Na de release van haar debuutplaat ‘No burden’ in 2016 werd ze aan de arm getrokken door menig platenlabel. Uiteindelijk tekende de indierockster bij Matador records en vertrok meteen op een wereldwijde tour. Op haar nieuwe album ‘Historian’ bezint ze over de overweldigende moeilijkheden die plotse beroemdheid met zich meebrengt. Ze lichtte al een tipje van de sluier op met eerste single ‘Night shift’, een prachtige ballade over de relatie met haar voormalige vriend en bassist. Beluister het volledige album hier.

Superorganism – Superorganism
Het hyperinternationale Superorganism bracht vorig jaar een handvol singles uit en vandaag is het tijd voor de zelfgetitelde debuutplaat. De band bestaat uit acht leden, afkomstig uit vijf verschillende landen en zorgt voor moderne knip-en-plakmuziek. En toch slagen ze erin om een balans te vinden tussen chaos en samenhang. Beluister hier ‘Superorganism’.

The Breeders – All nerve
De band rond Kelly Deal is terug van weggeweest. Na ‘Last splash’ uit 1993 zakten The Breeders in elkaar als een kaartenhuis. Nieuwe leden kwamen en ging weer en in tussentijd brachten de zeer matige albums ‘Title TK’ en ‘Mountain battles’ uit. Maar nu zijn ze uit as herrezen met identiek dezelfde opstelling als in 1993. Luister hier of de band een worp kan doen naar gloriedagen van weleer.

The Men – Drift
Het viertal uit Brooklyn, geleid door Mark Perro Nick Chiericozzi, creëerde bekendheid met de post-hardcore, noise-metal en shoegaze van het album ‘Leave home’. Toen besloten de heren, vreemd genoeg, om drie jaar lang te kiezen voor klassieke, traditionele rock. Met ‘Devil’s music’ uit 2016 draait de band terug 180 graden naar het stevigere gitarenwerk. De eerste single ‘Maybe I’m crazy’ doet wederom een transformatie vermoeden. Ontdek of The Men zich nogmaals heruitvindt op ‘Drift’.

Suuns – Felt
De vorige release ‘Hold/Still’ gaf een hypnotiserend en hedendaags antwoord op krautrock. De Canadezen wisselden op onorthodoxe en onvoorspelbare wijze af tussen minimalistische techno, electronica en krautrock. Eerst single ‘Watch you, watch me’ week af van het gebruikelijk stramien. We mogen voorzichtig stellen dat die poppy meeslependheid op ‘Felt’ grotendeels achterwege gelaten isBen Shemie verkondigde al dat het album losser en minder gereserveerd is dan het vorige. Oordeel hier zelf.

Moaning – Moaning
Sean Solomon, Pascal Stevenson, and Andrew MacKelvie ontmoetten elkaar in d DYI scene van LA en maken sinds een aantal jaren samen duistere, unieke subpop met grunge- en punk-invloeden die voortvloeit uit ervaringen met liefde en verdriet. De drie singles ‘Artificial’, ‘Don’t go’ en ‘Tired’ lijken de voorbode van een steengoed album. Beluister ‘Moaning’ hier.

Mt. Joy – Mt. Joy
De zelfgetitelde plaat van de band uit Philadelphia zoekt een gulden middenweg tussen de bescheidenheid van charmante folkrock en de grootsheid van de echte rocksterren. Zanger ontpop zich tot een muzikaal manusje van alles in een zoektocht naar antwoorden. Een album over frustraties, gebroken liefde en nostalgie gehuld in een weedgeur dat je hier kan beluisteren.

Soccer Mommy – Clean
Soccer Mommy aka Sophie Allison, een jongedame vrouw uit Nashville, nam een handvol ep’s op in de intimiteit van haar eigen kamer. Voor haar debuutalbum ‘Clean’ trok ze aan de mouw van Gabe Wax, producer voor onder meer The War On Drugs. Dit zou haar introspectieve nummers wat meer structuur moeten geven. Luister hier of ze daar in geslaagd is.