Header image

Plonsjes: deze 26 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Daan, Jonas, Mattias, Max, Michelle en Tobias je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Marika Hackman – Between the bars

Als je dit jaar nog niet geveld werd door een virus, dan doet Marika Hackman dat wel even voor je met deze Elliot Smith cover. (Michelle)

Kim Petras – Party till I die

Kim Petras toont zich weer de koningin van het pretentieloze poplied met deze infectueuze single. (Tobias)

Hot Chip – Straight to the morning feat. Jarvis Cocker

Wij kunnen niet wachten om opnieuw een hele nacht door te feesten, en met Hot Chip en Jarvis Cocker wordt dat nog net een beetje leuker. (Mattias)

Adrianne Lenker – Zombie girl

Het is moeilijk te voorspellen of 31 oktober dit jaar historisch eng wordt of net niet. In het tweede geval is er alvast dit kleine liedje om aan je halloweenlijst toe te voegen. (Michelle)

Skullcrusher – Farm

De in LA gevestigde singer-songwriter Helen Ballentine debuteerde in juli met haar zelfgetitelde ep, een intiem kleinood dat sinds deze week ook fysiek in de platenwinkels ligt. Om dat te vieren bracht ze twee nieuwe nummers uit: een cover van Radioheads ‘OK computer’-outtake ‘Lift’ en het afgelopen maanden geschreven ‘Farm’, een nostalgische terugblik op haar jeugd. (Mattias)

Julien Baker – Faith healer

Terwijl Phoebe Bridger op ‘Punisher’ zingt vanuit het perspectief van iemand die omgeven wordt door geliefden met verslavingsissues, komt haar Boygenius-kompaan Julien Baker op ‘Faith healer’ uit de hoek van iemand die het aan den lijve ondervindt. In beide gevallen: kippenvel. (Max)

Easy Life – Daydreams

Het Britse Easy Life komt na enkele ep’s en mixtapes en een nominatie voor de prestigieuze BBC Sound Of-titel eindelijk met een eerste album. Een eerste voorsmaakje daaruit is deze herwerking van Aretha Franklins ‘Day dreaming’. (Mattias)

Biig Piig – Oh no

De “Oh no, I did it again” van Jessica Smyth moet zowat de meest gedownplayde versie van Britney’s heilige woorden zijn. (Michelle)

Erika de Casier- No butterflies, no nothing

De Portugees-Deense Erika de Casier leverde vorig jaar met haar debuutplaat ‘Essentials’ een van de beste popplaten van het jaar af en kon rekenen op lofbetuigingen van Dua Lipa en Clairo. Dat gaat niet ongehoord voorbij, want ze kreeg een platencontract aangeboden door 4AD. Haar eerste nummer op haar nieuwe label ‘No butterflies, no nothing’ bouwt verder op haar sound en geeft er met contrabas, piano en harp een extra romantisch kantje aan, ook al zingt ze over hoe gedwongen verliefdheid nooit werkt. (Mattias)

Boris & Merzbow – Away from you

In het verre Japan hebben noisegod Merzbow en versatiele metalband Boris een nieuwe plaat gemaakt, niet hun eerst samenwerking. De eerste single daarvan klinkt veel minder brutaal dan verwacht: geen overweldigende wall of noise, maar rustgevende ASMR-rock. (Tobias)

Nilüfer Yanya – Crash

Nilüfer Yanya maakt prangende indiepop met een boodschap. ‘Crash’ werd samen geschreven en geproducet met Nick Hakim (die eerder dit jaar ‘Will this make me good‘ uitbracht). Het gevoel dat iedereen wel eens deelt met Nilüfer dezer dagen: als iemand me nog een vraag stelt dan crash ik. (Jonas VDA)

King Gizzard & The Lizard Wizard – Automation

Als je als band in een hectisch jaar vijf albums kunt uitbrengen, dan lijkt de kans dat een wereldwijde lockdown de creativiteit beïnvloedt quasi nihil. En kijk: King Gizzard brengt in november meteen twee platen uit. Naast een liveplaat is het vooral deze ‘Automation’ die ons doet watertanden. Op basis van de singles belooft het een terugkeer naar de microtonale avonturen van ‘Flying microtonal banana’ te worden. (Mattias)

Slayyyter – Self destruct (feat. Wuki)

