Header image

Plonsjes: deze zestien nummers hebben we op repeat staan

door Mattias Goossens

We proberen onze wekelijkse selectie aan nieuwe muziek doorgaans te beperken, maar 2020 schiet te stevig uit de startblokken om al dat muzikale moois te laten liggen. We voegen al die nummers toe in een handige Spotifyplaylist, die je onderaan terugvindt. Poortwachters-zonder-quota van de week zijn Mattias, Michelle, Simon en Tobias.

Soccer Mommy – Circle the drain

Alles wat Soccer Mommy sinds haar debuut ‘Clean’ op ons afvoerde was een schot op doel, en met ‘Circle the drain’ werkt ze haar hattrick aan singles knap af. Retroromcomrock, het wordt een ding. (Mattias)

Lauren Auder – June 14th

Twee jaar geleden maakte Lauren Auder met een ‘Who cary’s you’ een van onze favoriete EP’s, waarop nu een vervolg aankomt. Eerste voorsmaakje ‘June 14th’ lijkt een minder melancholisch geluid te beloven, maar eerder barokpop waarop Auders baritone stem sierlijk dartelt op de weelderige strijkers. (Tobias)

U.S. Girls – Overtime

In december kondigde Meg Remy aan dat U.S. Girls op tournee gaat met een nieuwe bezetting bestaande uit zeven zangers/zangeressen. We konden daaruit al afleiden dat er nieuw en heel andere muziek zat aan te komen, en dat is te horen op nieuwe single ‘Overtime’. Behalve de meerstemmigheid is er ook een glansrol voor de saxofoon in handen van E-Street Band-veteraan Jake Clemons. (Mattias)

HKE – New year’s eve

HKE kennen we vooral als vaporwaveproducer en wist cultstatus te bereiken als helft van het duo 2814, maar op zijn nieuwe ep ‘Essence’ waagt hij zich vooral aan de sad club music. ‘New year’s eve’ is de perfecte soundtrack om in het schemerduister beneveld te dansen in je eentje. (Tobias)

Moaning – Ego

Interpol → Editors → White Lies → Moaning (Mattias)

Rina Sawayama – Comme des garçons (Like the boys)

Drie jaar na haar met lof beladen ep ‘RINA’ kondigde Rina Sawayama afgelopen week aan dat er een album in april verschijnt. Die aankondiging ging met een nieuwe single gepaard. Eentje die vanaf de eerste tonen wat aan ‘Fade’ van Kanye West doet denken, maar al snel weer het Sawayama-dna vertoont. Een serieuze throwback-vibe met voldoende houvast in de hedendaagse popmuziek. De zangeres zingt over “I’m so confident” en inderdaad, we hoorden haar nooit eerder zo zelfverzekerd. (Simon)

Dorian Electra – Guyliner pt. 2

Met debuutalbum ‘Flamboyant’ wist Dorian Electra vorig jaar heel wat hyperpoppotten te breken. Nu is er een deluxeversie van uitgekomen met een handvol bonustracks, waarvan ‘Guyliner pt. 2’ de meest onweerstaanbare bop is. Niet moeilijk, aangezien Dylan Brady van 100 gecs achter de knoppen zit, maar ook Dorian zelf die meermaals “Yeehaw” roept kunnen we nu al tot de meest iconische muziekmomenten van 2020 rekenen. (Tobias)

Thundercat – Black qualls

Thundercat is al enkele jaren eigenhandig het cliché aan het ontkrachten dat bassisten de loners zijn onder de muzikanten. Ook op zijn nieuwste plaat heeft Kendrick Lamar z’n favoriete bassist een knap rijtje gasten uitgenodigd, van Childish Gambino tot Kamasi Washington en Badbadnotgood. Op deze eerste single zijn onder meer Steve Lacy van The Internet en sterdrummer Steve Arrington te horen. (Mattias)

King Krule – (Don’t let the dragon) draag on

Muziek van King Krule is een beetje als een goeie vriendschap. Het heeft maar 152 seconden nodig om je weer helemaal mee te nemen, ook al was dat alweer twee jaar geleden. (Michelle)

Alabaster DePlume – Whisky story time

In het rijtje ‘Nummers die perfect over elke soort zwart-witbeelden gemonteerd kunnen worden om er een extra dimensie aan te geven’ (zie ‘Places’ van Shlohmo of ‘Midnight in a perfect world’ van DJ Shadow) hoort nu ook Alabaster DePlume. De Britse multi-instrumentalist heeft schoon volk uitgenodigd in de studio voor zijn nieuwe instrumentale plaat, maar hij speelt iedereen eigenhandig naar huis met z’n sax. (Mattias)

Khruangbin & Leon Bridges – C-side

Oordopjes zijn het enige anticonceptiemiddel dat werkt wanneer dit schijfje speelt. (Mattias)

Real Estate – Paper cup

Wij hebben minder moeite met de heerlijk dromerige gitaren van Real Estate dan de jangelende eekhoorn uit de bijhorende clip. (Mattias)

Beach Bunny – Cloud 9

Een onweerstaanbaar brokje energieke indierock werd ons in de schoot geworpen door Beach Bunny. Singer-songwriter Lili Trifilio verzamelde een band rond zich, speelde alle cafés in Chicago plat en komt op Valentijn met een debuut naar buiten. Ziedaar een tekstje dat even bondig is als het nummer zelf. (Mattias)

Porridge Radio – Sweet

Kroniek van een aangekondigde hype: Over elf maanden is Porridge Radio ook een van jouw favoriete ontdekkingen van het jaar. Na knutselwerk in het tuinhuis verschijnt half maart een eerste studioplaat, aangekondigd met het rauwe ‘Sweet’.

Recovery Girl – Numbing gel

Recovery Girl is een nieuw project van bubblegum bass-producer Galen Tipton, waarop de producer hun vocals voor het eerst een prominente rol geeft. De combinatie van vervormde stemmen en wonky beats werkt extreem aanstekelijk en zul je het komend decennium ongetwijfeld nog veel vaker horen. (Tobias)

Igorrr – Very noise

Na op zijn vorige album iets te graag tot het metal-wereldje te willen behoren, lijkt Igorrr zich nu weer te focussen op zijn grootste sterkte: manische breakcore. Bekijk de video eerst eens op mute om je een idee te vormen van hoe gek deze nieuwe single klinkt, om daarna te beseffen dat het in realiteit nog wilder is dan je verwacht had. (Tobias)