Release Radar: naar deze platen kan je dit weekend luisteren

door Jasper De Spiegeleer

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten. Verwacht geen waardeoordeel, maar genoeg muzikale tips om er weer een week tegenaan te kunnen.

Amen Dunes – Freedom
Het project van Damon McMahon nam doorheen de jaren verschillende muzikale gedaantes aan. Na een stilte van vier jaar is er eindelijk ‘Freedom‘ dat aanvoelt als een grote stap richting emotionele duidelijkheid en oprechtheid. Dat illustreerde de band met tearjerker ‘Blue rose’. Damons expressieve stem raakt zware onderwerpen aan, zoals religie en de genderstereotypes.

Frankie Cosmos – Vessel
De immer enthousiaste Greta Kline beroerde al enkele jaren de blogosfeer met haar spontane doe-het-zelfalbums onder vele aliassen, maar met Frankie Cosmos lijkt ze nu haar favoriete gedaante gevonden te hebben. Op de derde langspeler vinden liefde en zelfhaat via eeuwigdurende inspirerende indie pop. In tegenstelling tot vorige werken gaat het minder over Klines plaats in de wereld dan over de plaats binnen zichzelf. Geniet hier van de poëtische indie.

Heisa – Heisa
HEISA is een driekoppige rockformatie uit het Limburgse Hoeselt.  In 2015 begonnen Koen Castermans, Jonathan Frederix en Jacques Nomdefamille ermee, in 2016 scheerden ze hoge toppen op het Absolutely Free Festival en in 2017 bestegen ze soeverein het hoogste podium van Fresh Blood III, Rock Herks fonkelnieuwe rockconcours. Nu is er eindelijk een debuutplaat. Het zelfgetitelde album is zowel complex als gejaagd, de Limburgers wisselen beheerst woeste uithalen af met wiskundige precisie. Beluister het debuut hier.

Her – Her
Er hangt een donkere wolk boven dit zelfgetitelde debuutalbum. Simon Carpentier, de helft van het Franse duo, verloor vorig jaar een lange strijd tegen kanker. Victor Solf besloot de plaat af te maken ter ere van zijn overleden vriend. Dit album is niet alleen een mooi eerbetoon, maar laat ook zien dat je creativiteit kan putten uit tragedie. Beluister de hommage hier.

Holy Wave – Adult fear
De naar Austin uitgeweken band blijft op het derde volwaardige album ‘Adult fear‘ surfen op dromerige, psychedelische sounds, verwrongen gitaren, bakken synths en echoënde vocals. Toch roept de plaat een donkerder gevoel op dan voorganger ‘Freaks of nurture’ uit 2016, maar klinkt minder psychedelisch.

MF DOOM & Czarface – Czarface meets metal face
Daniel Dumile, de meest ongrijpbare man in hiphop en de underground groep van Wu Tan Clan lid Inspectah Deck slaan de handen in elkaar voor een project dat hiphop puristen doet watertanden. Voorsmaakjes ‘Nauthical depth’ en ‘Bomb thrown’ doen een klassiek MF DOOM-project vermoeden. Stevige drum beats, een grote portie opschepperij en rijmschema’s en dubbelzinnigheden waar je hoofd van gaat draaien. Underground-veteraan Vinnie Paz en Open Mike Eagle maken beiden een gastoptreden. Beluister hier het uitstekend hiphop-onderonsje.

The Spectors – Ooh aah aah
De band uit Brugge veranderde na een uitstekend debuut volledig van bezetting. Enkel frontvrouw Marieke Hutsebaut bleef een vaste waarde. Met ‘Light stays close’ bewees ze al dat ze uitstekende songs kan schrijven, nu is er een opvolger. Of de nieuwe formatie voor een frisse sound zorgt hoor je hier.

The Vaccines – Combat sports
Na drie sabatjaren keert de Britse band terug met het vierde studio album ‘Combat sports‘. Het maken van deze plaat was geen eitje: drummer Pete Robertson verliet de groep na ‘English graffiti’ en Justin Young en Freddie Cowan vlogen elkaar in de haren. Maar de Britten vochten terug en haalden Tim Lanham en Yoann Intonti erbij. Het resultaat is een album dat heel hard terugkeert naar de roots, maar met een heel nieuwe attitude.

The Voidz – Virtue
De band rond Julian Casablancas (foto) loste in januari – zonder enige aankoding – twee nummers op 24 uur tijd. ‘Leave it in my dreams’ en ‘QYURRYUS’ was de eerst nieuwe muziek in drie jaar tijd. Casablancas verkondigde dat ze dit album luistervriendelijker gingen maken om de The Voidz te kunnen financieren. Het resultaat is een gepolijste, meer pop klinkende plaat met toch heel sterke politiek getinte teksten. Beluister de terugkeer hier.

The Weeknd – My dear melancholy
Met zijn tweede langspeler ‘Starboy’ klom Abel Tesfaye naar de top van de hitlijsten. Door onder andere twee samenwerkingen met Daft Punk ging het album dubbel platinum. Op ‘My dear melancholy’ combineert The Weeknd de poppy elektronische sound van ‘Starboy’ en de donkere r&b van zijn debuut-ep ‘House of balloons’. Opvallend is ook de samenwerking met Franse technogigant Gesaffelstein. Beluister de zes nummers hier.