Header image

Plonsjes: deze 9 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Deze nummers werden de afgelopen als koala’s uit een bosbrand gered in de natuurramp die release-vrijdag soms kan zijn. Daar zijn helaas geen heldhaftige beelden van maar wel dit bescheiden lijstje. De redacteurs met vage messiahcomplex-symptomen van dienst deze week zijn Daan, Tobias en Michelle.

Caribou – Never come back

Na een paar jaar vooral dj-sets te draaien onder de naam Daphni keert Dan Snaith dit jaar eindelijk terug als Caribou. ‘Never come back’ is weer een heerlijk streepje poppy dansmuziek geworden, waarbij het vooral de onweerstaanbare percussie en de fleurige discoklanken zijn die ons doen shaken in onze bureaustoel. (Tobias)

Against All Logic – Alucinao

Er komt heel binnenkort een nieuwe plaat van Nicolas Jaar aan onder zijn Against All Logic pseudoniem, maar als zoetmakertje kregen we al een tweeledige EP toegeworpen. Vooral ‘Alucinao’ werd voor de release erg opgehypet, omdat het ging om een samenwerking met niemand minder dan FKA twigs. Toegegeven: als ze niet in de credits vermeld stond hadden we nooit geweten dat het om twigs ging, want haar stem wordt zodanig vervormd dat ze onherkenbaar wordt. Het zorgt echter wel voor een heerlijke, bedwelmende vibe die perfect bij de verhakselde ritmes past. Verder horen we ook nog Estado Unido, een volledig onbekende artiest waarvan wordt vermoed dat het gewoon om nog een andere artiestennaam van Jaar zelf gaat. (Tobias)

Peder Mannerfelt – A queen

VOAM, het label opgericht door Blawan en Pariah, telt nu ook een ep van Peder Mannerfelt. ‘Like we never existed’ ziet de Zweed in een naar zijn normen ongewone straightforward modus. De opvallendste track is ‘A queen’, een stamper die aan de ene kant genoeg impact heeft om een donkere zaal aan het bewegen te houden, maar met abstract-melodische tussenpauzes die het publiek ook kunnen stilleggen. Mannerfelt kiest om zonder overdreven producties toegankelijke én gedurfde leftfieldtechno uit te brengen. (Daan)

Dorian Electra – Thirsty

Dorian Electra is on a roll. Na vorige maand de deluxeversie van hun debuutalbum ‘Flamboyant’ uit te brengen, kwam de hyperpopster onlangs alweer met de losse single ‘Thirsty’ op de proppen. Het nummer is het resultaat van een songwriting sessie met klinkende namen als Dylan Brady en Clarence Clarity, waarbij de tekst volledig samengesteld werd uit reacties van fans die de instagram livestream aan het bekijken waren. Shoutout naar de heerlijke saxofoonsolo op het einde. (Tobias)

Hazel English – Off my mind

Hazel English maakt gretig gebruik van herkenbare liefdesperikelen in bijna alles wat ze doet. Maar het blijft werken dus we kijken uit naar een volledig album van het goedje. Uitdaging: probeer dit uit je hoofd te zetten eens je ernaar geluisterd hebt. (Michelle)

Squarepusher – Terminal slam

Neem de zonnebrilscène uit cultklassieker ‘They live’ en geef hem een hypermoderne update, dan krijg je ongeveer de videoclip voor Squarepushers ‘Terminal slam’. Het lijkt haast alsof het nummer gemaakt is voor de beelden in plaats van andersom, want Tom Jenkinsons geflipte ritmes en neurotische melodieën slagen er perfect in om de onrust van de hedendaagse metropool te imiteren. (Tobias)

Hailu Mergia – Abichu nega nega

Wanneer de muzikale rijkdom van Ethiopië een gesprek binnensluipt, gaat het meestal al snel over Mulatu Astatke. Maar eigenlijk heeft het land aan Hailu Mergia een minder binnen de lijntjes kleurende en spannendere artiest. Zijn nieuw album komt uit op 27 maart op Awesome Tapes From Africa. (Michelle)

AceMoMa – Rubber band man

Met “techno uit de VS” is het altijd een gokje wagen of het dan wel effectief om kwaliteit of EDM-geïnspireerde muziek zal gaan. Twee heren die stevig aan de kwaliteitskant staan, zijn AceMo en MoMaReady, die op ‘A new dawn’ opnieuw de handen in elkaar slaan. Uit een extreem divers album, dat house, techno, jungle en breakbeats overspant, is ‘Rubber band man’ één van mijn persoonlijke favorieten. Het nummer heeft de energie van een door raves geïnspireerd Mall Grab-nummer en wordt samengehouden door een synthlijn die zo uit een Palmbomen II-track kan weggelopen zijn. (Daan)

Hannah Diamond & Bladee – Love goes on (Palmistry remix)

Met ‘Reflections’ bracht PC Music-artieste Hannah Diamond vorig jaar een heerlijke verzameling sad bops uit. Nu geeft Palmistry een van de hoogtepunten daarop zijn typerende neerslachtige dancehallbehandeling. Voor de remix strikte hij zijn vriend en autotune angel Bladee, met een heerlijk melancholisch duet als resultaat. (Tobias)