Plonsjes: acht nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Naar wekelijkse gewoonte serveren we  een uitstekend menu met zorgvuldig geselecteerde nieuwe nummers. De acht gangen zijn ditmaal doorspekt met enkele popveteranen, wondermooie songwriters en niet te categoriseren polyvalentelingen. Bijhorende wijnen zijn te vinden in de Spotifyplaylist onderaan, de selectie deze week is gemaakt door Guillaume, Pascal en Zeno.

Ben Howard ft. Sylvan Esso – Hot heavy summer

Drie maand na zijn derde lanspeler ‘Noonday dream’ brengt Ben Howard een trio van nieuwe singles uit. Eén daarvan is ‘Hot heavy summer’, een duet met Sylvan Esso, een Amerikaans popduo dat in 2014 doorbrak met ‘Hey miami’. De stem van Howard dwarrelt gracieus rond die van Amelia Meath van Sylvan Esso, genieten geblazen. (Guillaume)

Lana Del Rey – Mariners apartment complex

Wij koesteren onze getormenteerde knipperlichtrelatie met Lana Del Reys output even veel als elke muziekliefhebber. Elke nieuwe single betekent een nieuwe kans op een glorieus meeslepende ballad, of een deprimerende domper. ‘Mariners apartment complex’ vlijt zich graag in de eerste categorie, al is het een minder bombastische Lana Del Rey dan we gewend zijn. Terwijl we als verdoofde mariniers wegdromen bij de zachte sirenezang horen we welkome echo’s van ‘Heaven is a truck’ en willen we verdrinken in de aanspoelende golven van Jack Antonoffs productie. (Zeno)

The 1975 – Sincerity is scary

‘Sincerity is scary’ is het vierde voorproefje van The 1975’s ‘A brief inquiry into online relationships’ dat op 30 november uitkomt. Dat je geen label mag plakken op de band en frontman Matthew Healy is nu wel duidelijk. De saxofonen en gospel backings creëren een jazzy vibe waarboven Matthew de heersende ironie in de (muziek)wereld aanklaagt. (Guillaume)

Low – Rome (always in the dark)

De nieuwe Low experimenteert er lustig op los én slaagt tegelijk in zijn opzet om genadeloos te beklijven als altijd. ‘Rome (always in the dark)’ is nu misschien wel het buitenbeentje als meest typische slowcore nummer, maar het raakt ons toch als een volle truck die de gesloten parking van Wetteren poogt binnen te rijden. (Zeno)

How To Dress Well – Nonkilling 6 | Hunger

Tom Krell brak in juni reeds zijn muzikale stilte met zijn ep ‘Land of the overflowing urn’, opgebouwd rond de kille angst van het nummer ‘The anteroom’. Nu heeft de Amerikaanse meesterfalset een nieuwe plaat aangekondigd met dezelfde titel. Samen met die aankondiging deelde de artiest ook ‘Nonkilling 6 | Hunger’, dat de fragiliteit van ‘The anteroom’ in eenzelfde lo-fi fashion vertaalt naar een housenummer. ‘The anteroom’ verschijnt 19 oktober via Domino. (Pascal)

Peter Broderick – Two balloons, pt. 4

Peter Broderick heeft al veel uitstekende albums achter de kiezen, en toen regisseur Mark Smith in de wijsheidstanden van Brodericks oeuvre ‘4 track songs’ vond, werd hij spontaan geïnspireerd om een kortfilm te maken. Broderick herwerkte zijn oude songs, met als resultaat pakkend, minimaal pianospel om bij weg te dromen (Zeno)

Gucci Mane – Wake up in the sky ft. Bruno Mars & Kodak Black

Noem ons gerust fan van Gucci Manes herboren personage als levensgenieter, maar het valt niet te ontkennen dat ‘Wake up in the sky’ in wezen een nummer van Bruno Mars is. Klein geheim: Bruno Mars’ laatste album ‘24k magic’ kreeg dan wel geen review cadeau, we waren wat te laat op het feestje, maar daarvoor heeft hij op zijn minst 4,5 punten van ons te goed. Licht onderkoelde pop om de nazomerse terassen te overleven. (Zeno)

Son Lux – Delivery

Na het sterke ‘Brighter wounds‘ is Ryan Lott alweer terug met zijn kornuiten voor een nieuwe ep. Het wervelende ‘Delivery’ pakt je meteen bij je nekvel om je met een virtuoze draai weer neer te werpen. (Zeno)

Róisín Murphy – Jacuzzi rollercoaster

Who wants the funk? (Zeno)