Header image

Plonsjes deluxe, paaseditie: deze 41 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Eva S., Jonas, Michelle en Tobias je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Warpaint – Paralysed

Nadat Warpaint in 2020 aankondigde dat het aan een nieuw album bezig was (geen resultaat dusver), geven ze nog eens een teken van leven (oef). Na een bij momenten (electro)poppy derde album, vreesden fans dat de dromerigheid van de eerste twee albums verloren was gegaan. Met deze cover van Gang of Four bewijst Warpaint nogmaals hoe wendbaar doch karakteristiek hun sound eigenlijk wel niet is. Korte versie: nieuw album, pretty please?! (Eva S.)

Brockhampton – Buzzcut feat. Danny Brown

Het lijkt wel alsof de leden van Brockhampton zelf nog eens naar hun recentste album ‘Ginger’ luisterden en het zelf allemaal wat te melig vonden, want ‘Buzzcut’ is een van hun snedigste nummers sinds… ooit. Het rappen wordt voornamelijk overgelaten aan Kevin Abstract die wild gaat over een licht psychedelische beat terwijl de andere groepsleden voor een energieke call-response structuur zorgen. De nasale gastbijdrage van Danny Brown maakt de  geïntoxiceerde sfeer compleet. (Tobias)

Sufjan Stevens – Meditation V

Wie een alternatief wilt voor Julianna Barwick of William Basinski luistersessies om even te verdwijnen, heeft aan het ‘Meditations’ van Sufjan een goeie vriend. (Michelle)

Cobrah – Good Puss

Als de 🥵 emoji een nummer was (Tobias)

Nick Hakim – Moonman

Laat de binnenkant van je hoofd even licht worden als de derde persoon op de maan. Met dit nummer kondigen Nick Hakim en Roy Nathanson een gezamenlijk album aan dat 16 april uitkomt. (Michelle)

AJ Simons & Umru – Hate it, love it

‘Hate it, love it’ is niet alleen de reactie van de gemiddelde muziekliefhebber op de hele hyperpop scene, maar ook de titel van AJ Simons’ nieuwe single met Umru achter de knoppen. Mensen van het love it-kamp zullen hier alvast ook weer van smullen, zeker als ze ook een vleugje emo in zich hebben. (Tobias)

Flamingosis – Cosmic feeling

Je zit op de fiets, het is voor de eerste keer in het jaar warm genoeg om dat in je t-shirt te doen. Je hebt geen flauw idee dat het binnen een week keihard gaat sneeuwen. (Michelle)

Black Midi – John L 

Adam Levine van Maroon 5 was onlangs kop van jut omdat het jammer vond dat “bands niet meer leken te bestaan”. Volgens ons was hij vooral jaloers op groepen als Black Midi, die er wél nog in slagen om rockmuziek spannend te maken. (Tobias)

Bladee – Rainbow (make it double Oklou mix)

Dit is hoe endorfine smaakt. (Michelle)

 Ascendant Vierge – Petit soldat 

Ascendant Vierges onorthodoxe combinatie van gabberbeats en sopranenzang blijft wonderen werken en ‘Petit soldat’ is alweer een euforisch ravesnoepje geworden. (Tobias)

Benny The Butcher & Harry Fraud – When Tony met Sosa

Benny is de enige slager die ik als vegetariër tof vind. (Michelle)

Shura – T-shirt

Shura is voor gay yearning wat de paus is voor de paasmis. Op de deluxe editie van ‘Forevher’ zijn verder andere singles en akoestische hernemingen te vinden. (Michelle)

Andy Stott – The beginning

Andy Stott, de meester in het vangen van dat gevoel waarbij je niet zeker bent of je wakker of dromend bent, maar waarbij je vooral geniet van die ambiguïteit. (Tobias)

Armand Hammer, The Alchemist & Kayana – Black sunlight

Proliferatiever dan de celdelingen van een embryo, leveren Armand Hammer en The Alchemist samen alweer een heel sterk album af. ‘Black sunlight’ is een bijna een willekeurig gekozen nummer want het is moeilijk om het te reduceren tot een hoogtepunt. (Michelle)

