Header image

Plonsjes: deze 10 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Hebben deze week nummers verzameld die even eclectisch zijn als het standpunt rond coronamaatregelen van een burgemeester waarvan we de naam niet noemen: Eva S., Eva G., Tobias, Karel en Michelle. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Alison Mosshart – Rise

Eindelijk solo werk van Alison Mosshart, de frontvrouw van rockgroepen The Kills en The Dead Weather! ‘Rise’ is een slowburner opgebouwd rond een pompende beat, bluesy gitaar en Mossharts kenmerkende smoky vocals. Het leunt dicht aan bij het werk dat ze al met Kills-maatje Jamie Hince maakte. Is het een voorproevertje voor hun volgende album of smeert Mosshart haar stembanden voor ze haar eigen richting inslaat? (Eva S.)

100 gecs – gec 2 Ü (Dorian Electra remix)

Met ‘1000 gecs’ en ‘Flamboyant’ brachten respectievelijk 100 gecs en Dorian Electra de twee sensationeelste hyperpopdebuten van afgelopen jaar uit, dus deze remix (van het ‘1000 gecs’ remixalbum dat eraan komt) is een match made in heaven. het origineel was – op de gelipte outro na – een moment van berusting, maar Dorian laat hun energie doorheen het hele nummer sijpelen, met een waanzinnige banger als gevolg. (Tobias)

Charli XCX – Forever
Popicoon Charli XCX heeft het eerste nummer van haar nieuw quarantainealbum gedropt. Charli kondigde deze week aan dat ze op 15 mei haar vierde album ‘How I’m feeling now’ uitbrengt. Het unieke aan dit vierde album is dat ze dit volledig zelf in elkaar zal steken, met hulp van haar fans. Haar fans zullen onder andere kunnen helpen bij het schrijven van de teksten en het creëren van artwork. De eerste single ‘Forever’ is vanaf nu te beluisteren en is een typisch Charli-nummer met de gekende autotune-effecten en elektronische geluiden. (Karel)

Kari Faux – Stickup!

Op het nieuwe album van Kari Faux moet de fragiliteit van haar ep ‘Cry 4 help’ van vorig jaar plaats maken voor een genadeloze directheid. ‘Stickup!’ is daarin de meest prominente aanvoerder en bovendien bijzonder aanstekelijk. Faux blijft wonderlijk met woorden. (Michelle)

Boy Harsher – R.O.V. (New Beat Edit) Part Time Punks session

Donkere dansbare beats die je huiskamer binnensluipen. (Eva G.) 

Febueder – When you speak to Mingus

Dit is wat er zou gebeuren moesten Foals en alt-J een avondje onvoorzichtig zijn met de voorbehoedsmiddelen. (Michelle)

Bladee – Love story (feat. Ecco2K)

Bladee verblijdde de wereld met het verrassingsalbum ‘Exeter’, waarop het Drain Gang kopstuk zowaar verliefd klinkt. Een van de hoogtepunten is ‘Love story’, dat dankzij de melodische beat en de immer begeesterende vocals van Ecco2K een ware sprookjessfeer krijgt. (Tobias)

Someone – You live in my phone

‘You live in my phone’ is de funky soundtrack voor die oh zo herkenbare ongezonde relatie. Met ironische lyrics zoals ‘you’re the perfect friend in every way’ steekt Someone de draak met iedereen die verknocht is aan zijn of haar smartphone, inclusief zichzelf. Als Tessa Rose Jackson je kan overtuigen om de bijhorende stilistisch knappe clip niet via dat schermpje te bekijken, dan heeft ze toch wel haar doel ruimschoots bereikt. (Eva S.)

Black Dresses – CREEP U 

Noisepopduo Black Dresses bereidt zich voor op een nieuwe albumrelease, waarvan ‘CREEP U’ een zeer aangenaam voorsmaakje is. Het nummer klinkt misschien wat minder manisch dan we van hen gewend zijn, maar de gemoedelijke sfeer die barst van onderhuidse spanning kunnen we evenzeer appreciëren. (Tobias)

Joost – Ham?

“Net Spiderman zit ik op het web” rapt Joost op deze nieuwe single, en naar goede gewoonte is dat weer goed te horen aan zijn kolderieke rhymes te horen. Wie diepgang verwacht zit aan het foute adres, maar de beat gaat hard en de teksten zijn grappig, dus ons hoor je niet klagen. (Tobias)