Header image

Plonsjes: deze 14 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Je persoonlijke bubbel uitbreiden zal nog even moeten wachten maar deze week zorgden Mattias, Tobias, Louis, Daan en Michelle ervoor dat je je muzikale bubbel gezellig kan laten groeien. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Berwyn – Glory

Londense rapper Berwyn laat op ‘Glory’ vooral minimalisme voor zich spreken. Eerlijke filosofische gedachtenstromen en vragen worden ondersteund door spaarzame piano. Wij houden dit frisse geluid van dichtbij in de gaten. (Michelle)

Slowtai – BB (bodybag)

Controverse of niet, Hero of the Year ‘Slowthai’ gaat gewoon verder op zijn elan met drie nieuwe singles op één week. ‘BB’ is zonder twijfel de uitschieter met een harde, melancholische beat en een herhalende sample die klinkt als die ene mug die je ‘s nachts niet laat slapen. Natuurlijk kan alleen Dominic Maker (Mount Kimbie), die de beat voor zijn rekening nam, een muskiet op een raptrack briljant goed doen klinken. Dan zijn er nog de lyrics, waar Slowthai zijn beschadigd verleden, doch arsenaal aan troeven aanhaalt. Alsof het een laatste pleidooi is terwijl de loop van een geweer tegen zijn slaapbeen aanschuurt. (Louis)

Oceanic – Live at De School (upsammy remix)

Zo’n twee jaar geleden verscheen een liveset van Oceanic op De Nieuw, het label van De School. De tweede release is een herwerking van fragmenten daarvan, die zich meer op de dansvloer richten dan het origineel. Oceanic tekent voor twee remixes, Pariah herwerkt ‘Live at De School’ tot een dub-stamper, en vooral upsammy gooit hoge ogen met een dansbare en funky IDM-sound. (Daan)

Silverbacks – Muted gold

Nijpend tekort aan nerveuze gitaren, “wooh hah”-kreetjes en stemmendynamiek? Vier minuutjes naar de eerste single van Silverbacks net aangekondigde debuutplaat luisteren en je kan er weer een weekje tegen. (Mattias)

Agar Agar – Nap

Het rariteitenkabinet van Agar Agar is sinds kort twee nummers rijker. Daarvan is ‘Nap’ de meest dansbare en al minstens even bevreemdend. Van de gangbare formule wordt niet afgeweken dus de rare synths, doordringende vocals en bliepjes vliegen gul in het rond. Allesbehalve dutjesmateriaal eigenlijk. (Michelle)

Desire – Liquid dreams 

Uit het Italians Do It Better – kamp van kwam vorige week dit onweerstaanbare dingetje. Licht deprimerende teksten overgoten door een uiterst dansbare beat oftewel alles wat we eigenlijk verlangen van een hersenspinsel van Johnny Jewel. (Michelle)

Lustsickpuppy – Goatmeal

De energieke raps van LustSickpuppy over een beenharde beat van Machine Girl vormen je cyberpunk-fix van de week. Het kot waar je al twee maanden in moet blijven zal na deze track wellicht met de grond gelijk gemaakt zijn. (Tobias)

Bring Me the Horizon – Drown (Sewerslvt remix)

De ¬deathcoregroep-gone-boyband Bring Me the Horizon heeft zich in zijn carrière (met wisselend succes) al aan heel wat genres gewaagd, maar op het maken van drum n bass hebben we ze nog niet betrapt. Gelukkig heeft Sewerslvt daar met haar atmosferische breaks verandering in gebracht. De stem van Oliver Sykes klonk nooit eerder zo groots, en dat is niet omdat hij het nooit geprobeerd heeft. (Tobias)

Amnesia Scanner – AS Tearless

De single art is het minst bevreemdende aan ‘AS Tearless’, wat in het geval van weirdo-duo Amnesia Scanner alleen maar wil zeggen dat ze goud te pakken hebben. Deze single is een wilde opeenhoping van vervormde vocals en industriële geluiden, maar onder alle smerigheid zit verrassend veel melodie verborgen. (Tobias)

Dorian Electra – Sorry bro (I love you)

87 seconden, langer heeft Dorian Electra niet nodig om een nieuwe banger af te leveren. De beat van Dylan Brady en Count Baldor klinkt net zo opgefokt als je van dat duo zou verwachten, terwijl Dorian de draak steekt met de heteronormativiteit zoals enkel hen dat kan. (Tobias)

Charli XCX – Visions

Charli maakt van je lockdown een feestje met haar nieuwe plaat, en nergens wordt dat doel zo goed bereikt als op afsluiter ‘Visions’. Waar de eerste helft nog de eenzaamheid in sombere klanken lijkt om te zetten, barsten de pompende bassen daarna volledig los. (Tobias)

Yung Lean – Butterfly paralyzed

Ook op Yung Leans nieuwe album wordt er gefeest, maar ditmaal gebeurt het dansen effectief al huilend. ‘Butterfly paralyzed’ is een van de hoogtepunten op Leans nieuwe album ‘Starz’. Het is voornamelijk de melancholische, vervagende trancebeat die van dit nummer een uitschieter maakt. (Tobias)

Firoza – Flirt

We zullen wellicht nooit weten wat er zou gebeuren als Merol over een 100 gecs-beat zou zingen, maar dankzij deze single van Firoza kunnen we er ons toch iets bij voorstellen. (Tobias)

Caribou – Never come back (Four Tet remix)

Het origineel van Caribou was al een heerlijke met discoklanken doorspekte schijft, maar Four Tet zorgt er met zijn remix voor dat ‘Never come back’ ook in de nachtelijke clubuurtjes overeind kan blijven. We maken graag beter kennis wanneer Kompass en co hun deuren weer mogen openen. (Tobias)