Header image

Plonsjes: negen nummers die wij op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Wij hebben bij Indiestyle een gouden regel waar ik uitermate trots op ben: gratuite kakken op popartiesten is uit den boze. Onderbouwde reviews mogen gerust hard zijn, goedkoop lachen met haatbare artiesten valt te vermijden wegens veel minder interessant. Wij beten dan ook maar eens goed op de onderlip toen we hoorden dat The Chainsmokers’ nieuwe single ‘Beach house‘ wel degelijk gaat over Beach House, het duo dat dit jaar nog ieders hart hier kaapte met ‘7’. Intussen liggen we met een geperforeerde onderlip in het UZ. Stuur gerust een boeketje bloemen, zolang er maar geen ‘Roses‘ in zitten. Wij hopen gewoon dat Zwangere Guy zijn single die vandaag dropt, ‘Gorik pt. 1’, onze glimlach weer geneest. In de tussentijd hebben we al negen plonsjes klaar staan om de pijn te verzachten. Deze week is er bezielde G-funk, aanstekelijke hippiepop, eerlijke indie en meer, geselecteerd door Mattias en Zeno. Onderaan vind je een handige spotifylijst met alle plonsjes van het voorbije jaar.

Anderson .Paak – Anywhere ft. Snoop Dogg & The Last Artful, Dodgr

Snoop Dogg doet te veel features, het beeld van de D-O-double-G naast PSY (van, jawel, ‘Gangnam style’) staat nog steeds pijnlijk in ons geheugen gebrand. Af en toe flakkert de genialiteit weer op, zoals op het ongemeen G-funky ‘Anywhere’ op Anderson .Paaks nieuwe album ‘Oxnard’. Snoop heeft het over zijn verleden voor Dre, zijn eeuwige dank voor Nate Dogg en Warren G en zo bereikt het nummer hemelse hoogtes met zijn gelukzalige dromerigheid. (Zeno)

Purr – Gates of cool

De echo van de zomer van 1968 hoor je in de herfst van 2018, en wel in deze single van Purr. Het duo uit New York frist hippiepop op met een eigentijdse, uiterst aanstekelijke aanpak. (Mattias)

Mike WiLL Made-It – The mantra ft. Pharrell Williams & Kendrick Lamar

Mike WiLL Made-It producete al lustig bangerz voor Miley Cyrus en Katy Perry, maar op ‘DAMN.’ bewees hij dat zijn poptrap ook prima geëxtrapoleerd kan worden naar beenharde rap als op ‘DNA’ of ‘Humble’. Nu is het Kendrick die de omgekeerde beweging maakt: ‘The mantra’ is onversneden pop waarop Kenny de geslaagde hooks opstapelt en Pharrell naar huis stuurt. (Zeno)

FEELS – Car

Tien seconden ver in ‘Car’ hoor je meteen uit welke garage FEELS komt gescheurd. Voor het debuut van dit vrouwelijke kwartet kroop Ty Segall achter de knoppen, en in februari krijgen we een opvolger waarvan ‘Car’ een eerste voorsmaakje is. (Mattias)

Thundercat – Friend zone (Ross From Friends remix)

Thundercat oversteeg zichzelf vorig jaar op het fantastische ‘Drunk’, waarbij ‘Friend zone’ een van de catchy hoogtepunten was. De frisse brit Ross From Friends lijkt zichzelf ook steeds verder te overstijgen dit jaar, niet enkel in populariteit, maar ook in kwaliteit. Na zijn uitstekende debuut krijgen we nu deze geslaagde remix, het type dat dicht bij het origineel blijft en toch totaal eigenzinnig is. (Zeno)

Lux Prima – Lux Prima

Karen O en Danger Mouse in één studio moet wel interessante zaken opleveren, en het negen minuten durende titelnummer ‘Lux Prima’ is daar het bewijs van. Van space-opera naar hiphop en weer terug. (Mattias)

Girlpool – Hire

Girlpools muziek gaat sinds het prille begin over volwassen worden, een goudeerlijk duo dat worstelt met verwachtingen, keurslijven en pasklare vormen voor persoonlijkheden. Dat worden, die verandering trekt zich nu op unieke wijze door naar de muziek van Girlpool. Een helft van het duo, Cleo Tucker die zich eerder dit jaar als non-binaire transgender uitte, begon dit jaar een hormonenbehandeling. De diepere stem draagt de boodschap nog harder uit én behoudt onmiskenbaar de eigenheid van Girlpool. Straf, een duo om te koesteren. (Zeno)

Mary Lattimore – It feels like floating (Jónsi remix)

Jónsi verdubbelt niet alleen het elf minuten lange ‘It feels like floating’ van harpiste Mary Lattimore, hij drapeert er ook nog eens allerlei zachte ambient over en geeft het zo die etherische, kenmerkende Sigur Rós-toets. Stem-cameo rond minuut zes. (Mattias)

Absolutely Free – Still life

Het Canadese Absolutely Free mocht al mee op tournee met landgenoten Alvvays, en met ‘Still life’ hebben ze een eerste nummer vrijgegeven uit een tweede album dat er volgend jaar aankomt. (Mattias)