Header image

Plonsjes: deze 12 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Daan, Jonas, Michelle, Nina en Yannick je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Hand Habits – 4th of july 

Trouwe volgers van Hand Habits weten dat Duffy hun dagen tijdens de lockdown sleet door – hoe kan het ook anders – uren op hun gitaar te tokkelen. De creativiteit leek onuitputtelijk en nieuw werk drong zich, twee jaar na ‘placeholder’, stilletjes aan op. Met ‘4th of july’ krijgen we een voorsmaakje van nieuwe ep ‘Dirt’ – en wat voor één. De single begint als een akoestische song die zomaar op ‘Placeholder’ had kunnen staan, maar gaandeweg wordt duidelijk dat Hand Habits door de modder heeft geploeterd om naast emotionele ook nieuwe muzikale paden te bewandelen. Duffy’s stem zwelt aan, de drums barsten los, de arrangementen klinken rijk: op ‘4th of july’ toont de singer-songwriter een kant die voordien verstopt zat onder een laagje aarde. Wij pakken alvast onze schup voor meer van dat aanstekelijke graafwerk, te horen op 19 februari. (Nina)

Inga Mauer – Берлинский Пациент

Soms gaat protesteren perfect samen met een 4/4-beat. Inga Mauer steekt een hart onder de riem van Aleksej Navalny met deze ‘Berlin patient’, de term die Poetin telkens gebruikt als hij naar zijn opponent verwijst. (Daan)

Goat Girl – Badibaba

Goat Girls tweede album ‘On all fours’ komt 29 januari uit en belooft een interessante evolutie van de band. ‘Badibaba’ is doordrongen van prominente gitaren en weerbarstige ritmes. Maar het zijn de verwrongen synths die het tot een intrigerend geheel maken. (Michelle)

King Krule – Imagine

Stel je voor dat King Krule al fluistercroonend John Lennon covert. (Jonas Vda)

Billie Eilish – Lo vas a olvidar (Ft. Rosalia) 

De samenwerking waarvan je niet wist dat je ze nodig had. (Yannick)

Smino – MLK Dr

Smino brengt de herdenking aan Martin Luther King naar een ander niveau. In amper anderhalve minuut helpt hij een buitenaardse versie van MLK met een platte band en delen ze een joint. Ondersteund door een degelijk deuntje moet dit wel een van de minder verantwoorde maar daarom niet minder goede eerbetonen zijn. (Michelle)

Bicep – Rever (ft. Julia Kent)

Rêver de raver. Omdat we wel nog mogen dromen van een feestje. ‘Rever’ is een smerig sluimerende vloervuller die voelt alsof Burial en Four Tet mee achter de knoppen zaten. (Jonas Vda)

Neil Frances – Falling for you

Neil Frances maakt makkelijk verteerbare indiepop en scoorde hitjes met zijn covers van ‘Music sounds better with you’ en ‘Teardrops’. ‘Falling for you’ verraadt dat hij Kevin Parker graag ziet en dat vinden wij niet erg. (Michelle)

Ziúr – Crumble bittersweet

Deze keer geen deconstructed club, maar een leftfield pop tranentrekker met een vleugje Drain Gang. (Daan)

Tash Sultana – Sweet & dandy

Op de vraag of er iets is wat Tash Sultana niet kan, blijft het antwoord consequent ontkennend. In 2020 bouwde die hun studio thuis verder uit en daar kwam het album ‘Terra firma’ – dat uitkomt op 19 februari – uit voort. ‘Sweet & dandy’ is een honingzoet nummer dat Tash zelf omschrijft als een herinnering om weg te blijven van negatieve gedachten en jezelf eraan te herinneren dat je genoeg bent. (Michelle)

CARM – Invisible walls 

Multi-instrumentalist CJ Camerieri sloopt onzichtbare muren met een uitwaaierende mix van instrumenten op zijn debuut CARM, met features van onder meer Sufjan Stevens, Bon Iver en Ira Kaplan. (Jonas Vda)

Alfa Mist – Run outs

De Londenaar Alfa Mist heeft getekend bij ANTI- Records en op 23 april brengt hij er ‘Bring backs’ uit. Daarop zullen onder andere Lex Amor en Kaya Thomas-Dyke op te horen zijn. ‘Run outs’ verklapt dat er geen grote stijlbreuk zit aan te komen maar als je stijl geraffineerde jazz inhoudt, dan hoeft dat ook niet. (Michelle)