Header image

Plonsjes: tien nummers die wij deze week op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

‘t Leven is voor de rappe. En als het van Liam Gallagher afhangt, is Thom Yorke een rapper. Ergens midden in ‘The bends’, blijkbaar.

Na een snelle heropfrissing van meesterwerk ‘The bends’ – wat ons betreft plaats drie in de Radioheadranking – vermoeden we dat Liam het heeft over ‘My iron lung‘, de ijzersterke, adembenemende rocker iets na het middenpunt. Hoe het ook zij, Liam en Noel blijven het peper en zout van de muziekwereld: gewoontjes maar onmisbaar. Radiohead mag intussen de uitgebalanceerde kruidenmix in onze curry zijn. Naast Liams heerlijke tweetstorm ontdekten we deze week ook nieuwe smaken met onder andere een romige Jacques Greene, gekarameliseerde Future en pittige Flohio. Een volledige lijst van smaakmakers geselecteerd door Pascal, Mattias en Zeno vind je hieronder, en in onze handige spotifyplaylist.

Jacques Greene – Avatar beach

Af en toe blijven artiesten verfrissend klinken zonder aan hun formule te sleutelen. Jacques Greene is zo’n zeldzaamheid. De warme, melodieuze house waarvoor hij bekend staat, blijft keer op keer een schot in de roos, en dat is bij ‘Avatar beach’ niet anders. Het is de eerste single uit de ‘Fever focus’, zijn nieuwe ep die 16 november verschijnt bij LuckyMe. (Pascal)

Future & Juice WRLD – Jet lag ft. Young Scooter

Stel je een willekeurig paar hondspopulaire rappers voor anno 2018, en de kans dat ze al een gezamenlijk verrassingsalbum dropten is groter dan de kans dat de voetbalbond schone handen heeft. Future opende deze nieuwe strijdarena met zijn Drake collab, inclusief monsterhit ‘Jumpman’, maar zijn opvolgers met Gucci Mane en Young Thug bleken vooral op te vallen door hun ongelofelijk gebrek aan inspiratie (al blijft ‘Patek water’ een BOM). In de korte geschiedenis der monstersamenwerkingen bleef enkel ‘Without warning’ (Offset, 21 Savage & Metro Boomin’) hangen, maar het vreselijk getitelde ‘Future & Juice WRLD present…… WRLD on drugs’ lijkt kleveriger te zijn dan Kermit De Sticker. De hooks zijn heerlijk melodisch en sticky, de kracht van Juice WRLDs emokreunen vormt een goed tegengewicht voor Futures uitgevlakte gemompel en de dynamiek tussen de twee lijkt sterker dan hun leeftijdsverschil van vijftien jaar. Voor Juice WRLD, een 19-jarige knul met één wereldhit en één sterke collab met Travis Scott, betekent dit project een fiks aantal parlementszetels vooruit in onze trapraad. (Zeno)

Beirut – Gallipoli

Beirut heeft (what’s in a name) altijd een zwak gehad voor plaatsen in zijn teksten en muziek. De verhuis van zijn oude orgel naar zijn nieuwe woonplaats vormde de basis voor ‘Gallipoli’, dat deels geschreven en opgenomen werd Italië. Geen instortende bruggen die ons kunnen tegenhouden om te dromen van roadtrips met die nieuwe plaat op de achtergrond. (Mattias)

Peaking Lights – Blind corner

Peaking Lights verkast naar het oude strandhuis. Het Canadese duo releasete met ‘Sea of sand‘ een nieuwe ep, deze keer onder de Dekmantel-imprint en niet op hun eigen label. In ‘Blind corner’ versmelten de Canadezen hun dubby electronica met pulserende beats tot een uitgesponnen, dansbare trip. (Pascal)

Open Mike Eagle – Every single thing

Ondefinieerbaar, zelfs binnen de arty kant van de hiphop, dat is Open Mike Eagle. Net daarom waren de talentenjagers bij All Eyes On Hip Hop zo vriendelijk hem in de Vooruit te zetten eerder dit jaar, alwaar wij zagen dat het goed was. Album ‘Brick body kids still dream’ verdiende de 8.1 bij Pitchfork, en bijgevolg de doorbraak. Nieuwe EP ‘What happens when I try to relax’ betekent verdere vooruitgang, slimme lyrics en sluipende, schizofrene beats. ‘Every single thing’ is relaxerend én relateerbaar, een bespreking van burnouts, routine en voorspelbaarheid geïnjecteerd met de nodige humor. (Zeno)

LYZZA – Girls r us

Deze week zegende LYZZA ons uit het niets met ‘Imposter’, een ep waar de producer haar kunde voor zware bangers combineert met scherpe songwriting. Daaruit één nummer selecteren om mee te plonzen is een moeilijke opgave, maar ‘Girls r us’ toont het mooist waarom LYZZA – hier in divamodus – meer dan de moeite is om te volgen. (Pascal)

Washed Out – Don’t wanna

Volgende maand krijgt Washed Outs chillwave-klassieker ‘High times’ (uit 2009) een reissue, en daar komen enkele bonustracks bij uit die opnamessessies. ‘Dont’ wanna’ is er daar eentje van waarin Ernest Greene zich meer upbeat toont dan normaal, terwijl ons ook psychpop-gewijs weet te hypnotiseren. (Pascal)

Gus Dapperton – World class cinema

Productieve hipperd, die Gus Dapperton. Vorig en eerder dit jaar een ep en nu alweer een nieuwe single; ‘World class cinema’, met een koebel in de hoofdrol. Wij houden van koebellen. (Mattias)

Flohio – Wild yout

Meer en meer cementeert Flohio zich als sterkhouder van de Britse hiphopscene. ‘Wild yout’ is de vierde in een streak aan krachtige singles. De Londense laait van withete energie in haar vlijmscherpe raps en de zware, chaotische beat zorgt daarbij voor de perfecte backdrop. Eén en al attitude, dit. (Pascal)

Carla dal Forno – Lay me down

Eerder dit jaar bracht Carla dal Forno een cassette uit getiteld ‘Top of the pops’, die vanaf nu ook te streamen is. De tape is een verzameling aan covers gaande van Lana Del Rey en The B-52s tot Renée’s ‘Lay me down’. De Australische multi-instrumentaliste geeft het nummer in al haar sensualiteit een stripped-back, rokerig jasje. (Pascal)