Header image

Plonsjes: deze 16 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Jonas, Mattias, Michelle en Tobias je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Maeta – Teen scene (ft. Buddy & Kaytranada)

Het is vanaf de eerste seconde niet verbazend dat Kaytranada achter de knoppen zat van deze korte coming of age.  De waaierende synths en backing vocals maken dit een dromerig en voorzichtig aanstekelijk four-to-the-floordingetje. (Michelle)

Django Django – Spirals

Django Django laat na twee jaar stilte weer van zich horen met het catchy ‘Spirals’. Bij zo’n nummertitel hoort een duizelingwekkende video, en de Schotten stellen op dat vlak absoluut niet teleur. (Mattias)

James Blake – Godspeed

James Blake heeft misschien wel zijn final form bereikt, hij is getransformeerd in blonde god. Ook met strogele lokken zegent James Blake (nu James Blonde?) ons met een hemels mooie cover van Frank Ocean die overstroomt van pure overgave. (Jonas VDA)

Gorillaz – Strange times (ft. Robert Smith)

Gorillaz brachten de afgelopen maanden al heel wat samenwerkingen uit in het kader van de Sound Machine-reeks, maar nummer zes is met Robert Smith van The Cure toch de opvallendste. Heeft iemand ‘Gothillaz’ al geclaimd? (Mattias)

Lava La Rue – G.O.Y.D. (ft. Clairo)

Cadeautje voor elk queer hart dat nood heeft aan een aai over de rechter hartkamer. Samen met Vegyn (die samenwerkte met Frank Ocean) en Clairo, creëert Lava La Rue met behulp van psychedelische r&b een safe space om te dagdromen over de Girl Of Your Dreams. (Michelle)

Bumper – Red brick

Wijkgenoten Michelle Zauner (Japanese Breakfast) en Ryan Galloway (Crying) hebben de lockdown gebruikt om vanop afstand een ep’tje vol vrolijke indiepop ineen te knutselen. ‘Pop songs 2020’ heet de verzameling die ze als Bumper naar buiten brachten, en dit ‘Red brick’ krijg je vandaag niet meer uit je hoofd. (Mattias)

Beabadoobee – Worth it

Na enkele gesmaakte ep’s brengt de Britse Beabadoobee volgende maand haar debuutalbum ‘Fake flowers’ uit, en het door kalverliefde en slechte communicatie geplaagde ‘Worth it’ is daaruit de derde single. (Mattias)

Matt Berninger – One more second

Matt Berninger moet ergens een geheime melancholiegroeve hebben waar hij massieve blokken mistroostigheid uitgraaft, om ze dan bij te schaven tot bitterzoete oorwormen gedragen door zijn kenmerkende bariton. Ook de hand van producer Booker T. Jones is hoorbaar met het orgel op ‘One more second’. Berningers solodebuut ‘Serpentine prison’ zal beschikbaar zijn op 2 oktober. (Jonas VDA)

Bedouine, Hurray For The Riff Raff en Waxahatchee – Thirteen

Tijdens de lockdown werden we op een overdaad aan covers getrakteerd, maar dit supertrio lijkt de prijs voor beste vertolking mee naar huis te mogen nemen. Bedouine, Hurray For The Riff Raff en Waxahatchee namen ‘Thirteen’ van Big Star op tijdens een tournee in 2018, en nu kunnen we daar allemaal van meegenieten. (Mattias)

Janelle Monáe – Turntables

Janelle Monáe deelde deze week een nummer dat gebruikt wordt in de film ‘All in: The fight for democracy’. De zelfzekerheid en strijdvaardigheid die we van haar gewoon zijn past perfect voor de documentaire over voter suppression. (Michelle)

Shame – Alphabet

Shame debuteerde twee jaar geleden met een van de beste gitaarplaten van de afgelopen jaren. Intussen zijn de Britten druk bezig aan een opvolger, en ‘Alphabet’ is daaruit het eerste voorsmaakje. (Mattias)

Frankie And The Witch Fingers – Activate

Activeer alles wat je hebt en laat je meevoeren door de vettige psychedelische rocktrip ‘Activate’. Het is moeilijk om je niet te verliezen in de slepende melodische gitaren in combinatie met de fluorescerende Rorschach-achtige video. ‘Activate’ is de tweede single vanop het aankomende ‘Monsters eating people eating monsters…’ met release op 2 oktober. Als je epilepsie of dergelijke hebt, dan laat je het trippy clipje beter achterwege. Indiestyle is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke aanvallen. (Jonas VDA)

Nothing – Say less

Het Amerikaanse Nothing was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor enkele van de beste en stevigste shoegazealbums. Benieuwd of ze dat niveau op vierde plaat ‘The great dismal’ kunnen evenaren – deze eerste single doet in ieder geval vermoeden van wel. (Mattias)

1 800 Pain – Outside

Wie van harde, smerige hiphop houdt, moet ‘Best house on a bad block, het debuut van 1 800 Pain, absoluut een kans geven. ‘Outside’ geeft je een perfect beeld van de industriële beats en genadeloze vocals die door je boxen geramd zullen worden. (Tobias)

Blue Hawaii – Not my boss!

Een meezingertje voor alle gedwongen thuiswerkers die de grens tussen werk en privé al lang uit het oog verloren zijn. (Mattias)

Fraxiom – Cishets (I don’t want it at all)

Fraxiom, misschien wel de grootste grapjas uit de hele hyperpopkliek, bracht dit jaar een tweede ep uit die opende met het neurotische ‘Cishets (I don’t want it at all)’. De kleurrijke instrumental van Umru en de geautotunede woordspelletjes van Fraxiom zullen iedereen die sowieso niets met het subgenre hebben volledig afstoten, maar wie al diep in het konijnenhol getuimeld is zal hiervan smullen. (Tobias)