Bladee & Mechatok – God (Evian Christ remix)

Oorspronkelijk was ‘God’ van Bladee & Mechatok een opbeurend danspopnummer, maar in de handen van Evian Christ muteert de track in een epische post-trance banger. De opbouw naar de kicks kent een breekbare schoonheid, tijdens de drop voelen we ons alsof we aan het raven zijn onder de aurora borealis. (Tobias)

Hailu Mergia & The Walias – Nefas new zemedie

Wanneer het over Ethiopische jazz gaat, wordt steevast Mulate Astatke naar voor geschoven als absolute pionier. Astatke is groot maar wie verder kijkt, vindt er een gigantische muziekhemel die veel uitgestrekter is dan je je mogelijks kan voorstellen. (Michelle)

Andy Morin – Don’t clap til you make it 

Hoe bedwelmend de ene Andy in deze plonsjes is, zo verwoestend is de andere. Enkele maanden geleden organiseerd Andy Morin van Death Grips een livestream vol optredens met onder andere Laura Les en Liturgy waarbij hij zelf de rol van afsluiter op zich nam. hij heeft echter nu pas zijn set officieel op Soundcloud geplaatst. Uitschieter daarin is ‘Don’t clap til you make it’, een instrumentale track met de energie die enkel iemand die enkel opgewekt kan worden door iemand die het gewend is voor MC Ride te producen. (Tobias)

Bachelor – Stay in the car

Ja, het nummer is even goed als de namen die het maakten doen vermoeden. Jay Som en Palehound kondigen met single ‘Stay in the car’ hun debut onder de naam Bachelor aan en doen uitkijken naar meer. (Michelle)

Gupi – What’s known now

Met maatje Fraxiom vormt Gupi het hyperpopduo Food House waarin hij zijn instrumentals wat toegankelijker maakt zodat Frax hun vocals het geheel kunnen dragen, maar als hij solo instrumentals uitbrengt mogen er al eens wat hoekjes aan zitten. ‘What’s known now’ is een vier minuten lange reis door trancesynths, metalige snares en bizarre doch aanstekelijke melodieën. (Tobias)

Big Thief – Off you

In het kader van de Bills & Aches & Blues compilatie van 4AD, coverde Big Thief ‘Off you’ van The Breeders. Fans van minimalistische Big Thief, leef je uit. (Michelle)

Moodoïd, Melody’s Echo Chamber – Only One Man

Doorgaans speelt Pablo Padovani gitaar bij Melody’s Echo Chamber. Nu verzorgt Melody Prochet vocals bij Padovani’s groep Moodoid. Twee erg sterke en herkenbare concepten vermengen, het levert ofwel een waterige mishmash ofwel de cliché uitspraak die vroeger menig geboortekaartjes (ont)sierden: 1+1 = 3. Nog voor ik het nummer beluisterde, wist ik dat the only man and the only woman van de Franse electro/dream-pop wereld die betwijfelbare wiskundige theorie op 3 minuten en 12 seconden gingen bewijzen. (Eva S.)

Doja Cat & SZA – Kiss me more

SZA wist met ‘Ctrl’ in 2017 menig muziekminnende harten voor zich te winnen. Sindsdien begeeft de artieste zich tussen de grootsten en mag ze daar stilletjes aan ook voorzichtig tot gerekend worden. Een samenwerking met TikTok-lieveling Doja Cat staat garant voor een warm en poppy nummer die goesting genereren voor totaal niet corona proof handelen. (Michelle)

Jon Hopkins – Wintergreen

Na de ‘Asleep versions’ uit 2014, brengt Jon Hopkins 16 april een ep uit met ambient pianoversies die origineel van de hand van Roger en Brian Eno, Thom Yorke, Luke Abbott en James Yorkston zijn. ‘Wintergreen’ is een prachtige herneming van de Eno’s. (Michelle)

Michael Cashmore & ANOHNI – The night has rushed in

Wees getuige van Anohni’s stem die van alles een wonder maakt. (Michelle)

