Header image

Plonsjes: deze 16 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Jonas, Mattias, Michelle en Yannick je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Angel Olsen – Whole new mess

Met deze single kondigt Angel Olsen het eerste album zonder haar band aan sinds ‘Half way home’ uit 2012. Volledig conform de zeitgeist ademt ‘Whole new mess’ de herontdekking van alleen zijn. Olsen en haar ijle elektrische gitaar wentelen zich gracieus in liefdesverdriet. Is er een mooier woord voor leedvermaak? (Michelle)

Besphrenz – ITTLMHBID

“I tried to leave my house but I didn’t” klinkt voor iemand die graag wat meer wou bewegen maar na een verhuis naar Antwerpen geconfronteerd wordt met een mondmaskerplicht én avondklok belachelijk tragikomisch. (Mattias)

Romare – Dreams

De singles die in aanloop naar ‘Home’ werden gelost, waren zeer degelijk maar nergens overweldigend. Dat ‘Dreams’ er geen was, is bizar want het steekt er met kop, schouders en enkels bovenuit. Dat hoeft niet per se nefast te zijn voor de rest want dit nummer is waanzinnig sterk. Met dit in je gehoorgang zend je waarschijnlijk tot diep in de nacht hoogstpersoonlijk zonnestralen uit. (Michelle)

Derek Simpson – Sofia

Slaapkamerproducers zijn duidelijk niet immuun voor coronageilheid. (Mattias)

St. Panther – Highway

Issa Rae is het intelligente brein achter de HBO show ‘Insecure’. Opvallend aan die serie is de onwaarschijnlijk sterke soundtrack waar Rae heel strikt op toeziet. Daarbij maakt ze er een punt van om opkomende artiesten aan te spreken en zo ontdekten we ook al Kari Faux. St. Panther kreeg onlangs een plekje in de soundtrack van het nieuwste seizoen. Dat succes werkte merkbaar inspirerend want met ‘Highway’ levert de producer een heerlijk aanstekelijk kunstwerkje af. Die baslijnen! (Michelle)

Aasthma – Go bark (Ft. Dale Cornish)

Herrensauna is intussen een begrip geworden binnen de queer club-scene van Berlijn. Het collectief richtte zopas hun eigen label op en brengt meteen een eerste gezamenlijke ep uit met nummers van hun rooster. Deze single van Aasthma met enkele vocale passages van Dale Cornish is er alvast eentje om in te kaderen door het vrij onconventionele verloop en constante geswitch tussen acid en industrial. (Yannick)

Fontaines D.C. – Oh such a spring

Zomerdipje? Nostalgie naar de lente? Je wordt week bij de zilte zeegeur en het idee van stoere zeebonken aan de dokken? Je wil Grian Chatten in zijn sappig Ierse accent ‘fine’ en ‘wine’ horen zingen? Zoek dan niet langer! Hier is Fontaines D.C. met ‘Oh such a spring’. (Jonas VDA)

Oklou – Unearth me

Na de elegante Colors Show-versie van ‘Fall’ gaat Oklou hier verder met het masseren van je binnenoor met behulp van zachte elektronica. (Michelle)

Naked Giants – Turns blue

De begeleidingsband van Car Seat Headrest maakt ook zonder Will Toledo muziek. ‘Turns blue’ is al de derde single uit ‘The shadow’ dat op 21 augustus verschijnt en waarvoor de band uit Seattle samenwerkte met Chris Funk van The Decemberists. (Mattias)

Jorja Smith – By any means

Bijzonder melig en dramatisch. Maar Jorja komt er moeiteloos mee weg. (Michelle)

Mina Tindle & Sufjan Stevens – Give a little love

Mina Tindle heeft haar artiestennaam goed gekozen, want de stem van de Française krijgt zelfs de meest onderkoelde ziel in brand. Zeker als ze daarbij geholpen wordt door Sufjan Stevens. (Mattias)

Billie Eilish – My future

Kwetsbare Billie Eilish is de beste Billie Eilish. (Michelle)

Loma – Ocotillo

Het is niet al kommer en kwem, want Loma kondigde afgelopen week een tweede plaat aan. De band rond Shearwater-zanger Jonathan Meiburg kan daarvoor rekenen op steun van Brian Eno, die een ander nummer van de plaat onder handen nam. Dit ‘Ocotillo’ is prima zonder. (Mattias)

Glass Animals – It’s all so incredibly loud

Ben je ooit al geblinddoekt gaan wandelen met een koptelefoon die verbonden is aan een hoogkwalitatief opnametoestel? De wereld is echt absurd luid. Bedank je hersenen vandaag voor het filterwerk. (Michelle)

Touché Amoré – Limelight

Klein bruggetje naar het vorige nummer in dit lijstje, want Touché Amoré gaat weer hard op deze nieuwe single. Daarop krijgen ze versterking van Manchester Orchestra-zanger Andy Hull, die voor extra weemoed zorgt tussen het passionele geschreeuw. (Mattias)

Osees – Dreary nonsense

Bij elke plaat een nieuwe bandnaam lijkt wel de modus operandi van John Dwyer te worden. Voor ons blijft hij steeds de spil van Thee Oh Sees, en daar komt met het hyperactieve, anderhalve minuut durende ‘Dreary nonsense’ geen verandering in. (Mattias)