Header image

Plonsjes: deze 9 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Terwijl de agenda met album releases steeds verder leegbloedt, moeten we ons meer zoet houden met losse muzikale snoepjes. Eva S., Eva G., Yannick, Louis en Michelle verzamelden die deze week. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Clairo – Everyday I don’t (Anna Domino cover)

Het is voor veel artiesten een interessante periode om zich bezighouden met het schrijven, opnemen en uitbrengen van losse nieuwe dan wel oude nummers. Vorige week bracht Clairo nog een demo uit die werd opgenomen ten tijde van haar eerste plaat. Deze week verrast ze met een cover van Anna Domino. De postpunk-getinte gitaarlijnen werken wonderwel op Clairo’s vederlichte stem die naar meer doet smaken. (Yannick)

Tropical Fuck Storm – This Perfect Day (feat. Amy Taylor)

Hmmm, wat houden we toch van het distortion effect. Op ‘This perfect day’ klinken alle instrumenten alsof ze door speakers geramd worden die helemaal vervaardigd zijn in schuurpapier. Niet dat het erg is, in tegendeel, het past heel goed bij de sound van de bogies van Tropical Fuck Storm. Zet er dan nog eens enkele kreten van Amyl And The Sniffers-zangeres Amy Taylor op, en je hebt een prachtsingle. (Louis)

Jenny Hval – Bonus material

Wie nood heeft aan ontsnappen, kan zich wentelen in de ijle stem van Jenny Hval. Spaarzame synths en blazers laten genoeg ruimte om zelf in te vullen hoe je toevluchtsoord eruit ziet. (Michelle)

Headie One x Fred Again.. (Ft. Jamie xx) – Smoke

Britse drill rapper Headie One is helemaal terug na enkele maanden geïnterneerd te zijn geweest en bracht zopas een nieuwe mixtape uit. In samenwerking met Fred Again.., waagt Jamie xx zich aan bouncy UK bass en grime die na enkele luisterbeurten heerlijk blijft plakken. (Yannick)

Biig Piig – Switch 

De Spaanse/Ierse/Londense Jess Smyth mengt haar zijden stem met hip-hopbeats. In ‘Switch’ wisselt ze letterlijk naar dubstep. Meer en meer vermoeden we dat de jonge twintiger zich dieper in het nachtleven heeft laten zakken en zich ongegeneerd heeft laten inspireren (zoals de house die doorschemert in haar andere recente single ‘Sunny’). (Eva G)

The 1975 – Jesus Christ 2005 God Bless America

The 1975 licht met ‘Jesus Christ 2005 God Bless America’ nog een tipje van de sluier op waaronder het aankomende ‘Notes on a Conditional Form’ verborgen zit. Het duet tussen Matty Healy en Phoebe Bridges, ondersteunt door akoestische gitaren en Bon Iver-blazers, werkt leedverzachtend. (Eva G)

Yves Tumor – Strawberry privilege

Het is moeilijk om de vinger te leggen op de essentie van de heerlijk hectische nieuwe plaat van Yves Tumor. De prominente baslijn in ‘Strawberry privilege’ biedt een verankerd gevoel van rust tussen alle turbulentie. Bovendien wordt het nummer elegant uitgebalanceerd met de stem van Julia Cummings. (Michelle)

Peach Pit – Figure 8

De Canadezen van Peach Pit brachten afgelopen vrijdag hun tweede album uit en het mag er wezen. Van de enkele hoogstandjes op ‘You and your friends’ is ‘Figure 8’ het voornaamste. Een subtiele drumriff zorgt samen met de babyhuidzachte stem van Neil Allen voor een zwoele, spacey harmonie. “The weed i had is workin”, het verrast ons niet. (Louis)

Cleo Sol – Rose in the dark

Hoe stroperig de teksten van Cleo Sol soms ook mogen zijn, haar stem is eindeloos innemend. (Michelle)