Plonsjes: elf nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Wij hadden ons voetbadje al op ons uitgedroogde gazon gezet om wat te snoozen met Drakes nieuwe marathon aan geneuzel, maar kregen nog net door dat dat niet getolereerd wordt met de waterschaarste. Toen gingen we maar op het gemak onze auto wassen. Grapje, wij hebben geen gazon, voetbad en al zeker geen auto, ha! Dus voor wie net als wij op zoek is naar verantwoorde verfrissing is er de uiterst fijne selectie aan plonsjes deze week van Pascal, Mattias en Zeno. Onderaan vind je een handige Spotify-afspeellijst met alle plonsjes van dit jaar.

Marissa Nadler – For my crimes

Mocht de nieuwe van Marissa Nadler je onwillekeurig sterk aan Angel Olsen doen denken, dan is dat niet toevallig. Angel zingt namelijk nogal prominent op het titelnummer van haar nieuwe plaat die eind september uitkomt. Daarop zullen ook de stemmen van Sharon Van Etten en Kristin Kontrol (Dum Dum Girls) te horen zijn, ondersteund door Hole-drumster Patty Schemel. De sinistere toon van deze eerste single heeft dus geen enkele reden om onheilspellend te zijn. Extra argument: Marissa is trouwe klant op Bella Union, het label van Cocteau Twins’ Simon Raymonde. (Mattias)

Alex Zhang Hungtai – Matrimony

Je kent hem misschien nog van zijn werk onder de naam Love Theme of  Dirty Beaches, maar tegenwoordig opereert Alex Zhang Hungtai onder zijn eigen naam. Zo bracht hij bij NON Worldwide het album ‘Divine weight’ uit, doorspekt met grauwe ambient die voortkomt uit gemanipuleerde saxofooncomposities en opnames van de laatste drie jaar. ‘Matrimony’ spreidt met spokende koorvocals evenveel naargeestigheid als pracht tentoon. (Pascal)

Saturday night – Curse or blessing

Deze DIY-punkers uit Washington laten hun harde verleden achter zich en smijten zich op energieke gitaarpop. De haastige ontstaansgeschiedenis van de band hoor je terug in dit eerste nummer, waarin iedereen voortdurend haasje over lijkt te springen. Een eerste album krijgen we in augustus. (Mattias)

Tyler, The Creator – Gelato

Na het verrassend zonnige schot in de roos ‘Flower boy’ is Tyler, The Creator aan een heuse streak bezig. Met de regelmaat van de klok lost hij korte songs, remixes of splinterbommen als OKRA. Deze keer betovert hij ons met ‘Gelato’, een geslaagde stracciatella van soulvolle productie en Tylers stoïcijnse vertellingen. (Zeno)

DILLY DALLY – I feel free

Tussen de release van hun debuut ‘Sore’ en nu hielden de Canadezen van Dilly Dally het bijna voor bekeken. Wanneer we ‘I feel free’ horen – de eerste single uit hun tweede album ‘Heaven’, dat er in september aankomt – zijn we blij dat dat niet het geval was én dat de band het grunge-geluid uit hun debuut niet verlaat. (Pascal)

Mitski – Nobody

Deze keer niet bleiten, maar dansen met Mitski. Of misschien gewoon alletwee. In ieder geval, dit hadden we niet meteen verwacht, maar de mix van Miyawaki’s bewegende songwriting en disco-invloeden is een schot in de roos. (Pascal)

Oscar – 1Up

It really ain’t no fun playing all alone”, en dus vroeg Oscar aan Sarah van Kero Kero Bonito om mee te spelen op z’n nieuwe single. De clip is een echte aanrader voor al wie twintig jaar een gameconsole had – het referentiegehalte ligt even hoog als de aanstekelijkheid van deze samenwerking. (Mattias)

How to Dress Well – Vacant Boat (shred) | Nonkilling 1 | The anteroom | False skull 1

Op Tom Krells laatste hoorden we de meest poppy incarnatie van How to dress well tot nu toe. ‘The anteroom’ – het enige volledig uitgewerkte nummer in deze collage – is enigszins een terugkeer naar de zwaarmoedige experimentele pop vanop ‘Love remains’ en ‘Total loss’, maar klinkt allerminst alsof Krell in herhaling valt. Mijmerend over vervreemding klinkt de Amerikaan hier in een zekere lo-fi fashion fragieler dan ooit, tot het ontaardt in de verstoorde techno van ‘False skull 1’. (Pascal)

Charli XCX – No angel

De queen van de toekomstpop is weer terug met een dubbele single bestaande uit ‘Focus’ en ‘No angel’. De ene werd mede-geproducet door A.G. Cook en de andere draagt de stempel van SOPHIE. Kiezen welke daarvan we in deze lijst zouden plaatsen is op zijn zachtst gezegd moeilijk, beiden hebben namelijk een onweerstaanbaar oorwormgehalte. Toch gaan we hier de kaart trekken van de sprankelende gelukzaligheid die ‘No angel’ siert. (Pascal)

Tommy Genesis – 100 bad

Hoewel er nog geen concrete info is over haar debuutalbum, zet Tommy Genesis haar streak van catchy singles verder. Met opnieuw een Charlie Heat-productie en de gladde cool van de Canadese is ook ‘100 bad’ weer een banger van jewelste. (Pascal)

Trevor Powers – XTQ idol

Dat een kandelaar gemaakt van mensenbeenderen hier de inspiratie voor was, houdt perfect steek. De autotune-schreeuwen, stemvervorming en schurende electronica ter ondersteuning van de heldere pianoklanken zorgen bijna voor een overdaad aan prikkels. Ons overgeven doen we echter toch. Dit sonische labyrint is te aantrekkelijk om niet in te willen verdwalen. (Pascal)