Plonsjes: tien nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Joepie, morgen 1 mei! Dag van de arbeid vieren door in ons bed te liggen stinken en ‘s avonds pintjes te drinken met goeie optredens. En tussendoor onze plonsjes op repeat luisteren, uiteraard. De tien keuzes van deze weken zijn er van Mattias, Pascal en Zeno. Onderaan vind je een handige Spotify-lijst met daarin alle plonsjes van het afgelopen jaar.

Lowly – Wood

Deense pop behoort momenteel tot de meest frisse en tegelijkertijd nostalgische in z’n soort, en deze Lowly mag je gerust in het rijtje van Hater en Communions plaatsen. Na het simpele maar efficiënte debuut vorig jaar is er nu al nieuw werk, met een hoofdrol voor de ijle zang van Nanna Schannong en synths die naar het einde toe steeds snediger snerpen. (Mattias)

Oneohtrix Point Never – Black snow

Album na album wist Daniel Lopatin als een zwart gat onze aandacht te trekken om ze vervolgens immer vast te houden. Ditmaal is dat niet anders. Op ‘Black snow’, de vooruitgestuurde single van het aankomende album ‘Age of’, neemt Daniel Lopatin zowaar verstaanbare lead vocals voor zijn rekening. Met Anohni op backings en James Blake achter de knoppen levert hij een dystopische balade van topkwaliteit. (Zeno)

Doon Kanda – Crinoline

Jesse Kanda staat het meest bekend om zijn visuals voor Arca, Björk en FKA Twigs. Vorig jaar bracht hij via Hyperdub onder zijn producersmoniker Doon Kanda zijn eerste solo-ep ‘Heart’ uit. Die volgt hij nu op met de ep ‘Luna’, die een collectie aan buitenaardse electronica herbergt, maar dan met een zachtere en meer romantische toets, zoals deze glinsterende ‘Crinoline’. (Pascal)

Blood Red Shoes – God complex

Op tien jaar tijd is Blood Red Shoes van een The Kills-doorslagje uitgegroeid tot band die muziek maakt zoals we wilden dat The Kills nog steeds klonken. (Mattias)

Jon Hopkins – Everything connected

Vijf jaar is het alweer geleden dat Jon Hopkins met ‘Immunity’ een laat meesterwerk in zijn carrière leverde. Zijn rekeningen betaalt hij nog steeds met de productiecredits op ‘Viva la vida’ van Coldplay, maar laat dat je niet misleiden. Jon Hopkins levert solo nog steeds de meest knasperige tech house van de planeet af. (Zeno)

The Internet – Roll (Burbank funk)

Kroniek van een aangekondigde funkbom, deze nieuwe van The Internet. House, funk en r&b worden in de rondtollende discobal gegooid. Laatavondbommetje.. (Mattias)

Partners – Protect and survive
Partners is een Gents duo dat zich spitst op verontrustende clubmuziek. De claustrofobische hypnose-oefening ‘Protect and survive’ plaatst die in een lo-fi psychedelische dimensie waarin het aangenaam verdwalen is. (Pascal)

Clairo – 4EVER

Als je zo mooi kan neuriën dan mag je van mij in dit lijstje staan. (Mattias)

Cecilia – Gros animal

Met de eerste single uit haar Halcyon Veil-debuut ‘Adoration’ (dat uitkomt op 4 mei) laat de Canadese Rabit-protégé verknipte alienconversaties horen in een ruime setting van spannende electronica en mysterieuze blazers, tot op het einde de muren genadeloos op je afkomen en je net niet pletten. (Pascal)

Eartheater – C.L.I.T

Met ‘C.l.i.t’ (ofwel ‘curiosity liberates infinite truth’) doorklieft Eartheater als een compleet losgeslagen Björk je schedel met een knap staaltje intense chaos. Het is de eerste single uit haar nieuwe album ‘IRISIRI’, dat op 8 juni uitkomt via PAN. (Pascal)

!!! BONUSPLONS !!!

Kanye West geeft ons van zijn beste verse in jaren op Lift Yourself, exclusief te vinden op kanyewest.com.