Header image

Plonsjes: deze 12 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Jonas, Mattias, Michelle en Tobias je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Babeheaven – Craziest things

Dat ‘Craziest things’ gaat over angst en slapeloosheid, zou je aanvankelijk niet vermoeden. Ronddwalen in manische staat in een poging om je gevoelens onder controle te krijgen, werd zelden in zo’n behapbare en liefelijke vorm gegoten. (Michelle)

Lykke Li – Bron

Lykke Li debuteerde in 2008 met ‘Youth novels’, maar pas nu brengt ze voor het eerst een single uit in haar moedertaal, het Zweeds. Ze schreef het break-upnummer samen met singer-songwriter Little Jinder en producer Ludwig Göransson (Childish Gambino, Black Panther). ‘Bron’ is mogelijks het eerste voorsmaakje van een album dat er volgend jaar zit aan te komen. (Mattias)

Ian William Craig – Poire

De meest recente toevoeging aan de FRKWYS-reeks – waar experimentele artiesten van verschillende generaties samengevat worden om samen een album te maken – van platenlabel RVNG Int. is een symbiose tussen Ian William Craig en Daniel Lentz. Craigs electronica wordt hier op de subtielst mogelijke manier aangewend en wordt zuinig afgewerkt met Lentz’ pianonoten. Het album ‘In a word’ komt uit op 20 november. (Michelle)

Traams – Intercontinental radio waves

Het was even stil rond het Britse indierock-trio Traams, maar in augustus liet de band weer van zich horen met het bijna tien minuten durende ‘The greyhound’. Vorige week verscheen met ‘Intercontinental radio waves’ een iets behapbare brok gitaren. (Mattias)

Ascendant Vierge – Jamais raison

Ascendant Vierge, het project van casual gabber Paul Seul en sopraan Mathilde Fernandez, liet een albumpje los op de wereld. Vooral ‘Jamais raison’ gaf ons daarop reden om uit de bol te gaan dankzij z’n combinatie van gothische zang en beukende beats. (Tobias)

Soccer Mommy – Crawling in my skin (Actress remix) 

Actress kruipt in de huid van Soccer Mommy voor een remix van ‘Crawling in my skin’. Sophie Allison zet acht maand na de release van ‘Color theory’ het licht op groen voor een herwerking om de nummers een nieuwe dimensie te geven, wat een geslaagde remix oplevert. Voor de volledigheid: Unkown Mortal Orchestra nam ‘Circle the drain’ voor zijn rekening. Wat mij betreft had hij er beter niet aangekomen. (Jonas VDA)

Lauren Auder – Quiet

Op haar nieuwe single ‘Quiet’ kreeg Lauren Auder hulp van Danny L Harles productie, met als resultaat een heerlijke barokpopsong die groots klinkt zonder pompeus te worden. (Tobias)

The Antlers – Wheels roll home

Na zes jaar en een akoestische tour rond doorbraakplaat ‘Hospice’ zijn The Antlers terug met nieuwe muziek. De karakteristieke stem van Peter Silberman heet je welkom op ‘Wheels roll home’, een warme en kalme folkballad. De band is sinds vorig jaar aan nieuwe muziek aan het werken, dus dat verschijnt waarschijnlijk binnenkort. (Mattias)

Whitearmor – Karma

Whitearmor kennen we vooral als beatmaker voor Zweedse sad rappers als Bladee en Yung Lean, maar af en toe doet de man het ook eens in z’n eentje. Zijn nieuwste solo-experiment werd ‘Karma’ gedoopt en begint als een ijzig streepje piano, tot de melancholische synthesizers het halverwege naar goede gewoonte weer overnemen. (Tobias)

Small Black – Tampa

Een van de meer prominente chillwave-bands liet de voorbije week weer van zich horen. Small Black brengt volgende maand een 7″ met drie nieuwe nummers uit, waaronder dit dromerige ‘Tampa’. (Mattias)

Zeal & Ardor – Trust no one

In de nasleep van de Black Lives Matter-protesten is Zeal & Ardors mix van black metal en blues alleen maar venijniger geworden. Van de geschreeuwde lyrics verstaan we bitter weinig, maar de sound en het omgekeerd kruis gemaakt uit wapenstokken spreken boekdelen. (Tobias)

Chema Diaz – Sexyfire

Chema Diaz, die we begin dit jaar nog aan het werk zagen als DJ van GFOTY in de Botanique, debuteert met het uitbundige ‘Sexyfire’, een zweterige combinatie van euforische pop en hardbass. (Tobias)