Release Radar: naar deze platen kan je dit weekend luisteren

door Jasper De Spiegeleer

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebook-feeds en Soundcloud-profielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten. Verwacht geen waardeoordeel, maar genoeg muzikale tips om er weer een week tegenaan te kunnen.

Condor Gruppe – Interplanetary travels
Na een hommage aan straatmuzikant Moondog, keert Condor Gruppe (foto) terug met een tweede ‘eigen’ plaat. Eerste single ‘The wanderer’ bevestigde meteen dat de Belgische band ons wou doen zweven. En dat doen ze met volle overtuiging op ‘Interplanetary travels’, een mystieke, onvoorspelbare en bevreemdende plaat met veel nieuwe gezochte en gevonden invloeden.

Essaie Pas -New path
Het duo uit Montreal veroverde  met ‘Demain est un autre nuit’ een plaats in de elektronica scene. De combinatie van harde, doorborende techno beats en spookachtige vocals werd gebruikt om fel af te geven op het moderne kapitalisme. ‘New path’ zet Pierre Guerineau en Marie Davidson op een ander spoor. Het album is hevig geïnspireerd door ‘A Scanner Darkly’, een sciencefictionroman van Philip K. Dick die helse toestand van Californië in de toekomst beschrijft. Onderwerpen zoals verslaving, rouw en de alom aanwezige controle vermengen zich met strakke baslijnen en ingetogen synths. Beleef het elektronische protest hier.

Garden City Movement – Apollonia
Na een carrière van meerdere jaren, een handvol ep’s en openen voor onder ander Bonobo, Caribou en Alt-J hebben de Israeli eindelijk hun debuutalbum gelost. Op ‘Apollonia’ lijkt het trio een balans te hebben gevonden voor hun enorme diversiteit aan geluiden. Beluister het debuut hier.

Mount Eerie – Now only
Op zijn vorige album ‘A crow looked at me’ legde Phil Elverum zijn ziel op een pijnlijke en eerlijke wijze bloot na de dood van zijn vrouw. Twee jaar later mist hij haar nog even hard, maar op ‘Now only’ lijkt hij het constante gemis te accepteren en probeert hij te zoeken naar hoe, wanneer en waarom hij zou blijven doorgaan. Begeef je hier in de ziel van Mount Eerie.

Statue – Kasper
Hasseltste, instrumentale band Statue bevat maar liefst vier gitaristen,een bassist en een drummer. Samen produceren deze virtuozen een noisey, mathrock-achtig soundsoepje om van te smullen. Het derde album heet – om voorlopig onbekende redenen – ‘Kasper’ en met dit album willen ze de overstap naar het buitenland maken. Ontdek hier wat de Limburgers in hun mars hebben.

The Decemberists – I’ll be your girl
De indierockers uit Portland doorbreken na drie jaar de stilte met ‘I’ll be your girl’. Voor dit album huurden Colin Meloy en co. producer John Congleton in. Deze samenwerking zorgt voor een vernieuwde sound waarbij de synthesizer een hoofdrol krijgt. De band creëert een groepsgevoel en blijft levendig terwijl ze thema’s als nutteloosheid en eenzaamheid aanraken.

Yo La Tengo – There’s a riot going on
De indierockband uit New Jersey haalde haar inspiratie bij het gelijknamige album van Sly And The Family Stone. Sly zong over ontsnappen aan de turbulentie na het presidentschap van Nixon en muziek als een wazige toevlucht. Voor Yo La Tengo is het een terugtrekking uit de actuele heisa in Amerika om zo volledig mogelijk tot rust te komen in de studio. Oordeel hier of de Amerikanen Sly eer aandoen.