Header image

Plonsjes: deze 17 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Mattias, Michelle, Tobias en Yannick je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

James Blake – Are you even real?

Een betere vertaler voor de tedere verbazing over het bestaan van een welbepaalde medemens dan James Blake, is waarschijnlijk – op Kate Tempest na – moeilijk te vinden. Hij reikt daarvoor terug naar formules die het begin van zijn carrière vorm gaven. Ze worden spaarzaam ingevuld met in autotune gehulde zinspelingen. Een ode aan de persoon die je verbeelding aait met in rust gedrenkte vingers. Of drugs. ‘t Is hoe je het bekijkt. (Michelle)

Sir Was & Casper Clausen – Flyder

Zweedse producer Sir Was heeft Efterklang-frontman Casper Clausen in z’n studio gekregen, nadat ze elkaar in Berlijn tijdens het PEOPLE-evenement van Justin Vernon en de broers Aaaron en Bryce Dessner  leerden kennen. Ze begonnen samen aan muziek te werken en het resultaat is dit dromerige ‘Flyder’. (Mattias)

100 Gecs – Toothless

‘Toothless’ circuleerde al even op het internet omdat de Gecs er al eens een optreden in Minecraft mee afsloten, maar met de release van ‘1000 Gecs and the tree of clues’ hebben we eindelijk een high quality versie van wat nu al een 100 gecs-klassieker is. Het grootste deel van de track baadt in een zekere melancholie die we niet van het speelse duo gewend zijn, al kunnen ze het natuurlijk weer niet laten om die tristesse uit te drukken in Minecraftreferenties en grapjes over weed. De outro behoort tot de hardste die ze al gemaakt hebben, en van een groep die onder andere ‘745 sticky’ en ‘800db cloud’ maakte wil dat veel zeggen. (Tobias)

Kaytranada – Look easy (ft. Lucky Daye)

Er zijn nog zekerheden in het leven zoals Kaytranada die eens in de zoveel tijd een absolute dancefloor filler maakt. (Yannick)

Bladee & Yung Lean – Opium dreams

Bladee en Yung Lean waren niet op elkaars albums te horen die dit jaar verschenen, maar dankzij deze losse track krijgen we de bromance toch nog te horen in 2020. Producer Whitearmor tovert weer een heerlijke atmosferische beat uit zijn knoppen terwijl de Zweedse rappers zich weer als geautotunede Jotie T’hoofts gedragen. (Tobias)

Doves – Prisoners

Doves vliegt na elf jaar weer uit. Het Britse trio kondigde comebackplaat ‘The universal want’ aan met deze single. ‘Prisoners’ begint met een intro die een beetje lijkt op Bowie’s ‘Space oddity’, maar schakelt al snel een paar versnellingen hoger. Wat hebben we die stem van Jez Williams gemist. (Mattias)

Spinvis – De dag dat Richard Kraijchek Wilmbledon won 

Nummers van de immer sympathieke Nederlander gaan zoals gewoonlijk over de dingen des levens. Met deze single tracht Spinvis oude herinneringen op te rakelen over de dag dat de eerste en laatste Grandslam-titel ooit naar een Nederlander ging. Soms hoeft het leven en het maken van liedjes niet zo moeilijk te zijn. (Yannick)

P-rallel & Greentea Peng – Soulboy

Alles wat Greentea Peng doet, borrelt nu nog net onder de oppervlakte. Haar twee ep’s en alles wat ze aanraakt bij samenwerkingen zijn goud. Het is dus een kwestie van wachten tot haar uiterst innemende lijzige stem doorbreekt. (Michelle)

Lomelda – Wonder

Wij leerden Lomelda drie jaar geleden kennen als voorprogramma van Pinegrove en draaiden vervolgens haar debuut ‘Thx‘ grijs. Later dit jaar verschijnt er een derde plaat van de Amerikaanse singer-songwriter met de heerlijk zeurderige stem. (Mattias)

Scandinavian Star & oqbqbo – Wakening

Vorige week verscheen ‘RIFT one’, een compilatie gecureerd door het label YEAR0001. De verzameling bevat verschillende stampers die ons doen snakken naar een avondje raven. Deze ‘Wakening’ is daar misschien wel het beste voorbeeld van. De opbouw van de track laat je meer dan anderhalve minuut op de beat wachten, die na al die anticipatie toch niet teleurstelt. (Tobias)

Dinner Party – First responders

Dit is wat er gebeurt wanneer Terrace Martin, Kamasi Washington, Robert Glasper en 9th Wonder een ‘Dinner party’ houden (geen zorgen, niet voor een verjaardag). Doorheen andere nummers op het album komt Phoelix zijn stem hier en daar verheffen maar in ‘First responders’ laat vooral Kamasi zich gelden. (Michelle)

Michael Kiwanuka – Final days (Bonobo Remix) 

Voor de mensen die dringend hun playlist met zomerschijfjes eens moeten aanvullen. De knapperig warme stem van Kiwanuka in combinatie met de fruitige downtempo-beats van Bonobo is iets waarvan we niet wisten dat we nodig hadden maar blij zijn dat het er is. (Yannick)

Thaiboy Digital – I go I go

De eerder genoemde compilatie bevat niet enkel technostampers, maar ook introspectievere rustpunten. Een van de mooiste daarvan is ‘I go I go’ van Thaiboy Digital, lid van de Drain Gang die ook op het YEAR0001-label staat. Zijn melancholische hiphop is een ideale adempauze tussen de stampende beats. (Tobias)

Anitta – Tócame (ft. Arcangel & De La Ghetto) 

De betere reggaeton komt van Anitta deze week. (Yannick)

LustSickPuppy – Flesh chunk

LustSickPuppy kenden we vooral van haar features bij het cybergeweld van Machine Girl, maar met de ep ‘Cosmic brownie’ heeft ze nu eindelijk zelf een project naar buiten gebracht. De furieuze afsluiter ‘Flesh chunk’ is een van de hoogtepunten, een beenharde digital hardcore-banger die ons doet uitkijken naar meer materiaal van de New Yorkse. (Tobias)

Future Islands – For sure 

De videoclip had een reboot kunnen zijn van de animatiefilm ‘Cars’ maar Herring en co filosoferen op deze nieuwe single wel degelijk over het einde van de wereld. Ze tobben bijna nostalgisch over betere tijden maar het nummer zélf klinkt gelukkig niet zo deprimerend met enkele gelikte gitaren en prachtige backing vocals van Jenn Wasner (Wye Oak). (Yannick)

SMIB – N***** / ZWART LIVES MATTER

Een meezingertje is het niet, een krachtig statement van Nederlands coolste hip-hopcollectief wel. (Tobias)