Header image

Plonsjes: deze 10 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Laat je niet misleiden door de steeds groter wordende stroom aan eindejaarslijstjes, ook in december komt er nog muziek uit die je luistertijd waard is. Deze week bezorgen Daan, Jonas, Michelle en Tobias je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Greentea Peng – Spells
De assertieve soul van Aria Wells behoort tot de hoogtepunten van je jaar. ‘t Is maar dat je het weet. (Michelle)

ENNY & Jorja Smith – Peng black girls remix
Jorja in de mix gooien is altijd een goed idee. (Michelle)

Avalon Emerson – Rotting hills
Laat het maar aan Avalon Emerson over om fijne muziekjes rond te strooien. ‘Rotting hills’ zit meticuleus in elkaar, met een energieke house-shuffle, getinkel à la Four Tet en space-y synths. Alweer een dikke hit op AD 93 (fka Whities) dus. (Daan)

Thom Yorke, Burial & Four Tet – His rope
Uit het niets verscheen plots in enkele Londense platenzaken een 12” met daarop ‘His rope’ en Her revolution’. Een stiekeme samenwerking tussen Burial, Four Tet en Thom Yorke. In 2011 deden ze hetzelfde kunstje al eens voor met ‘Ego’ en ‘Mirror’. Deze drie samen aan het werk zetten kan gewoon niet verkeerd lopen. (Jonas VDA)

Valentina – Nature
Als een meditatieve stem en spacey synths je ding zijn, heeft Valentina met ‘Nature’ een pakje voor je dat je sinterklaasbuit zal doen verbleken. (Michelle)

100 Gecs – Sympathy 4 the Grinch
Ik haat kerstmuziek en heb een hekel aan poppunk, maar wanneer de Gecs exact die twee genres met elkaar mixen en er nog een vleugje ska aan toevoegen maken ze het me alweer onmogelijk om niet enthousiast mee te wippen en m’n warme chocolademelk overal te morsen. (Tobias)

 Stippenlift & Firoza – Kerst in de eighties
Meer oprecht leuke kerstmuziek kwam deze week van onze Noorderburen Stippenlift en Firoza. Trek je meest kischerige kersttrui aan en vibe mee op lyrics als “Jij bent als George Michael, maar dan niet dood”. (Tobias)

Patricia Taxxon – The witch is dead (feat. Backxwash)
Patricia Taxxon omschreef ‘Fresh tapes 2’ als “haar hyperpop album”, maar we zijn niet zeker of het crimineel harde ‘The witch is dead’ wel onder die omschrijving past. Wat het wel is, is een overweldigende hoop herrie waarop metalrapster Backxwash het beste van zichzelf geeft. De heks is dood en ook ik vraag me telkens weer af of ik deze muzikale gut punch wel ga overleven als ik hem te hard zet. (Tobias)

Rico Nasty – Let it out
Rico Nasty nodigt je uit om al je opgekropte woede gewoon vrij te laten en eens volledig apeshit te gaan. Laat deze gruizige banger nu net de perfecte soundtrack te zijn om alles aan gort te slaan. (Tobias)

Recovery Girl – ftfoi
‘ftfoi’ is een nummer over hoe je geen reden hebt om te blijven leven, maar je gewoon kan blijven leven “for the fuck of it”. Galen Tipton beschrijft onder haar Recovery Girl-alias hoe ze suicidale gedachten overwon, niet door een of ander ideaal na te streven, maar door de zinloosheid van het leven te omarmen. Benieuwd wat Albert Camus ervan gevonden zou hebben dat zijn ideeën in zo’n catchy vorm gegoten worden. (Tobias)