Header image

Plonsjes: deze 19 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Jonas,  Michelle, Tobias en Yannick je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Sufjan Stevens – Video game

Sufjan heeft een nieuwe single uit vanop het aankomende ‘The ascension’. Hij presenteert je sad singer songwriter disco pop van de bovenste plank (en nee hij wil je videogame niet spelen). (Jonas)

Ho99o9 – Hydro break

Aan het steeds groeiende lijstje van quarantaineplaten kunnen we nu ook ‘Blurr’ toevoegen, de nieuwe mixtape van punk-hopduo Ho99o9. Op die release razen Eaddy en TheOGM weer een halfuur lang door je boxen, maar het meest opvallende moment is misschien wel het griezelige ‘Hydro break’, wiens beat al je armharen rechtop doet staan. (Tobias)

The Japanese House – Dionne (ft. Justin Vernon) 

De stemmen van Justin Vernon en Amber Bain van The Japanese House vloeien naadloos in elkaar over op Dionne. Het is een van de vier tracks op de ‘Chewing cotton wool’ ep die deze week gereleased werd, en ook in zijn volledigheid een luisterbeurt waard is. (Jonas)

Chika – My power 

Voor de film ‘Project power’ leverde Chika het innemende ‘My power’. Chika is behendiger met woorden dan de gemiddelde chirurg met een scalpel en rijgt hier een rijtje zelfzekerheden aaneen. “Dare you to try and mess with me/I’m better as your friend and not an enemy/Disintegrate your clique cuz what’s a tick next to a centipede/This crown is more dramatic than a pregnancy” (Michelle)

Marie Davidson & L’Œil Nu – Renegade breakdown 

Nadat ze vorig jaar haar adieu had gezegd aan het dj-leventje, is Marie Davidson terug met een nieuw project – als frontvrouw en zangeres ditmaal van een dance rock-band die ze vormt met Asaël R. Robitaille en Pierre Guerineau. De eerste single doet meteen denken aan Soulwax onder een laagje jaren tachtig disco met een streepje Justice in verwerkt; dansbaarheid blijft zoals vroeger gewoon 100% verzekerd. (Yannick)

Jamila Woods – Sula

Woods breit op deze loosey een klein vervolg aan ‘Legacy! Legacy!’ waar bij ze elk nummer opdroeg aan een zwarte held van haar. Op ‘Sula’ is dat het geval voor schrijfster en Nobelprijswinnares Toni Morrison. Het nummer zelf is simpel van aard met een enkele gitaarlijn in verwerkt, het is echter Woods’ fluwelen stem die zoals op haar plaat hoofdzakelijk de show steelt. (Yannick)

Dorian Electra – Gentleman/M’lady

Dorian Electra haalt de gamer in zich naar boven op hun nieuwe dubbelsingle. ‘Gentleman’ is een zwoel midtempo nummer waarbij de sensuele saxofoon in het oog springt, terwijl M’lady een fantasy-geïnspireerde knaller is. (Tobias)

Yazmin Lacey – I’ll never stop loving you

Platenlabel Blue Note zet een paar van Engelands meest succesvolle jonge artiesten aan het werk. In de reeks Re:Imagine herinterpreteren artiesten als Jorja Smith, Shabaka Hutchings, Nubya Garcia en Alfa Mist klassieke Blue Note nummers. Yazmin Lacey gaf ‘I’ll never stop loving you’ van Dodo Greene een zeemzoete behandeling . De compilatie die een brug slaat tussen vandaag en muziek die terug gaat tot 1962 komt uit op 2 oktober via Blue Note. De volledige tracklist vind je hier. (Michelle)

Rico Nasty – iPhone

Al sinds november zitten fans hongerig te wachten op het door Dylan Brady geproduceerde ‘iPhone’ dat Rico Nasty toen teasede tijdens een livesessie op Instagram. Na al die maanden stelt het einderesultaat niet teleur: ‘iPhone’ is een in neonlichten gedrenkte energiebom waarop de rapster bewijst dat ze de bubblegum-stijl perfect meester kan. (Tobias)

Jónsi – Cannibal (Ft. Elizabeth Frazer)

Jónsi blijft maar met juweeltjes strooien en nodigt daar ditmaal niet minder dan Elizabeth Frazer van Cocteau Twins voor uit. De productie van AG Cook en Nömak is andermaal zeer fraai. (Yannick)

100 gecs – Torture me

Afgelopen weekend ging Lavapalooza door, een nieuw Minecraftfestival waar 100 gecs uiteraard niet afwezig kon zijn. Hun korte set zat vol met nieuw materiaal, waarvan ‘Torture me’ het meest memorabele was. Of de tekst nu over liefdesverdriet of over BDSM gaat is ons nog niet helemaal duidelijk, maar over de emotionele impact van de beat en de innemende vocals van Laura Les bestaat geen twijfel. (Tobias)

Loren Oden – All roads

Adrian Younge is de producer die onder meer al achter de knoppen zat bij Kendrick Lamar en The Delfonics. Hier giet Loren Oden met zijn stembanden een gouden sausje over het geheel. (Michelle)

Coucou Chloe – Drop ten

Coucou Chloe is terug met een ongemeen harde banger. De modderige bassen staan in schril contrast met de frivole melodietjes en de immer bedwelmende raps, waardoor zelfs het bewerkte hondengeblaf ons niet uit onze trance kan wekken. (Tobias)

Charlotte Day Wilson – I’ll take care of you (ft. Syd)

Wat er gebeurt als twee artiesten die elke vezel bindweefsel in je lijf kunnen laten smelten met hun stem, overtreft het effect van iedere hittegolf ooit. (Michelle)

Alice Gas – PULLINGALLMYHAIROUT

In het vriendengroepje van 100 gecs en co is Alice Gas  de gabber. Ook nieuwe single ‘PULLINGALLMYHAIROUT’ is weer een heerlijk streepje happy hardcore waarin hyperpop en Thunderdome elkaar de hand reiken. (Tobias)

Karl & Taff – Make it home

Dit duo bracht net het album ‘Catharsis’ uit. Solide hiphop waar in ‘Make it home’ jazz in gemixt wordt voor de gezelligheid. Arlo Parks is fan. (Michelle)

Six Impala – LOVELOVELOVELOVELOVELOVE

Wie maar niet genoeg kan krijgen van bubblegum bass en aanverwante genres moet zeker Six Impala’s nieuwe plaat ‘WFLYTD’ een kans geven. Als voorsmaakje presenteren we je hier ‘LOVELOVELOVELOVELOVELOVE’, een nummer dat begint als Mickey Mouse die een epilepsie-aanval krijgt maar al snel evolueert in een stamper om U tegen te zeggen. (Tobias)

Peaches – Flip this

Tijd om elke politieker die België rijk is met dwang te laten luisten naar dit nummer tot er schot in de zaak komt. Het was vijf jaar geleden dat de schrik van het establishment nog nieuwe muziek uitbracht maar met ‘Flip this’ is er weer een deugddoende injectie antidoot tegen het patriarchaat. (Michelle)

1-800-Pain – Hurt

Woeste roeprap voor fans van acts als Ho99o9 en Blackhandpath. Als deze geen pijn doet aan je oren, dan moet je hem dringend nog wat luider zetten. (Tobias)