Header image

Plonsjes: deze 15 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Waar wij ook enthousiast van worden, is mensen die zich een beetje gedragen zodat we snel weer kunnen gaan dansen op onze favoriete muziek. Deze week bezorgen Jonas, Michelle en Yannick je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

IDLES – A hymn

De derde single uit het aankomende album van IDLES is een grimmige relativering van succes. Kwaadheid maakt plaats voor verbeten introspectie en wordt aangevuld met de gebruikelijke dosis cynisme. (Michelle)

Lianne La Havas – Sour flower 

Dat er de laatste jaren wel wat tranen vloeiden bij Lianne La Havas leren we uit een luisterbeurt aan haar jongste album. In ‘Sour flower’ staat La Havas op, met veel kracht en zelfvertrouwen. Ze doet dat met haar indrukwekkende stem en een uitnodigend ritme. De drums en de synths razen virtuoos uit op het einde, tot Lianne hartelijk lacht en kordaat haar zegen geeft. “That’s it, it’s done”. (Jonas VDA)

Mary Lattimore – Sometimes he’s in my dreams

Op het meeslepende ‘Dreaming of the Kelly pool’ kregen we eerder al een glimp te horen van het gitaarwerk van Slowdives Neil Halstad. Op deze tweede single horen we die gitaarlijnen nog iets prominenter naar voor komen wat de reeds dromerige feel van Lattimores harpspel een shoegazebijklank geeft. (Yannick)

Matt Berninger – Distant axis 

Matt Berninger en Walter Martin schreven samen ‘Distant axis’. Een nummer over verscheurd zijn en worden door de afstand tussen twee personen. Berninger mompelzingt zoals alleen hij dat kan en maakt alweer een ontwapenend mooi weemoedig lied. (Jonas VDA)

L.A. Witch – Gen-Z

Fans van La Luz kunnen zich bij L.A. Witch onderdompelen in een iets meer dreigende gitaarpoel. ‘Gen-Z’ is een voorsmaakje van het tweede album ‘Play with fire’ dat 21 augustus uitkomt. (Michelle)

BENEE – Night garden (ft. Kenny Beats & Bakar)

Het heeft misschien niet het huppelgehalte van ‘Supalonely’ om een volgend dingetje op TikTok te worden. Maar ‘Night garden’ heeft recht op een plek in je zomerlijst van dit jaar. (Michelle)

Julia Stone – Break 

Julia Stone laat ‘Break’ op ons los, een nummer dat vertelt over iemand “die je onder zijn duim heeft, je de adem ontneemt, iemand die je breekt”, aldus de zangeres zelf. Maar dan op een goede manier, denk ik. Want het is een uiterst aanstekelijk nummer waarin de innemende Julia ons zelfs tot een dansje verleidt. (Jonas V)

Berwyn – Trap phone 

Berwyn werd na zijn vorige single ‘Glory’ hier en daar voorzichtig opgepikt. Met ‘Trap phone’ gaat hij verder op hetzelfde pad waar hiphop en sad ballad doorleefd naast elkaar kuieren. (Michelle)

Tkay Maidza – Don’t call again (Ft. Kari Faux)

Na een iets ondergesneeuwde ep en haar debuut dat intussen alweer vier kaarsjes mag uitblazen, breidt Maidza binnen enkele weken een tweede luik aan haar ‘Last year was weird’ ep uit 2018. Daarop verschijnt naast een samenwerking met internetfenomeen Jpegmafia dit bijzonder sensuele pareltje. (Yannick)

L.A. Priest – What moves (Soulwax remix)

Iedereen gedraagt zich zodat we snel weer kunnen gaan dansen. Willen we dat afspreken? (Michelle)

Galcher Lustwerk – Proof

Lustwerk heeft een patent op minimalistische lo-fi housemuziek die niet alleen aanstekelijk werkt op je gemoedsrust maar ook op die van je buren wanneer je ze door de speakers keilt. Met zijn ep ‘Proof’, bracht hij evenwel al één van de betere kleinere elektronica releases uit deze zomer. (Yannick)

Beabadoobee – Care

Beabadoobee is meer dan een voetnoot in de herinterpretatie van haar nummer ‘Coffee’ door Powfu. De singer-songwriter maakt al een paar jaar honingzoete geschenkjes voor je trommelvlies. Met ‘Care’ zet ze echter de koers richting relatief steviger materiaal verder. (Michelle)

King Gizzard & The Lizard Wizard – Honey

De meest productieve gitaarband uit de recente muziekgeschiedenis lijkt niet meteen van plan om die titel op te geven. ‘Honey’ is een nummer dat zo uit ‘Flying microtonal banana’ geplukt zou kunnen zijn. De drive waarmee de lieflijke tekst aangevoerd wordt, is aandoenlijk. En die baslijn behoort gemakkelijk tot een van de betere uit 2020. (Michelle)

Rejjie Snow – Cookie chips (ft. MF Doom & Cam O’bi)

Rejjie Snow bevindt zich in een comfortabel moment binnen zijn leven en dat is duidelijk voelbaar. Hij zegt blij te zijn dat hij dit nieuwe werk kan uitbrengen in deze bizarre tijden. Een beetje feel good voor wie er nood aan heeft. (Michelle)

Ho99o9 – Pigs want me dead

“Don’t watch it if you’re a f*cking kid.” We weten niet of die waarschuwing gaat over de beelden of het angstaanjagende gefluister. (Michelle)