Header image

Plonsjes: deze 12 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Daan, Louis, Michelle, Tobias en Yannick je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Noname – Song 33

Na haar kritiek op een paar stille figuren – vermoedelijk J. Cole en Kendrick Lamar – in nasleep van alle wereldwijde gebeurtenissen, kreeg Noname een reactie van die eerste in de vorm van ‘Snow on the bluff‘. De discussie keerde niet terug naar Twitter en kreeg met het korte ‘Song 33’ een staartje op je favoriete streamingplatform. (Michelle)

Anderson .Paak – Lockdown

Het is verleidelijk om je in een gezellig zomers plaatje te wanen hier maar niets is minder waar. Met teksten als Said, It’s civil unrest, but you sleep so sound // Like you don’t hear the screams when we catchin’ beatdowns? // Stayin’ quiet when they killin’ n*, but you speak loud // When we riot, got opinions comin’ from a place of privilege”, bewijst Paakie dat niet elk protestnummer even in your face moet zijn als ‘Lose yo job’. (Michelle)

Khruangbin – Pelota

De sound van Khruangbin is ondertussen heel sterk gedefinieerd, maar ze blijft zo verfrissend. “Ahorita yo. Puedo ser una pelota”, ofwel: “nu kan ik een bal zijn”. Op een vreemde manier vat het de sfeer van het nummer goed samen. Met de fusion-soulachtige, psychedelische gitaarlijn op de achtergrond kan je je als een bal wanen die langzaam van een lange heuvel afrolt, omringd door beeldschone natuur. Hopelijk brengt het aankomende derde album ‘Mordechai’ meer van hetzelfde. (Louis)

DJ Billybool – Fullmoon feat. Thaiboy Digital

Enkel legendary Drain Gang-lid Thaiboy Digital komt ermee weg om zichzelf op zijn eigen track te featuren. DJ Billybool is namelijk niet meer dan de artiestennaam waaronder Thaiboy zelf beats produceert. Verwacht geen kille melancholie zoals we die van Drain Gang gewend zijn, maar een stomende feesttrack die de clubs van hier tot in Bangkok in lichterlaaie zet. (Tobias)

Nihiloxica – Black Kaveera

Het razend interessante collectief heeft na twee stomende ep’s eindelijk een debuutalbum uit, en wat voor één. De single vertoont weer fast-paced op djembe begeleidde ritmes ondersteund door donkere dreigende soundscapes. Extreem dansbaar enerzijds, stressopwekkend anderzijds. (Yannick)

Idles – Grounds

Do you hear that sound? That’s the sounds of strength in numbers. Dit kan dan wél weer in de categorie in your face protestnummers. (Michelle)

Ashnikko – Cry feat. Grimes

Als je niet gaat huilen door de inhoud van dit nummer – Ashnikko draagt het op aan haar vriendin die vreemd ging met haar ex – dan komen de tranen wel door de griezelige animatie in de clip. Laat de bizarre beelden je echter niet afleiden van de rauwe emotie die Ashnikko en Grimes tentoon stellen op deze rocksong met trapbassen. (Tobias)

Phoebe Bridgers – I know the end

Emotionele constipatie verhelpen was nog nooit zo gemakkelijk. (Michelle)

Julianna Barwick – In light ft. Jónsi

Wat is er beter dan een gedachtenontvoerende stem? Juist, twee gedachtenontvoerende stemmen. Diep gedrenkt in ambient-sferen weven Julianna Barwick en Jónsi – de man achter Sigur Rós – hun stemmen innig rond elkaar. (Michelle)

Kush Jones – Worldly rhythm

De New Yorkse underground is springlevend. Naast posterboys AceMo en MoMa Ready, komt nu ook Kush Jones piepen. ‘Worldy rhythm’ mixt, net als de rest van zijn nieuwste ep, klassieke house-invloeden, bass-muziek en footwork dooreen om op een uiterst dansbare track te landen. Een naam om in de gaten te houden! (Daan)

Lyra Valenza – Blind spot monitor

Breakbeats, UK garage-invloeden en een knipoog naar reggae zijn de bouwstenen van Lyra Valenza’s ‘Blind spot monitor’. Het Deense duo knipoogt nadrukkelijk naar het hardcore continuum, maar gebruikt de klassieke geluiden ervan om de betere clubmuziek anno 2020 te maken: experimenteel, vernieuwend maar toch heel toegankelijk. (Daan)

Sault – Monsters

Er blijft veel mysterie hangen rond Sault. Vorig jaar waren daar uit het niets plots de twee ijzersterke albums ‘5’ en ‘7’. Vrijdag deden ze daar met ‘Untitled (Black is)’ nog een serieuze schep eindejaarslijstmateriaal bovenop. ‘Monsters’ biedt een pijnlijk perspectief over het leven van zwarte mensen, binnen een met soul overgoten plaat. (Michelle)