Header image

Plonsjes: deze 12 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Dit is een hulde aan artiesten die geen hol geven om eindejaarslijsten en diep in december muziek uitbrengen. Deze week bezorgen Michelle en Tobias je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

박혜진 Park Hye Jin – Clouds
Park Hye Jin en Nosaj Thing staken hun hoofden samen voor dit wazige stukje house en wij zijn niet teleurgesteld. (Michelle)

Kid Cudi – Lovin’ me (feat. Phoebe Bridgers)
Confession time: de Phoebe Bridgers-hype is dit jaar volledig langs me heen gegaan en ik denk niet dat ik een nummer vanop ‘Punisher’ volledig uitgeluisterd heb. Maar hé, dankzij de melancholische hiphop van Kid Cudi kan ik toch een beetje meegenieten van haar – toegegeven – mooie stem! (Tobias)

Chika – FWB
Van Chika zijn we opgetogen bruisballen van nummers gewoon. Met ‘fwb’ brengt ze een intiemer geluid “for all my emotionally unavailable homies”. Kies zelf maar of je je aangesproken voelt. (Michelle)

Bladee & Mechatok – Rainbow
Doorgaans zorgt de muziek van Bladee er vooral voor dat we catatonisch in een hoekje de zinloosheid van het bestaan gaan overpeinzen, maar het collabalbum ‘Good luck’ met producer Mechatok laat ons zowaar shaken in onze bureaustoel. ‘Rainbow’ is de dansbare serotoninebom die je winter komt verwarmen. (Tobias)

Ghostpoet – Bruised fruit
Ghostpoet wist dat hij iets vergeten was op ‘I grow tired but dare not go to sleep‘. Hij bracht het album opnieuw uit en voegde er dit hoopje tragische rust aan toe. (Michelle)

Burial, Four Tet & Thom Yorke – Her revolution
Als er een boysband is die 2020 in slaap mag wiegen, laat het dan alstublieft deze zijn. (Michelle)

Ashnikko – Daisy 2.0 (feat. Hatsune Miku)
We kunnen bevestigen nog ontkennen dat Ashnikko inspiratie voor haar blauwe haardos vond bij de virtuele J-popster Hatsune Miku, maar bij deze is er alvast onweerlegbaar bewijs dat het vuurwerk oplevert als ze samenwerken. (Tobias)

Nilüfer Yanya – Same damn luck
Classic Nilüfer. En er is meer waar dit vandaan komt want het is deel van haar ep ‘Feeling lucky?’. Your damn luck. (Michelle)

Cult Of Luna – Three bridges
Cult of Luna bevestigt haar status als meesters van de loodzware, epische post-metal. Fun fact: de songtitel ‘Three bridges’ verwijst niet op de songstructuur. (Tobias)

Julia Jacklin – Baby Jesus is nobody’s baby now
Op een schaal van Julia Jacklin tot 100 gecs, hoe schizofreen wil je je alternatieve kerstafspeellijst dit jaar? (Michelle)

Jpegmafia – Super tuesday!
Laat het aan Jpegmafia over om de samenleving een geweten aan te rappen met scherpe lines als “I don’t fuck with little kids, bitch I ain’t Woody Allen”. Voor een keer doet hij dat niet over zijn typische experimentele en/of agressieve beats, maar over weelderige strijkers. (Tobias)

Flamingosis – Daymaker
Dit is het muzikale equivalent van iemand die je kamer belachelijk vrolijk binnenhuppelt op een morgen waar jij nergens zin in hebt. Gordijnen worden opengereten en de oude verbitterde man in je gromt onbegrijpelijke geluiden. Je moet uiteindelijk wel toegeven dat je dit nodig had. Geef je dit jaar nog eens over aan vrolijkheid. (Michelle)