Japanese Breakfast – Posing in bondage

Na de opgewekte – en belachelijke goeie – baslijnen van ‘Be sweet’ is er nu het meer ingetogen ‘Posing in bondage’. Jbrekkie etaleert haar muzikale lenigheid in stijl en zoals vaak hoort daar een bijzonder mooie video bij. (Michelle)

Tony Allen & Sampa The Great – Stumbling down

Het postume album van Tony Allen begint aardig vorm te krijgen. Blue Note brengt het album – met bijdragen van ook Lava La Rue en Danny Brown – uit op 30 april. (Michelle)

Clara Luciani – Le reste

Clara Luciani bracht in 2018 met ‘Sainte-Victoire’ een voortreffelijk debuut uit. ‘La grenade’ en ‘La baie’ blijven onweerstaanbaar aanstekelijke nummers. Met een uitstekend ‘Le reste’ kondigt ze haar volgende album aan dat uitkomt op 11 juni. (Michelle)

Chiiild & Mahalia – Awake

Dit had even goed de soundtrack voor de laatste scene van ‘The parfume’ kunnen zijn. (Michelle)

Mannequin Pussy – Control

Gelukkig zijn er vrouwen die gitaarmuziek relevant houden. (Michelle)

Navy Blue – Durag anthem

Ideale soundtrack om je ijdel kantje zijn gang te laten gaan voor de spiegel. 10/10 would recommend. (Michelle)

Mykki Blanco – Free ride

De video begint met een vrouw die in de goot plast. Wat volgt is euforie in haar meest zuivere vorm. (Michelle)

Sons Of Kemet – Hustle

Shabaka Hutchings is de allergrootste vandaag, don’t @ me.  Op 14 mei is er het nieuwe album ‘Black to the future’. (Michelle)

Jungle – Keep moving

Note to self. (Michelle)

Tierra Whack – Link

Uitdaging: probeer niet vrolijk te grijnzen tijdens het kijken/luisteren naar ‘Link’. (Michelle)

St. Vincent – The melting of the sun

Na twee versies van ‘Masseduction’ krijgen we 14 mei een nieuw album van St. Vincent. ‘The melting of the sun’ is opmerkelijk meer ingetogen dan wat we hiervoor te horen kregen. (Michelle)

L’impératrice – Submarine

Aanvankelijk zou je kunnen denken dat je in een Men I trust nummer beland bent maar al snel neemt het tempo die illusie weg. (Michelle)

Fatima Al Qadiri – Malaak

14 Mei wordt een hoogdag voor album releases. ‘Medieval femme’ van Fatima Al Qadiri belooft een intrigerend hoofdstuk te worden in dat gegeven. In ‘Malaak’ klinkt ze alles behalve middeleeuws en loopt ze op de fijne rand tussen luguber en innemend. (Michelle)

Ecco2K – In the flesh

Op zijn nieuwe ep ‘PXE’ horen we Ecco experimenteren met een veel rauwer, experimenteler geluid. ‘In the flesh’ valt op omdat het die nieuwe richting combineert met het feeërieke geluid dat we van de drainer gewend zijn.

Basside – Crazy expensive

“And don’t let the verse be deep or heartfelt cause she stopping the computer and walking outside until you get bacc on some gangsta shit.” tweette Vince Staples na SOPHIEs tragische overlijden. De ‘Fuck it up’-ep die duo Basside onlangs uitbracht (volledig door SOPHIE geproduceerd) respecteert die wens alvast. Vooral op laatste track ‘Crazy expensive’ is het onmogelijk om niet met je booty te gaan shaken. (Tobias)

Biga Yut – Kampala

Wie de boeiendste elektronische muziek op de voet volgt weet het al langer dan vandaag: er borrelt wat in Oeganda. Biga Yut herinnert je er maar al te graag aan welke stad je zeker in de gaten moet houden. (Tobias)

Girl_irl – Sinclair

The future is now en Girl_irl voelt zich er perfect thuis. ‘Sinclair’ is een debuutsingle, maar dat zou je op basis van de moddervette productie niet verwachten. (Tobias)