Klinkt als Britney Spears die pagina’s uit de bijbel scheurt. (Tobias)

William Basinski – The wheel of fortune

Ambient die zowel angst inboezemt als hoop geeft is de beste ambient. William Basinski blijft bevestigen dat hij een van de grootsten is. (Michelle)

Hypoluxo – Shock

New Yorkse indierockband Hypoluxo morrelt al even in de marge, maar met hun derde zelfgetitelde plaat kan daar wel eens verandering in komen. ‘Shock’ is al de derde single uit die plaat en combineert uitstekend tempowissels, kreetjes en opzwepende gitaarriffs. (Mattias)

Arlo Parks – Green eyes

Arlo Parks kondigde deze week met ‘Green eyes’ haar debuutalbum aan en voegt daar vandaag nog een Europese tour aan toe met als eerste stop de Botanique. Allen daarheen voor een live hersenmassage. (Michelle)

Shygirl – Slime

Een Shygirl track geproduceerd door Kai Whiston, Sega Bodega én SOPHIE beloofde waanzin te worden, maar het resultaat klinkt verrassend conventioneel. Echt erg vinden we dat uiteindelijk niet, want ‘Slime’ is een koele raptrack geworden die barst van de attitude. (Tobias)

Dodie – Cool girl

Eerlijk, het is moeilijk om geboeid te blijven door mensen die lieflijke gitaarliedjes maken. Maar soms is er een uitzondering die nog de weg vindt naar een reactie die onverschilligheid voorbij gaat. (Michelle)

Nah – Inferno code (feat. Charlotte Adigéry)

Naar verluidt heeft de Belgische drumverkoop een boost gekregen, want verwoestende vellenmepper Nah woont tegenwoordig in ons land. Op zijn nieuwe album is hij erin geslaagd om landgenoot Charlotte Adigéry op een van zijn percussiegerichte tracks te krijgen. (Tobias)

MorMor – Don’t cry

Nog meer stomende percussie op de nieuwste van MorMor. De Canadees maakte in het verleden al indruk met zwoele altpop en r&b. Op ‘Don’t cry’ gaat hij een pak rauwer te werk en houdt hij zich niet in om z’n zachte stem te vervormen. (Mattias)

Liturgy – Lonely OIOION

Transcendentale blackmetalband heeft een nieuw album klaar met een concept van jewelste: een heuse blackmetalopera waarin Hunter Hunt Hendrix haar recente coming out als trans vrouw op filosofische wijze verwerkt. Dat operatische aspect komt op de lead single ‘Lonely OIOION’ al goed naar boven in de vorm van blastbeats en orkestrale passages die klinken alsof Sneeuwwitje in corpse paint door het verboden woud dartelt. (Tobias)

Dinamarca & La Favi – Rob somebody

Deconstructed club producer Dinamarca en expirementele reggaetonartieste La Favi hebben samen een EP uitgebracht, waarvan wij vooral de zwoele opener ‘Rob somebody’ op repeat hebben staan. Diefstal klonk nog nooit zo sensueel. (Tobias)

Clipping. – Check the lock

Ook gangster hebben gevoelens. Paranoia bijvoorbeeld, zoals Daveed Diggs van Clipping het zo mooi beschrijft op dit bloedstollende ‘Check the lock’. (Tobias)

Bambounou – TFTT 
AD 93 brengt nog eens een onvervalste “techno”-single uit. Bambounou laat de beat zo’n tien minuten doortikken, en dat schept de ruimte om alle kleine variaties en geluiden die verscholen zitten in ‘TFTT’ op te merken. (Daan)

Laksa – Fire kit

Naast labels zoals Timedance, AD 93 en Ilian Tape, kan Laksa nu ook Hessle Audio toevoegen aan zijn releaselijst. Het lome, dancehall-inspired, tempo wordt gecombineerd met een bezwerende synthlijn tot een tranceopwekkende heady trip. (Daan)

Flora Yin-Wong – Tirta Empul

Flora Yin-Wong maakt haar opwachting op experimenteel dubtechnolabel ‘Modern love’ (zie ook: Andy Stott, Demdike Stare of Zomby) met een huiveringwekkend minimalistische track, maar die continue spanning houdt je op een welgekomen manier volledig on edge. (Daan)