Header image

Plonsjes: deze 10 nummers hebben wij op repeat staan

door Mattias Goossens

Bloemen composteren, schepen met Nederlandse corona-patiënten komen in quarantaine te staan, maar onze plonsjes blijven wekelijks op deze pagina staan. Het was deze week diep graven, maar Louis, Mattias en Michelle haalden hun stevigste schop boven. Onderaan vindt je een handige spotifylijst met alle plonsjes van dit jaar.

Joesef – Think that I don’t need your love

Schotse neo-soulstem Joesef beleefde in 2019 al een topjaar met een reeks melancholische singles, debuut-ep ‘Play me something nice’ en een nominatie voor BBC Sound Of 2020. Dit jaar hoopt hij dat succes te verzilveren met een eerste album, dat hij op 4 maart komt voorstellen in de Botanique. Daaruit gaf hij op Valentijn ‘Think that I don’t need your love’ vrij, dat een trieste boodschap combineert met vrolijke trompetjes. (Mattias)

Tame Impala – Is it true

Op ‘The slow rush’ horen we voor het grootste deel een tamme impala, maar er zijn wel degelijk momenten waarop we een sprintje willen trekken. ‘Is it true’ is er zo eentje, met dank aan die heerlijke house-beat. (Mattias)

Arlo Parks – Eugene

Na enkele singles die een uitbundigheidsgehalte hadden die niet meer in een binnenzak pasten, gaat Arlo Parks terug naar haar intimistische beginselen met ‘Eugene’. Zang en gefluister schuifelen als twee introverten verlegen om elkaar heen en worden omarmd door instrumentatie die al even klein is. Introverts unite 26 februari in de Botanique om te ontprikkelen met Arlo. (Michelle)

Joji – Run

Twee jaar geleden ruilde George ‘Joji’ Miller zijn Youtubecarrière in voor een loopbaan als artiest. Zijn debuutalbum ‘Ballads 1’ kreeg gemengde reviews en werd bekritiseerd voor zijn eentonigheid. Op ‘Run’ wijkt Joji af van zijn formule en verrast hij met een liefdeskind van lofi hiphop en Pink Floyd-achtige gitaarriffs. De kopstem van Miller komt sterk tot zijn recht op de psychedelische achtergrondmuziek, en samen zorgen ze voor een emotionele ervaring. We kunnen maar hopen dat zijn toekomstig materiaal even sterk is als deze single. (Louis)

I Break Horses – I’ll be the death of you

Na zes jaar wachten is Zweedse songschrijfster Maria Lindén terug met een nieuwe album. ‘Warning’ verschijnt 8 mei en ‘Ill be the death of you’ is al de tweede single uit die plaat. De synths geven het nummer een retrokantje, maar de rest van de instrumentatie geeft het een tegelijkertijd groots en melancholisch karakter. (Mattias)

King Krule – Cellular

Nu vrijdag verschijnt het nieuwe album van King Krule, en Archy Marshall heeft er duidelijk zin in. Vorige week stond hij in deze rubriek met ‘Alone, omen 3’, vandaag geeft hij het openingsnummer van z’n derde album ‘Man alive!’ vrij. In de hoofdrol: een nerveuze beat, diep verscholen gitaren en een plotse sax. En natuurlijk koning Krule zelf. (Mattias)

Lauren Auder – meek

Wanneer Lauren Auder een nummer maakt dat doet denken aan King Krule, dan zijn wij daar niet rouwig om. (Michelle)

Thundercat – Dragonball durag

Thundercat houdt van Dragon Ball, draagt graag een durag en slapt nog steeds als geen ander op z’n bas. (Mattias)

Tom Misch & Yussef Dayes – What kinda music

Het lijkt wel alsof elke muziekmakende Londenaar met Tom Misch wil samenwerken of dat al heeft gedaan. Deze keer is het de beurt aan jazz-drummer Yussef Dayes (50% van Yussef Kamaal). Het blijft niet bij één nummer, want het duo brengt in april een volledig album uit. Het dromerige titelnummer kun je hieronder beluisteren. (Mattias)

Jonathan Bree & Princess Chelsea – Kiss my lips

Diepgaande indiepop creëren met een 60’s vibe. Niemand kan het zo goed als Jonathan Bree. Voor deze single werkt de Nieuw-Zeelandse producer samen met Princess Chelsea. Het nummer werd opgenomen met een vioolorkest, wat het toch een beetje een ballroom-vibe geeft. Bree neemt popmuziek terug naar zijn prille begin en is, in combinatie met de toonvaste sopraanstem van Princess Chelsea, een ware streling voor het oor. In het najaar komt het nieuw album. Deze single is op z’n minst een goede voorbode. (Louis)