Header image

Plonsjes: deze 17 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Eva S., Jonas, Michelle en Tobias je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Duendita – Open eyes

Mexican Summer lanceerde een single serie ‘Looking Glass’ die zowat de identiteit van het label moet definiëren. Duendita doet haar bijdrage met een uitnodiging om eenzaamheid te omarmen. Omringd door een klein jazz-ensemble slaagt ze erin om vervreemding te implementeren met haar vocals. (Michelle)

Japanese Breakfast – Be sweet

J Brekkie is terug en injecteert absurd aanstekelijke baslijnen dwars door je trommelvlies. Alsook deze nostalgische video door je netvlies. Wie was er een paar jaar geleden bij in NEST? Deze single vergroot het gemis naar innemende artiesten in levende lijve op podia zien verschijnen. (Michelle)

The Horrors – Lout

‘Lout’ klinkt (you guessed it) luid en industrieel. ‘I got a devil that won’t be denied’, zingt een erg distorted Faris Badwan. Dat de lockdown geen Horrors equivalent van Evermore ging opleveren, had niemand verwacht. Maar met dit rauwe nummer verbazen ze wel vriend en vijand. R.I.P. koorknaapjes en stadium rockers, long live de karikaturale bad boys van hun eerste album! Enkele nummers van hun vorige plaat bevatten echter wel al hints dat nieuw materiaal een nieuwe, luidere richting zou inslaan. Door nog eens te klauwen blijven the Horrors ook relevant. Toegeven aan de verleidelijke automatische piloot, zoals vele tijdgenoten, doen ze dus niet. ‘Lout’ klinkt ook wel wat eentonig. Gaan the Horrors een van hun ‘volwassen’ unsung wijsheden, namelijk heerlijke tempowisselingen en baslijnen, ook overboord gooien? Ik hoop dat ze geen volledige U-turn maken. Mijn aandacht voor hun volgend album hebben ze alvast wel. (Eva S)

Kero Kero Bonito – The princess and the clock

Haal je beste humeur maar boven, want Kero Kero Bonito heeft een nieuwe ep in de pijplijn zitten. ‘The princess and the clock’ klinkt alvast als de soundtrack voor de opbeurendste videogame ooit. (Tobias)

Lucy Dacus – Thumbs

Relaties met bloedverwanten kunnen pijnlijk en ingewikkeld zijn. Maar wat nog frustrerender kan zijn, is toekijken hoe iemand die je graag ziet onder zo’n relatie lijdt. Ik wens iedereen een Lucy Dacus toe die liefelijk aanbiedt om irissen te molesteren met haar duimen. (Michelle)

Perfume Genius – Describe (A.G. Cook remix)

Een intens en intiem nummer van Perfume Genius wordt getransformeerd door PC Music opperhoofd A.G. Cook tot iets nostalgisch en fris tegelijkertijd… en dat werkt gewoon. (Jonas Vda)

Erika de Casier – Drama

Ik tolereer enkel drama als het van de hand van Erika de Casier is. (Michelle)

Aldous Harding – Revival

4AD is 40 dit jaar en viert dat met een compilatie. Verschillende 4AD artiesten coveren andere 4AD artiesten en zo nam Aldous Harding ‘Revival’ van Deerhunter onder handen. Je mag je verwachten aan een kenmerkend gezapige maar prominente ritmesectie en haar ijle stem. (Michelle)

Pussy Riot – Toxic (feat. Dorian Electra)

We zagen de Russiche feministes van Pussy Riot al pootjebaden in de hyperpoppoel toen ze vorig jaar een feature voorzagen op Dorian Electra’s ‘My agenda’. Die komt nu een wederdienst doen op het door Dylan Brady geproduceerde ‘Toxic’ en het resultaat klinkt even wild als je zou verwachten. (Tobias)

St. Vincent – Pay your way in pain

Retro staat St. Vincent goed. ‘Pay your way in pain’ is de voorbode van het nieuwe album ‘Daddy’s home’. Benieuwd wat Annie Clarke tevoorschijn zal toveren. (Jonas Vda)

Danny L Harle – Take my heart away

Danny L Harles nieuwe album ‘Harlecore’ staat vol euforische dansmuziek die je onmiddellijk teleporteert naar een ingebeelde club waar je al je knaldrang even kwijt kan. ‘Take my heart away’ is daar misschien wel het beste voorbeeld van met haar onweerstaanbare meezingrefreintje en oppeppende beats. (Tobias)

Valentina – No good

Als je een plaatje zoekt dat zich kan meten aan de vaagheid van je mentale toestand, dan heb ik goed nieuws voor je. ‘No good’ staat op haar ep ‘Nature’ en is rijk aan ontdekkingswaarde. (Michelle)

Pardoner – Spike

Om ‘Spike’ er in 1 minuut en 23 seconden door te krijgen houdt Pardoner er een verschroeiend tempo op na. Ook klinkt het alsof de leden rammen op hun gitaren en schreeuwen tijdens een sprintje. Pardoner vinkt alle hokjes van de punkrock aan, zonder daarbij te vervallen in een flauwe kopie; Oedipus kan dus wel zijn vader vermoorden zonder die per se te hoeven vervangen. ‘Spike’ is een van de singles van het nieuwe album ‘Came Down Different’. De punkrock-mythe van Pardoner: TBC op 14 mei. (Eva S)

Xiu Xiu – Rumpus room

De tweede single uit Xiu Xiu’s duettenalbum ‘Oh no’ is een samenwerking met Angus van Liars. ‘Rumpus room’ klinkt tegelijk claustrofobisch en enorm groovy zoals enkel een Xiu Xiu nummer dat kan. (Tobias)

The Streets – Who’s got the bag (21st june)

Na het teleurstellende ‘None of us are getting out of this life alive’, zijn de Streets terug met ‘Who’s got the bag (21st june): ongecompliceerd en ongegeneerd. Wie uiteindelijk het zakje heeft, weten we evenwel nog steeds niet. (Jonas Vda)

Mndsgn – Hope you’re doin’ better

Als het soms gemakkelijker is om een boodschap over te brengen met een nummer, lijkt deze van Mndsgn een goeie om rond te sturen tegenwoordig. (Michelle)

Medhane – Who 

Ik ga hier even het concept van ‘vage hiphop’ door Felix Van de Loock aanwenden. Medhane beheerst het moeiteloos en is mogelijks een van de aanvoerders naast Keiyaa, . (Michelle)