Ontdek deze negen artiesten op Faded Weekender

door Daan Leber

Faded slaagt er al 2 jaar in om jong talent en gevestigde waarden uit de hiphopwereld naar Antwerpen te halen. Denk onder andere aan Freddie Gibbs, Yung Lean, Hudson Mohawke, Rejjie Snow en Partynextdoor. Om hun twee lentes te vieren, besloot de organisatie om Trix twee dagen lang in te palmen. Een vijftigtal acts worden verspreid over drie podia, wij geven je negen tips mee.

Woodie Smalls (zaterdag)

Waarschijnlijk is Woodie Smalls één van de kleinste namen op de affiche, maar vergis je niet. De jongeman uit Sint-Niklaas heeft ambitie te over. In België wordt dit maar al te snel weggezet als naïef en onvoorzichtig, maar zijn songs spreken boekdelen. Met een heel internationale sound, die soms wat doet denken aan een upbeat Joey Bada$$, legt hij de criticasters het zwijgen op.

DJ Paypal (zaterdag)

Onvervalste footwork uit Chicago is waar DJ Paypal voor staat. De producer uit de Teklife-stal (bekend van de betreurde DJ Rashad), laat al enkele jaren het betere werk uit de scene horen. Als hij niet bezig is met een of andere ep, laat hij wel dertig Drake-edits los op de wereld. De volgende release die eraan komt, is een ep op Brainfeeder, het label van Flying Lotus.

Yung Internet (vrijdag)

De drie heren van Yung Internet hebben op korte tijd een cultstatus verworven met hun uit de hand gelopen grap. Young Mau en Yelli laten hun teksten vol met instant oneliners zweven over de drugged out beats van DJ Hyperlink. Hun show op de mainstage van Appelsap kon verrassend genoeg vergeleken worden met hoe ik me Waka Flocka Flame live altijd voorstel. Laat je meenemen op trip, voor slechts 6 donnies (oftewel 60 euro, oftewel een gram topnotch coke).

Flako (zaterdag)

Na een passage op Pukkelpop, komt Flako zijn optreden nog eens overdoen in Antwerpen. Op het ontstekend onthaalde ‘Natureboy’ veegde hij zijn voeten aan hokjesdenken. Op bepaalde nummers tovert hij ambient uit zijn hoed, dan weer gaat zijn sound richting Cashmere Cat. Live zal die dansbare, tussen trap en hiphop liggende, sound waarschijnlijk meer in de verf gezet worden, dus zal menig been afgedanst worden.

Father (vrijdag)

De nieuwe sensaties in hiphop komen de laatste tijd vooral uit Atlanta. Bij Father is dit ook het geval. Opvallen is de boodschap; en met Awful Records, zijn eigen label, stroomt de aandacht op zich al binnen. Wat vooral spreekt is zijn muziek, die te situeren is in het wereldje van ILoveMakonnen. Minimalistische beats, en repetitieve teksten gecombineerd met opvallende visuals, zorgen ervoor dat de buzz rond Father enorm groot is.

Koreless (zaterdag)

Een eerder vreemde eend in de bijt op deze affiche is Koreless. Daarom is hij niet minder de moeite waard om aan het werk te zien. De producer slaagt erin om quasi zonder beat toch enorm sfeervolle dansmuziek te maken. Zijn ‘Yugen’-ep deed de tijd vergeten, al zetten we er ons geld op in dat een set meer richting de split-single ‘TT/Love’ zal neigen. Hierop werd een hoog ritme gecombineerd met verwrongen samples, en krijgt materiaal iets kils.

Danny Seth (zaterdag)

Tijdens de Faded Weekender gaan een paar internethypes zich ook op het podium mogen bewijzen. Eén daarvan is Danny Seth, een Britse, joodse rapper die het momenteel probeert te maken in de Verenigde Staten. Op z’n mixtape ‘Perception’ toonde de artiest zich alvast een grote belofte met een sterke visie, goede flow en interessante producties die heel erg erg hedendaags klinken.

Nina Las Vegas (vrijdag)

Nina Las Vegas mag dan zelf misschien nog maar een paar nummers uitgebracht hebben, ze is momenteel wel een van de meest toonaangevende curatoren in de electronicawereld. Verwacht dan ook een dj-set vol nieuw en steengoed materiaal. De Australische vergaarde internationale faam met haar geweldige sets op de lokale radio Triple J en verkiest na het verdwijnen van ‘Mix up’ de dansvloer boven de radiogolven.

Krept & Konan (zaterdag)

Het Britse duo Krept & Konan brak een paar maanden geleden door met het briljante zomeranthem ‘Freak of the week’, waarop ook Jeremih het mooie weer maakte. Daarna bracht het tweetal een debuutalbum ‘The long way home’ uit via Def Jam, met features van onder meer Skepta en YG. Op die plaat wisten de Londenaars wat tegengewicht te bieden voor al het Amerikaanse geweld.

Haast en spoed is zelden goed, maar in dit geval mag je dit advies netjes naast je neerleggen. De tickets vliegen namelijk de deur uit. Ze kosten respectievelijk 35 en 55 euro voor een dag- dan wel combiticket. Te bestellen via www.fadedweekender.com