Plonsjes: tien nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Als je jezelf afvraagt waarom het plots is afgekoeld: wij hebben weer tien frisse plonsjes bij elkaar gezocht. Afgelopen week smolten we niet alleen door die hete plasmabal in de lucht, maar ook door de zwoele ritmes van Faces On TV en het warm dampend karkas dat Onmens ons schonk. Vive la Belgique! De selectie komt deze keer van Pascal, Zeno, Martijn en Mattias. Onderaan vind je een handige Spotify-playlist met alle plonsjes van 2018.

Xiu Xiu & Mitski – Between the breaths

De samenwerking tussen Xiu Xiu en Mitski is er een waarvan we niet verwachtten dat we ze zo hard nodig hadden. ‘Between the breaths’ transporteert je voor zesenhalve minuut naar de mijmerende en meer comfortabele outskirts van Xiu Xiu’s universum, alwaar Mitski’s tedere zang je volledig doet verdwalen en het geheel je uiteindelijk leidt naar een overrompelend gevoel van bevrijding. Dit droompopjuweeltje is een eerste nummer uit de soundtrack voor ‘How to talk to girls at parties’, een film van John Cameron Mitchell. (Pascal)

Deafheaven – Honeycomb

Met ‘Honeycomb’ laat Deafheaven na drie jaar studiostilte weer van zich horen. Het epische nummer duidt erop dat Deafheaven nog steeds als zichzelf klinkt, al laat de vijfkoppige band uit San Francisco beduidend meer zonlicht toe in hun donkere razernij. Wie de zeven minuten durende wervelstorm aan blackmetal-meets-postrock weet te doorstaan, inclusief enkele Dinosaur Jr.-achtige riffs, wordt vervolgens getrakteerd op een instrumentaal dreampop-coda dat de storm weer volledig doet gaan liggen. (Martijn)

Father John Misty – Just dumb enough to try

Onzer Papa John keert al vroeg weder na vorig jaar het ellenlange, gek of geniale ‘Pure comedy’ uit te brengen. Op 1 juni komt nieuw album ‘God’s favorite customer’ uit, en alles wijst erop dat hij zijn afgelopen relatie zal dissecteren. Zo genieten wij alvast van ‘Just dumb enough to try’, waarin hij, schijnbaar nog steeds smoorverliefd, zijn verloren liefde bezingt. (Zeno)

Fidlar – Alcohol

Bleken ook al goed te werken in zomerhits: nicotine, valium, vicodin en xtc. (Mattias)

Ssaliva – Danger came smiling

Ssaliva blijft zich tonen als een van de interessantste Belgische producers als het aankomt op emotieve klankpaletten. De Luikenaar bracht deze week een nieuwe ep ‘Wyin’ uit op Collapsing Market, waarmee hij die status opnieuw bevestigt. Het openingsnummer ‘Danger came smiling’ is een verstillende bezinningsoefening van iets meer dan vijf minuten. Het nummer manifesteert zich als een rondleiding in een kathedraal waarin etherische koorzangfragmenten je begeleiden doorheen een waas van ijle synths. (Pascal)

Let’s Eat Grandma – It’s not just me

Let’s Eat Grandma gaat voor de derde single uit ‘I’m all ears’ opnieuw in zee met de visionaire producer SOPHIE, deze keer in samenwerking met Faris Badwan van The Horrors. ‘It’s not just me’ is echter niet de mokerslag die ‘Hot pink’ was. De Britse tieners begeven zich met dit zoete liefdesliedje in de meer toegankelijke regionen van de electropop, waarin ze eveneens hun stempel genoeg doordrukken om een aangename breezy song af te leveren met een eigen identiteit. (Pascal)

Faces on TV – Slowly fading out

Het is moeilijk een favoriet te kiezen op het uitstekende ‘Night funeral’, maar op ‘Slowly fading out’ toont Faces On TV genadeloos veel ambitie om vervolgens de tijd te nemen alle verwachtingen in te lossen. (Zeno)

Lotic – Hunted

‘Hunted’ is de eerste single uit Lotics langverwachte debuutplaat ‘Power’, dat uitkomt via Tri-Angle. Doorheen het nummer scandeert de Berlijnse producer al fluisterend “Brown skin, masculine frame/Head’s the target/Acting real feminine/Make ‘em vomit” als mantra tegen de blanke en heteronormatieve blik op hun/haar. Het is een gracieuze balans tussen ingetogen onrust en militante veerkrachtigheid dat zich uit in een claustrofobisch en beklijvend nummer. (Pascal)

Machinedrum – Hype up

Noem ons gerust die hypebeasts wat betreft Machinedrum. Na het ronduit fantastische album ‘Vapor city’ in 2013 wisselde Machinedrum de donkere grootstadbeats in voor positieve partymuziek met zo veel hoeken af dat je in het rond draait. Nieuwe single ‘Hype up’ gaat verder op het elan van laatste plaat ‘Human energy’: goedlachse kreetjes, averechtse hyperactieve beats en genadeloos gevoel voor melodie. (Zeno)

Mazzy Star – Quiet, the winter harbor

Niets dat die zondagavondse melancholie zo sterk kan vervatten als de stembanden van Hope Sandoval. Ook ‘Quiet, the winter harbor’ voelt als thuiskomen aan. Met de spaarzame combinatie van piano en gitaar ter ondersteuning van Sandovals mijmeringen kunnen alle vakjes voor een innemende en sussende droompopervaring worden afgevinkt. Minder hadden we dan ook van Mazzy Star niet kunnen verwachten  Het nummer is de eerste single uit de reünie-ep ‘Still’, die in juni uitkomt. (Pascal)