Header image

Plonsjes: deze 14 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Jonas, Michelle, Tobias en Yannick je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

SOPHIE – UNISIL

De laatste single die SOPHIE uitbracht terwijl ze hier nog was toont nog maar eens aan welk immens talent we verloren zijn. Alles wijst erop dat ‘UNISIL’ een overschotje van de ‘Product’-tijd is, maar vijf jaar later klinkt het nog steeds futuristischer dan de meeste muziek die vandaag de dag geschreven wordt. (Tobias)

Arlo Parks – For Violet

Ik moet het kwijt. Het debuut van Arlo Parks is een teleurstelling. De oprechte melancholie en teenage angst van ‘Super sad generation’ is vervangen door een ondraaglijk commerciële easy-like-Sunday-morning-vibe. Naast de pijnlijk mooie singles ‘Eugene’ en ‘Black dog’ is enkel ‘For Violet’ van dat lot gespaard gebleven. We zitten nog steeds midden in een pandemie en ik wil mijn sad shit om op te mijmeren. Wat is dit. (Michelle)

FKA Twigs – Don’t judge me (feat. Headie One & Fred Again..)

Op haar nieuwste single slaat FKA Twigs de handen in elkaar met rapper Headie One en producer Fred Again om een krachtig, passioneel statement over racisme te maken. (Tobias)

IKOQWE – Pele 

De wederopstanding van batida werd vorig jaar stevig ingezet door hoofdzakelijk artiesten onder het rooster van Príncipe en de lijn met aantrekkelijk elektronica wordt ook dit jaar verder gezet met deze aanstekelijke single van IKOQWE. Uitkijken naar de man’s nieuwe album dat binnenkort uitkomt via het Belgische Crammed Discs waar vorig jaar nog Nihiloxica’s ‘Kaloli’ op verscheen. (Yannick)

Julia Stone – We all have (ft. Matt Berninger)

We hebben allemaal lichtheid en zwaarte. Deze worden zacht bezongen door de stemmen van Stone en Berninger en versmelten tot een teder en hoopgevend nummer.  (Jonas Vda)

Xiu Xiu – A bottle of rum (feat. Liz Harris)

Xiu Xiu’s vorige album ‘Girl with basket of fruit’ was een van hun meest angstaanjagende projecten ooit. Aan de hand van eerste single ‘A bottle of rum’ lijkt diens opvolger ‘Oh no’ veel rustgevender te gaan worden. Al kan het goed zijn dat de zalvende invloed van Liz Harris (Grouper) op dit nummer daar voor iets tussen zit. (Tobias)

Nahawa Doumbia – Didadi

De boodschap van de Malinese Nahawa Doumbia met dit album is een urgente. Ze hoopt aandacht te vestigen op de (illegale) migratie van veel jongeren en roept op om de problemen die haar land en continent kennen, aan te pakken. Haar hoopvolle betoog schijnt door in de muziek die ze brengt en nog het meest in ‘Didadi’. (Michelle)

Payday – Dolphin

Smerige hiphop met de chaotische energie van 100 Gecs. Andy Morin van Death Grips zat mee achter de knoppen. (Tobias)

Squid – Narrator

Gitaren op Warp, dan moet je iets uitzonderlijks hebben/maken. De eerste single van de Britse band is een acht minuten lang heerlijk epos aan experimentele rock dan wel onconventionele post-punk. Eens rechttoe-rechtaan, dan weer heerlijk samen zingend met Martha Skye Murphy om uiteindelijk alles aan gruzelementen te spelen. (Yannick)

SEBii – BAFFLEdd

SEBii speelt het veilig op zijn nieuwe single, maar liefhebbers van zijn luchtige, atmosferische hiphop zullen zich met ‘BAFFLEdd’ ongetwijfeld kunnen amuseren. (Tobias)

serpentwithfeet – Fellowship

Met ‘Fellowship’ kondigt serpentwithfeet album ‘Deacon’ aan dat op 26 maart via Secretly Canadian uitkomt. De eerste single is een ode aan Black queer liefde en is vergezeld van Josiah Wises immer integere stemgeluid, en bijdragen van Sampha en Lil Silva. Video met hoog feel good-gehalte voor wie het nodig heeft. (Michelle)

Jpegmafia – Fix urself!

Jpegmafia liet weten dat zijn ‘EP2!’ er binnenkort aan zit te komen. Als voorsmaakje daarvan krijgen we ‘Fix urself!’ te horen, een verdovende downtempo track waar de tegendraadse rapper zijn zwoelste autotune bovenhaalt. (Tobias)

Goat Girl – Anxiety feels

Angsten werden zelden zo liefelijk bezongen. Het nieuwe album van Goat Girl gaat er vlot in en weet op de juiste momenten een stapje terug te nemen in energieniveau. Zeker je druk volgeplande luistertijd waard. (Michelle)

Gabber Modus Operandi – Parang

De mix van traditionele Indonesische muziek en genadeloze gabberkicks van dit duo is er nog nooit in gefaald om me helemaal pumped up te maken. Op ‘Parang’ is dat niet anders. (Tobias)