Header image

Plonsjes: acht nummers die wij op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Terwijl onze politiek even muurvast zit als het deksel op mijn oma’s confituurpot, hebben ze in de Verenigde Staten alvast een top tien meme-moment beleefd de voorbije week. Een zogenaamde foto van kandidaat-kandidaat-president voor de democraten Beto O’Rourke deed de ronde in conservatieve boomerkringen. De foto zou tonen hoe een jonge O’Rourke in zijn broek had geplast. De hilariteit! De echte humor geschiedde echter toen bleek dat het helemaal niet om O’Rourke ging maar om (Sandy) Alex G, de fantastische indiecountry artiest die net zijn prachtige album ‘House of sugar’ uit heeft. Een betere promocampagne zouden we niet kunnen verzinnen. Al moet ik zeggen dat Conner Rousseau van ver wel wat weg heeft van James Blake…

Hoe dan ook, fantastische week voor de muziek, zoals dat tegenwoordig gaat met plonzers van dienst Tobias, Michelle en Zeno. Onderaan vind je een handige spotifylijst met alle plonsjes!

Danny L Harle & Hannah Diamond – Part of me

PC Music-gezichten Hannah Diamond en Danny L Harle leveren met ‘Part of me’ alweer een banger af zoals we dat intussen al van de twee verwachten. De strofes van ‘Hannah Diamond’ bevatten de herkenbare mierzoete maar toch bevreemdende post-pop kwaliteiten, maar het zijn vooral de hardere dansbreaks van Danny L Harle die ons in extase brengen. (Tobias)

 Compro Oro – Miami new wave

Als Google Translate geen steken laat vallen, zou ‘Compro Oro’ zoveel moeten betekenen als ‘ik koop goud’. Ideaal dus in het geval je naar de Music Mania spurt en niet weet wat gezegd aan de toonbank. Het zwarte goud van Compro Oro verschijnt op 18 oktober in de vorm van album ‘Suburban exotica’, een eerste klompje kan je al simpelweg online incashen in de vorm van ‘Miama new wave’: verdomd catchy riffwerk op een tapijtje van marimba en Stuff.-synths. (Zeno)

Have A Nice Life – Lords of Tresserhorn

De vorige single en titel track ‘Sea of worry’ van Have A Nice Life was een atypisch upbeat nummer voor het duo, maar met ‘Lords of Tresserhorn’ keren de twee terug naar de trage, allesverslindende neerslachtigheid waar we ze het best van kennen. Met de noisey uitbarsting in de tweede helft slagen ze er alvast in om onze gemoedstoestand op de best mogelijke manier te verpesten. (Tobias)

JPEGMAFIA – Beta male strategies

Peggy’s nieuwe album is ondertussen al volledig uit, maar omdat het laatste voorsmaakje net te laat kwam om in onze Plonsjes opgenomen te worden, geven we het deze week nog even een shoutout. ‘Beta male strategies’ geeft de algemene tendens van de plaat weer: een verschuiving waarbij de agressie meer de achtergrond neemt en JPEGMAFIA zich lijkt te focussen op experimentele, atmosferische beats. (Tobias)

 Clipping. – La mala ordina

Na eerste single ‘Nothing is safe’ lijkt ‘La mala ordina’ te bevestigen dat de nieuwe Clipping. volledig in het teken van een oldschool horroresthetiek zal staan. Niet alleen bestaat de videoclip volledig uit fragmenten van oude huiverfilms, ook de angstaanjagende beat is een staaltje muziek dat we liefst niet ’s nachts in een verlaten steegje zouden horen. (Tobias)

Perfume Genius – Eye in the wall

De perfecte soundtrack van al je abstracte en desoriënterende nachtmerries deze week komt van Perfume Genius. (Michelle) 

Dataklysm – Take me to hell

We willen best geloven dat dit het nummer is dat ons naar de hel zal leiden, want de aardedonkere stampbeat klinkt exact alsof hij ergens van diep onder de grond oprijst terwijl de maniakale melodie de duiveltjes aan het dansen brengt. (Tobias)

Trym – Snatch (back in da game mix)

We zijn een beetje laat hiermee, maar we zullen doen alsof onze neus bloedt. Onze neus bloedt dan ook effectief na deze mokerslag aan vieze psytrance die we moesten incasseren. Het meest oncoole genre op aarde is zéker nog niet terug, geen nood, maar het gekkenhuis dat ‘Snatch’ is willen we wel eens bezoeken in het weekend. (Zeno)

Bladee, Thaiboy Digital & ECCO2K – Victim

Na de geslaagde ‘D&G’ mixtape uit 2017 brengen de melancholici van Drain Gang nog eens een gezamenlijke ep uit. Op ‘Trash island’ lijkt het collectief meer dan ooit hun trapgeluid achterwege te laten terwijl ze zich volledig focussen op een zweverig soort r&b. ‘Victim’ is ongetwijfeld een van de meest memorabele nummers op het project, waarbij vooral Ecco’s verse eruit springt (Wanneer gaat die man eindelijk eens een solotape op de markt brengen!). (Tobias)