Header image

Plonsjes: deze 12 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Jonas, Mattias, Michelle en Tobias je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Eartheater – Airborne ashes

Kan iets rustgevend zijn als het ook ijzingwekkend melancholisch is? Het nieuwe album van Eartheater staat vol met antwoorden op die vraag. Alexandra Drewchins stem is onnavolgbaar mooi tussen de alle ingezette snaren door in ‘Airborne ashes’ en het is bijna onmogelijk dat ze jouw gevoelig exemplaar mist. (Michelle)

Adrianne Lenker – Dragon eyes

Als we kleine liedjes tot een nieuw genre zouden dopen, dan was het een universum waar Adrianne Lenker met een bescheiden kroontje op de troon zit. Laat die twee albums maar komen. (Michelle)

Megan Thee Stallion – Don’t stop (feat. Young Thug)

Megan en Thugger rappen over een tegensputterende motorbeat en komen er verdacht goed mee weg. (Tobias)

Men I Trust – Lucky Sue

Men I Trust bracht vorig jaar na heel wat vertraging eindelijk ‘Oncle jazz’, een plaat zo bomvol singles dat er dit jaar nog heel wat bijhorende video’s van verschenen. Nu is het Canadese trio terug met echt nieuwe muziek, en die krijgt nog altijd heerlijk dromerig, inclusief onderwaterbeats. (Mattias)

Jimmy Edgar – Metal (feat. SOPHIE)

‘Metal’ klinkt alsof SOPHIE en Jimmy Edgar in hun keukenkast gedoken zijn om hun hardste potten en pannen te vinden waarmee ze je onder water in elkaar kunnen slaan. Kunnen de dansvloeren dan nu meteen weer opengaan zodat we ons vrijwillig aan deze slachtpartij kunnen onderwerpen? (Tobias)

Jim-E Stack – Jeanie ft. Bon Iver

Jim-E Stack maakt een prachtige elektronische collage van een popsong en leent daarvoor een productieve Justin Vernon. Laatstgenoemde laat de laatste tijd veel features noteren, maar daar kan niemand kwaad om zijn, wanneer de kwaliteit zo hoog is. (Jonas VDA)

Spinvis – Niet vandaag

Een prachtig klein liedje op maat gemaakt voor doorwinterde procrastinators. Een langer tekstje schrijf ik morgen wel. (Mattias)

Recovery Girl – Bad brain

Opzwepende gitaren, teksten over onzekerheid en een belachelijk meezingbaar refrein: de nieuwe single van Recovery Girl heeft op ons hetzelfde effect als matige poppunk op de gemiddelde Amerikaanse tiener. (Tobias)

Goat Girl – Sad cowboy

Het debuut van Goat Girl werd twee jaar geleden in eigen land de hemel ingeprezen, maar hier deed het viertal nog niet veel stof opwaaien. Dat zou bij de opvolger wel eens anders kunnen zijn als die het niveau van single ‘Sad cowboy’ aanhoudt. De dames experimenteren met synths en houden het ietsje afgelekter, maar versmelten naar het einde toe wel gewaagd en geslaagd een midtempo indierocker met een voorzichtige raver. (Mattias)

Jesu – When I was small

Justin Broadrick is geen kleine naam in de metalwereld, vooral dankzij het industriële geweld van Godflesh, maar ook met zijn atmosferische zijproject Jesu stuurt de man heel wat moois de wereld in. ‘When I was small’ is wederom en heerlijk streepje knusse melancholie. (Tobias)

Jónsi – Wildeye

Jónsi associëren we vooral met de verstilde pracht van Sigur Rós, maar op zijn nieuwste plaat bewijst de man dat zijn walviskreten zich ook perfect lenen voor hoekige beats uit de PC Music-stal. Wildeye doet ons wildere dansmoves bovenhalen dan we ooit dachten nodig te hebben bij het werk van de IJslandse zanger. (Tobias)

Chet Faker – Low

Bekte dat alter ego toch net iets beter, overschatte hij z’n persoonlijke naamsbekendheid of waren de naamkaartjes met ‘Nick Murphy’ op allemaal uitgedeeld? De Australiër grijpt terug naar z’n alias Chet Faker, na vier jaar onder eigen naam muziek uitbrengen terug. Van een stijlbreuk is er bij dit ‘Low’ (gelukkig) geen sprake. (Mattias)