Header image

Plonsjes: deze 13 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Januari is een beetje als gevoelstemperatuur. Het lijkt ongeveer een half jaar te duren voor die donkere sleur gepasseerd is, ook al houdt de kalender zich netjes aan de afspraken. Gelukkig is het einde in zicht en brengt dat beweging in muziekland met zich mee. Het concertseizoen trekt zich weer op gang en artiesten ontwaken uit hun winterslaap om nieuwe muziek los te laten waar we ons aan kunnen verwarmen. Stokers van je muzikale verwarmingsketel zijn deze week Eva S, Mattias, Tobias, Bart, Martijn en Michelle. Onderaan vind je onze spotifyplaylist met alle plonsjes van het jaar tot nu toe.

Warpaint – The brakes

The brakes’ is niet de eerste single van het nieuwe album van Warpaint, wel een nummer op de soundtrack van de thriller ‘The turning’. Het is classic Warpaint: smachtende samenzang, etherische gitaren en bas en stevig drumwerk. Dit nummer is een leuk zoethoudertje dat aantoont dat de groep dromerige rockmuziek maken na drie en een half jaar stilte zeker niet verleerd is. (Eva S.)

Mitski – Cop car

Of de film ‘The turning’ op iets slaat, laten we even in het midden. Maar de soundtrack staat vol met heerlijke verwennerijtjes, waaronder dit dreigende Mitski-plaatje. Na de aankondiging van haar voorlopig laatste show vorig jaar, kunnen ongeruste fans nu rustig ademhalen: stoppen zit er niet meteen in. (Michelle)

Yumi Zouma – Cool for a second

Wie fan is van deze rubriek, is doorheen de jaren vast ook fan geworden van Yumi Zouma. De Nieuw-Zeelandse band van Christie Simpson brengt in maart een nieuwe plaat, waarop onder meer dit dromerige ‘Cool for a second’ staat, aangevuld met afgestofte ongebruikte oudere nummers en iets frissere indiepop. (Mattias)

Four Tet – Baby 

Four Tet bereidt zich voor op een albumrelease in maart, met deze ‘Baby’ als voorgeschoven smaakmakertje. De track kent weer dezelfde melancholische clubvibe waar Kieran Hebden zich de absolute meester van mag noemen, al verdient Ellie Goulding ook een vermelding voor haar betoverende guest vocoals. (Tobias)

Anna Calvi feat. Courtney Barnett – Don’t beat the girl out of my boy

Anna Calvi is niet de eerste artiest die de afgelopen jaren een eerder album opnieuw uitbrengt in een uitgeklede versie, al wil dat niet zeggen dat we daarom minder benieuwd zijn naar het resultaat. Zeker omdat Calvi voor de herwerking van ‘Hunter’ de hulp inriep van Julia Holter, Charlotte Gainsbourg en Idles’ Joe Talbot. Op de herwerkte versie van ‘Don’t beat the girl out of my boy’ zingt ze samen met Courtney Barnett. (Mattias)

Cage The Elephant – Broken Boy (Audio) ft. Iggy Pop

Even onverwacht als weergaloos is deze samenwerking tussen de Amerikaanse indiegrootmacht Cage The Elephant en levende legende Iggy Pop. Het resultaat is een nummer dat misschien iets meer aanleunt bij het geluid Cage The Elephant dan bij dat van Iggy Pop, wat geen verrassing mag heten. Anderzijds zet ‘Broken boy’ nog maar eens de tijdloosheid van Iggy Pop in de verf, voor zover dat na al die decennia nog nodig was, uiteraard. (Bart)

Sorry – More

Het Britse Sorry bracht de afgelopen maanden de ene na de andere sterker single uit. Dit is bijgevolg niet de eerste vermelding in onze Plonsjes, en het is afwachten of dat niveau op debuutalbum ‘925’ aangehouden kan worden. Dat weten we pas eind maart. (Mattias)

Chromatics – Toy

Vorig jaar oktober verraste Chromatics ons met ‘Closer to grey’, hun eerste langspeler in zeven jaar. Vorige week verrasten ze ons opnieuw met ‘Toy’, een losstaande single die de voorloper wordt van de nieuwe ‘Italians Do It Better’-label sampler ‘After Dark III’. Met ‘Toy’ laat de Amerikaans synthpop-band de psychedelische sound van de seventies achter zich en keert terug naar de italo-disco van de jaren 80. (Martijn)

Donny Benét – Girl of my dreams

Te veel kaas op eten bestaat niet, en in het geval van Donny Benét bestaat too cheesy evenmin. (Mattias)

Yung Internet – Anderhalve liter

De dagen dat Yung Internet donkere grootstadtrap maakte lijken ondertussen wel volledig voorbij, maar ook met dit meer house-geÏnspireerde geluid weten ze ons te boeien. Hyperlink tovert weer een heel aanstekelijke beat uit z’n mouw terwijl Yelli en Mautje rappen over wat ze het best kennen: drank en drugs. (Tobias)

Doja Cat – Boss bitch

Na Famke Louise heeft Doja Cat de tweede stoerste vrouwelijke rapbanger met deze titel gemaakt. (Tobias)

Johnossi – Echoes

De Zweden van Johnossi brengen al meer dan een decennium lang om de drie à vier jaar een nieuw album uit. Gezien ‘Blood jungle’ uit 2017 dateert, mag de kersverse single ‘Echoes’ ons warm maken voor opvolger ‘Torch // Flame’. Een catchy riff opent de stevige rocksong die het midden houdt tussen classic rock en potige indie. Als we qua referenties in Scandinavië willen blijven, kunnen we het nummer bestempelen als een geslaagde mix van The Hives en Volbeat. (Bart)

Lala Lala – Legs, run

Voor korte droefgeestigheid kunnen we nog steeds bij hofleverancier Lillie West terecht. (Michelle)