Plonsjes: elf nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Terwijl wij zaten te bakken in een stinkende tent vol lauw bier rechtover de Pukkelpopweide werd alweer een resem nieuwe songs neergelaten op de wereld. Met ons lichte hoofd deden wij ons huiswerk voor jullie, zodat jullie hier kunnen genieten van de fijnste selectie nieuwe plonsjes, deze week van Mattias en Zeno. Onderaan vinden jullie een handige Spotifylijst met alle plonsjes van het afgelopen jaar.

Kurt Vile – Loading zones

Na het Sea Lice-uitstapje met Courtney Barnett is Kurt Vile terug met eigen muziek. ‘Loading zone’ klinkt opvallend gefocust voor de slacker. Hij zingt meer dan hij zeurt. De melodie doet je meteen meestampen met de voet. Er duikt zelfs een achtergrondkoortje op. Dat belooft veel goeds voor zijn show in de AB later dit jaar. (Mattias)

Jassbusters – ‘Con Conn was impatient’

Even openen met een licht overdreven stelling: Mac DeMarco is de Connan Mockasin van het volk geworden terwijl die laatste even weg was. Nu is onze favoriete absurdicus echter terug met een fantastische softrock ballade, inclusief bevreemdende én hilarische clip. Vrijblijvende tip: Jassbusters komt binnen twee maanden naar de Handelsbeurs in Gent. (Zeno)

Boygenius – Bite the hand

De samenwerking waar ik ik dit jaar het meest naar uitkijk is ongetwijfeld deze: Boygenius. Drie fantastisch getalenteerde dames (Julien Baker, Phoebe Bridgers en Lucy Dacus) gooien de gitaren en stemmen samen, en eerste wapenfeit ‘Bite the hand’ klinkt meteen beter dan de som der delen. Lucy Dacus neemt hier het voortouw, en op basis van informatie van The Fader zullen de zes nummers op de ep die in november uitkomt telkens één van de drie dames naar voorschuiven. Dat concept wordt ook bewaard tijdens de gezamenlijke tournee die het drietal onderneemt. Voorlopig enkel in de Verenigde Staten, maar we kunnen nu al beginnen hopen op een show dichter bij huis. Of het vragen aan Julien, die over een paar weken in de Botanique speelt. (Mattias)

Guerilla Toss – Green apple

Als wij een nieuwe release van Guerilla Toss aangekondigd zien, begint ons brein als Pavloviaanse reactie alvast een beetje te smelten. Niet omdat Guerilla Toss het vreemdste of hardste van de bovenste plank haalt, maar wel omdat ze sinds het ijzersterke ‘GT ultra’ als geen andere de meest onnavolgbare, hyperactieve synthpop maken. ‘Green apple’ lijkt te beginnen met een Boards Of Canada sample en enkele knerpende gitaren, om over te schakelen naar een hypnotizerende, groovy popsong met tikkende percussie. Alsof Kero Kero Bonito een hedendaagse update doet van Talking Heads’ ‘Remain in light’. (Zeno)

Lala Lala – Water over sex

Prioriteiten stellen, dat heeft Lillie West goed begrepen. ‘Water over sex’ heet het tweede nummer van haar tweede plaat als Lala Lala.  Ze raspt over een dromerige melodie en vraagt zich af hoe de wereld haar ervaart. Ons oordeel: uiterst aangenaam. (Mattias)

Stefflon Don – Jellio

Stefflon Don scoorde hier vorig jaar al in hit met het uiterst aanstekelijke ‘Hurtin’ me’, en werd sindsdien ook geselecteerd in de ‘Freshman Class’ van het invloedrijke rapmagazine XXL. De Britse met Jamaicaanse roots laat ons op Jellio, het eerste echte nummer op nieuw album ‘Secure’, tropisch zweten, zingen en dansen, om tenslotte in de outro nog eens haar vocale kracht tentoon te spreiden. (Zeno)

Daughters – The reasons they hate me

Om het met de woorden van je buren te zeggen: omdat je naar dit soort pokkelawaai luistert. Hoe luider hoe liever. (Mattias)

DJ Durel feat. Migos – Hot summer

Kijk, ik word hier gelukkig van. (Zeno)

J Mascis – See you at the movies

De dinosaurussen zijn nog lang niet uitgestorven, vraag dat maar aan J Mascis. Twee jaar na de vorige Dinosaur Jr. plaat is de frontman terug met een heerlijk nieuw nummer. “See you at the movies / The movies in my head”. Vergeet je popcorn niet. (Mattias)

Interpol – Number 10

Voorzichtige voorspelling: ‘Number 10’ wordt het tiende nummer op de aankomende Interpol plaat. Wij zijn alweer even aan het aftellen, en ons enthousiasme wordt steeds minder te temperen met de prima vooruitgestuurde nummers. (Zeno)

Empress Of – When I’m with him

Enkele jaren terug bleven wij onder de indruk achter na ‘Me’, een album vol sterke popmuziek van Empress Of. Terwijl wij reikhalzen naar het volgende album dat dit najaar uitkomt, kunnen we gelukkig al genieten van ‘When I’m with him’. (Zeno)