Header image

Plonsjes: deze 11 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Eva, Jonas, Michelle en Yannick je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Kelly Lee Owens – Corner of my sky (ft. John Cale)

Je nieuwsgierigheid heeft hier werkelijk al het bestaansrecht. Kelly Lee Owens schreef dit nummer met de intentie om terug te keren naar haar roots en daarin speelt Welsh een belangrijke rol. Ze vroeg een poëtische bijdrage van muziekdinosaurus John Cale in de taal. Het resultaat is een meditatief verhaal dat de scherpe randjes van je zintuigen vijlt. (Michelle)

Eartheater – How to fight

Alexandra Drewchin heeft haar onnavolgbare stem in een nieuw album gegoten dat in oktober uitkomt via PAN. ‘Phoenix: flames are dew upon my skin’ werd volledig door haar geschreven en geproducet. Net als vorige single ‘Below the clavicle’ kruipt ‘How to fight’ onder je huid en bij uitbreiding nestelt het zich rond elk vitaal orgaan om het geïntrigeerd en licht ongemakkelijk achter te laten. (Michelle)

Bon Iver – AUATC 

Help is surely on it’s way”, en dat is niet gelogen wanneer Bon Iver ons met een nieuw nummer zegent. AUATC (Ate up all their cake) is een opkikker van formaat. Hoe meer, hoe liever! (Jonas vda)

Anohni – It’s all over now, baby blue

Anohni bracht een 7” uit met twee behoorlijk legendarische covers. Bob Dylans ‘It’s all over now, baby blue’ krijgt een lo-fi invulling waarbij het moeilijk uit te maken of de gitaar of haar stem op de ijlste hoogte werkzaam is. Daarnaast is er ook een live opname van Nina Simones ‘Be my husband’ uit 1999 – toen nog onder de moniker Antony And The Johnsons. (Michelle)

Abyss X – Animosity (SOPHIE remix) 

Enkele weken terug bracht Abyss X een splijtend nieuw album uit die de grenzen van triphop en uk bass opzoekt. Reden genoeg om één van de nummers compleet binnenstebuiten te keren en het zich eigen te maken. Het merkwaardige aan deze remix is vooral de lengte en de diepgang die het heeft gekregen. We krijgen uiteraard de kenmerkende glitchy beats voorgeschoteld van SOPHIE tegelijkertijd voegt ze evenwel enkele drone- en ambientstukken toe aan het nummer en dat zijn we iets minder gewoon van de Amerikaanse. (Yannick)

by.ALEXANDER – Trumpets (ft. 070 Shake)

by.ALEXANDER die ook als Alexander Grant of Alex Da Kid door het leven gaat, schreef en producete al eerder voor Imagine Dragons en Rihanna. Laat dat je vooral niet afschrikken want de combinatie met autotune-godin 070 Shake is bijzonder soothing. Naast de gebruikelijke filters die we daar gewoon zijn, verdrinken de lyrics in trompetten die de warmte bijna doen vergeten. (Michelle)

Sam Smith – My oasis (feat. Burna Boy) 

Burna Boy ging na de opname van dit nummer op en neer huppelen in een springkasteel. (Eva G)

Greentea Peng – Hu man

Greentea Peng mag heel mijn zomer dirigeren. (Michelle)

Merce Lemon – Those eyes

Nieuw Duyster-materiaal is zeker Plonsjes-materiaal. (Yannick)Remi Wolf – Monte Carlo

In andere klimatologische omstandigheden zou het een enorme uitdaging zijn om hier niet 24/24 op los te gaan. Lesje in aanstekelijkheid. (Michelle)

Amaarae – Nasa (ft. Rvdical The Kid)

Amaarae creëerde in het verleden al voor opschudding door haar werk rond gender. De Ghanese daagt in teksten en video’s de normen uit en baande zich op heel korte tijd een weg naar een stevige positie in de Sub-Saharaanse scene. De schrijfster/rapper/producer laat elke vorm van bewustzijn voor de omgeving wegsmelten in ‘Nasa’. (Michelle)