Plonsjes: tien nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Afgelopen weekend voelden we meer spanning toen we ons comfortabel in de zetel nestelden voor de eerste luisterbeurt van Arctic Monkeys, dan bij de finale van dat populaire programma zondag. En we moeten toegeven, het onregelmatige zootje hield ons de eerste maal maar mooi op het randje van die zetel. Wij appreciëren drang naar vernieuwing, en subtiele bijsturingen in stijl leverden ons deze week ook het sublieme album van Beach House. Voor wie nood heeft aan meer dan één frisse dosis muziek, zijn we hier uiteraard met de wekelijkse plonsjes. De tien nummers zijn ditmaal van Daan, Pascal, Mattias, en Zeno. Onderaan vind je een handige Spotify-lijst met daarin alle plonsjes van het afgelopen jaar.

Jonwayne – Last last fall

‘Last last fall’ is deel van de Adult Swim Singles Program, dus meer dan waarschijnlijk is er geen album met de nieuwe single van Jonwayne gemoeid. Helaas, want op het nummer mengt Jonwayne haast naadloos zijn ouder werk met de thematiek van z’n laatste album ‘Rap album two’. 8-bitty beats met een fikse scheut emoties en melancholie, I’m a sucker for that. (Daan)

Réelle – Kissing myself

In juni brengt Réelle met ‘Ghamccccxc vRR’ hun tweede album uit bij Aïsha Devi’s label Danse Noire. In aanloop daarvan lost de Duits-Cubaanse producer met ‘Kissing myself’ een ep. Het titelnummer vertaalt schizofrenie treffend naar een intieme club-ballad, waarin verdraaide vocalen, snerpende synths en diepe bassen voor een kille schoonheid zorgen. (Pascal)

White Denim – Magazin

Sinds we in 2013 proefden van ‘Corsicana lemonade’ volgen we Texaanse rockers White Denim op de voet. Vijf jaar later is er ‘Magazin’, een voorsmaakje van een nieuw album dat hedendaagse bluesrock op maat van The Black Keys aankleedt met blazers en en een loom maar o zo aanstekelijk refrein. (Mattias)

Arctic Monkeys – Four out of five

Ergens onderweg verliezen Arctic Monkeys de oriëntatie in het Tranquility base hotel & casino. Na grondig onderzoek en vingerafdrukanalyse traceerden wij dat moment terug naar ‘Four out of five’, het laatste maar sublieme hoogtepunt middenin het album. Gedoodverfde single ook, dus wij raden aan het refrein in te studeren alvorens de festivalzomer begint. (Zeno)

Jungle – Happy man

Een handleiding naar geluk op het eerste nieuwe werk van Jungle, maar eigenlijk is luisteren naar dit nummer al een goed start. (Mattias)

Perc & Truss – Leather and lace (Mumdance & Logos remix)

‘Leather and lace’ kwam al in 2016 uit, maar Perc en Truss besloten dat het nummer aan een update toe was. Naast remixes van Ghost In The Machine en Pinch (die verschijnen op 18 mei), mochten ook Mumdance en Logos hun versie maken. Het duo pakt het, niet geheel verrassend, bijzonder inventief aan. Van de originele track blijft enkel de energie bewaard, terwijl het duo mikt op keiharde trance, inclusief cheesy donderslag en Bonzai-vibes. Wij herhalen nogmaals voor alle dovemansoren: trance en hardcore zijn terug, en als het op deze manier is, mag dat zeker blijven duren. (Daan)

Courtney Barnett – Sunday roast

Onze favoriete Aussie bewijst dat ze ook zonder spitsvondige grapjes kan boeien op haar nieuwste, ingetogen single waarin het fijn thuiskomen is. (Mattias)

Kero Kero Bonito – Time today

Kero Kero Bonito maakte even een ommetje langs grunge op de jongste ep, maar samen de vroege zomerwarmte zijn ook de popvibes opnieuw binnengeslopen bij het trio. ‘Time today’ is geen nummer om in de blakende zon te schudden met je konye, wel het nummer dat de eerste druilerige motregen omtovert tot een zorgeloze lentedag. (Zeno)

Vacation – Action road

Een wijze man uit de Kempen heeft ooit gezegd dat goe punken de beste levenshouding is. Vacation geeft ‘m gelijk én brengt eind juli een nieuw album uit. (Mattias)

Wet – Lately

Dat Wet een uitstekende singlesband is ontdekten we al op debuut ‘Don’t you’. ‘Lately’ is het derde vrijgegeven nummer van een nieuw album dat er in juli zit aan te komen, en ook dit is wederom een popsong van de dromerigste soort. Hopelijk houdt het trio het niveau van deze singles deze keer wel een album lang vol. (Mattias)