Plonsjes: deze 13 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Mensen die in deze uitdagende tijden op zoek zijn naar werk: laat je vooral niet tegenhouden door de lijst van vereisten. Carry yourself with the confidence of an American 2020 presidential candidate. Deze week bezorgen Martijn, Michelle, Tobias en Yannick je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Sufjan Stevens – America 

Tien jaar na ‘Age of adz’ waagt Sufjan het – naast Kanye West – erop mee te dingen naar een presidentszitje bij de volgende verkiezingen. Met deze twaalf minuten lange overweldigend mooie single neemt hij alvast een enorme stap richting het Witte Huis. (Yannick)

Fontaines D.C. – Televised mind

‘A hero’s death’, de tweede plaat van deze Ieren verschijnt eind deze maand en we kregen zopas een derde single daaruit voorgeschoteld. Het zijn vooral de duellerende gitaren die hier de aandacht trekken en samen met Grian Chattens repetitieve lyrics voor een heerlijk hypnotiserend effect zorgen. (Martijn)

Soccer Mommy – Drive 

Aangezien ze niet op tour kan met haar tweede album ‘Color theory’, zette Sophie Allison de serie ‘Soccer Mommy and Friends’ op poten. Daarbij nodigt ze verschillende artiesten uit om covers te maken waarvan de opbrengst naar het goeie doel gaat. Deze week bracht ze zelf een pijnlijk mooie versie van The Cars’ ‘Drive’. (Michelle)

Sasami – Toxicity

De laatste uitgenodigde van dienst bij ‘Soccer Mommy and Friends’ was Sasami. Zij maakt een onherkenbare herwerking van System Of A Downs ‘Toxicity’. (Michelle)

Disclosure – My high Ft. slowthai & Aminé 

De broers Lawrence zijn dit jaar aan een stevig parcours bezig met het occasioneel uitbrengen van nieuwe muziek. Eerder kregen we al een ep cadeau dat barst van groovy bangers en ook deze past perfect in dat rijtje. (Yannick)

Mulatu Astatke & The Black Jesus Experience – Mulatu

Samen met het Australische Ethio-jazzcollectief The Black Jesus Experience, bracht Mulatu Astatke het album ‘To know without knowing’ uit. De grootste sterkte hier is de verzoening van authenticiteit en een relevante injectie innovatie. (Michelle)

Porridge Radio & Lala Lala – Good for you 

Is het al herfst? Druilerig weer, check. Warme dekentjes al opgezocht, check. Melancholieke muziek als deze die je van binnen weer even doet gloeien, check. (Yannick)

Shabazz Palaces – Mega church (ft. Stas Thee Boss)

Bevreemdend en desoriënterend zoals altijd. Goed voor zowel abstracte danspogingen als een sessie alleen zijn met je eigen gedachten. (Michelle)

The Radio Dept. – You’re looking at my guy

Alles wat The Radio Dept. doet is goed, ook wanneer ze een cover uitbrengen van The Tri-Lites. (Martijn)

Duma – LIONSBLOOD 

Binnenkort verschijnt het debuutalbum van het grindcore-collectief Duma dat huist in de Nyege Nyege Tapes-stal. Met deze kanonskogel van een single weet je meteen uit welk hout die plaat zal gesneden zijn en… wat voor houseparties ze verzorgen. (Yannick)

Kanye West – Wash us in the blood (feat. Travis Scott)

Naar goede gewoonte weten we weer niet zo goed hoe serieus we Kanyes recente gooi naar het presidentschap moeten nemen, maar op zijn nieuwe single wordt er alvast niet gelachen. Na het wat slappe ‘Jesus is king’ is ‘Wash us in the blood’ een heerlijke return to form waarop het industriële geluid vanop ‘Yeezus’ een triomfantelijke comeback maakt. (Tobias)

Liturgy & LEYA – Antigone

Op het album ‘HAQQ’ hoorden we Liturgy al duchtig experimenteren met viool en harp in hun transcendentale black metal. In de nieuwe single ‘Antigone’ nodigen ze het experimentele kamerpopduo LEYA uit om deze live te brengen, in plaats van de midi-varianten die normaal gebruikt worden. Het resultaat klinkt als een kerk die in brand staat: mooi maar verwoestend. (Tobias)

Caroline Polachek – Ocean of tears (Umru remix)

Ik huil een zee aan tranen omdat ik deze remix de komende maanden nog niet in clubomgeving zal kunnen horen. (Tobias)