Plonsjes: acht nummers die we op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

.PAAK SZN APPROACHING. Anderson en Kendrick hebben vijftig tinten aan rapstemmen, maar ze waren deze week zeker niet de enigen met buigzame vocalen. De laatste zeven dagen hadden veel in petto, zoals de trillende dramatiek van Sharon Van Etten, de vieze grunts van Pinky Eyes en straffe harmonieën van eigen bodem. Wij sprokkelden alle hoogtepunten bijeen, staken het vuur aan de lont en haalden de marshmellows zodat jullie je kunnen warmen aan een knapperend herfstvuurtje. Houtblokken werden deze week verzameld door Yannick en Zeno, onderaan vind je een Spotifylijstje met alle plonsjes van dit jaar.

Anderson .Paak Ft. Kendrick Lamar – Tints

Anderson .Paak is terug van weggeweest, én komt later dit jaar met een opvolger voor ‘Malibu’ die ‘Oxnard’ gaat heten. ‘Tints’ is het eerste nazomerse singletje van de plaat waarvoor .Paak heeft samengewerkt met niemand minder dan Kendrick Lamar en Dr Dre. Fantastisch genieten met de boombox van onze lowrider, al snappen we nog steeds niet echt wat getinte ramen baten bij een droptop. (Yannick)

Sharon Van Etten – Comeback kid

Net als Angel Olsen of Anna Calvi heeft Sharon Van Etten een stem die schrééuwt om grote, dramatische refreinen. Na de doorbraak met ‘Are we there’, bleef het teleurstellend stil. Dringend tijd voor die terugkomst dus, en wij staan klaar om haar met open armen te ontvangen. (Zeno)

Charli XCX & Troye Sivan – 1999

Charli XCX is zowat de meest ondergewaardeerde popprinses van deze generatie, al blijft ze zich constant heruitvinden en met klanken experimenteren. Zo ook op deze nieuwe single met Troye Sivan waar ze resoluut kiest voor een soort throwback naar nineties glitterpop. (Yannick)

Novastar – Tommy-K-Tyson

Ergens midden in Novastars splinternieuwe ‘In the cold light of monday’ kwamen we tot het besef dat Joost Zwegers onze vaderlandse Noel Gallagher is. Hij pent weidse songs met grote refreinen in majeur, anthemische vocalen en volle instrumentatie. Een trendloze singersongwriter met een indrukwekkend oog voor detail, het kwam tot nu toe het allerbeste tot uiting op album ‘Inside outside’. ‘Tommy-K-Tyson’ is op het eerste zicht een onopvallende passage op de nieuwe worp, maar ontpopt zich tot het meest beklijvende materiaal van Novastar. (Zeno)

Portland – Lucky clover

Voor wie Portland recent live aan het werk heeft gezien, klinkt nieuwe single ‘Lucky clover’ bekend in de oren. De winnaars van de Nieuwe Lichting maken net zoals in ‘Pouring rain’ optimaal gebruik van hun sterkste punt: die heerlijk melancholische meerstemmigheid. (Yannick)

Courtney Barnett – Small talk

Dit najaar nog maakt Courtney Barnett Kortrijk onveilig wanneer ze Sonic City cureert. Eerder dit jaar kregen we al een uitstekende plaat, nu is er het groovy, simpele ‘Small talk’. De titel dekt de lading, en van tijd tot tijd kan wat kleine praat geen kwaad. (Zeno)

Fucked up – None of your business man

Ooit al aan een carrièrewissel gedacht? Misschien vind je wel inspiratie in Fucked Ups nieuwe dubbelaar, een conceptalbum over de hergeboorte van een stoffige kantoorrat die alles links laat liggen voor een paar schimmige drugstrips. De hardcore punkers van Fucked Up gaan verrassend aan de slag met disco, iets Nine Inch Nails-achtig en spoken word, en toch blijven ze op hun allerbest als ze gewoon bij de leest blijven. Op ‘None of your business’ bijvoorbeeld, alwaar de saxofoon lustig pompt met eindeloze drammende drums en riffende gitaren. (Zeno)

Girlpool – Where you sink

Ter ondersteuning van hun najaarstour met Porches bracht Girlpool twee singles uit genaamd ‘Lucy’s’ en ‘Where you sink’. Die tweede vonden we het meest interessant klinken omdat het een beetje wegstapt van hun typisch dromerige indie-sound. Het nummer gaat over het dichtbij willen raken naar iemand die eigenlijk ver weg van zichzelf wilt zijn. (Yannick)