Header image

Plonsjes: tien nummers die wij op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

WAT IS ER HIER NU GEBEURD, IK BEN WEODEND!!8!8!88!! AL JAREN KOMY IK NAAR DEZE SITE OM MIJN DAGELIJKSE DOSIS ORANJE OP TE HALEN DIE IK PER VAST CONTRACT DOORSLUIS NAAR WOUTER BEKE. EN NU HEB IK ER TEKORT?,,? DAT BEETJE ORANJE LINKSBOVEN IS NIET GENOEG OM AL DIE GRIJZE GEMEENTEBURGERMEERSTERS BIJ TE KLEUREN HOOR. KAN DE SITE AUB WEER TERUG ZOALS VROEGER TOEN ALLES VEEL BETER WAS??

mvg alvast bedank,

van moerkerk zenoa

PS: plonsjes kunnen sporen van Mattias, Yannick & Zeno bevatten, onderaan vind je een handige Spotifylijst met de plonsjes van de voorbije week.

PPS: vergeet niet te genieten van de week, én de vernieuwde site!

 

Free Nationals ft. Daniel Caesar & Unknown Mortal Orchestra – Beauty & Essex

Free Nationals is al even de ongemeen funky backing band van Anderson .Paak, maar heeft nu een eerste eigen single uit. De instrumental is zijdezachter dan onze langharige kat – geloof me, die is zácht – en Daniel Caesar glijdt er als een r&b-god overheen. Even later komt averechtse indieheld Ruban Nielson van Unknown Mortal Orchestra langs om het nummer gladder te maken dan vijf potten vaseline op een schaatspiste. Silky smooth, dat kunnen we wel smaken. (Zeno)

Run The Jewels – Let’s go (The royal we)

Het enige goede bij die overdaad aan inwisselbare superheldenfilms, is dat de soundtrackbudgetten navenant zijn. Eerder dit jaar was het al smullen met de soundtrack van ‘Black panther’, en nu is er ook de Spiderman-spinoff ‘Venom’. Daarin mag Run The Jewels voor muzikaal vertier zorgen met een sluimerend nummer dat perfect op het twee jaar geleden uitgebrachte ‘RTJ3’ had kunnen staan. (Mattias)

Sampha – Treasure

Het was even wachten op nieuw werk na het fantastische ‘Process’ van vorig jaar, maar nu waagt Sampha zich aan de score voor ‘Beautiful boy’, een film met onder meer Timothée Chalamet en Steve Carell. Op ‘Treasure’ schalt Samphas hese godenstem over bergtoppen van kletterende pianos en opstuwende violen, we zien alvast de beklijvende beelden voor ons netvlies. (Zeno)

Friendly Fires – Heaven let me in

De indierockers van Friendly Fires zijn voor hun nieuwste single de studio ingedoken met Disclosure en Alex Metric. Voor fans van het eerste uur misschien een schrikbarende combinatie, maar het resultaat mag er zijn: groovy, 80’s geïnspireerde indiepop waarin Ed Macfarlanes stem heerlijk doorschemert. (Yannick)

Jamila Woods – Giovanni

Jamila is woke ?

De dichter en buddy van Chance The Rapper scoorde twee jaar geleden met Soundcloud-album ‘HEAVN’ en kon sindsdien op heel wat bijval rekenen. Dat vertaalt zich in ‘Giovanni’, een ode aan zwarte zelfliefde. Ze regisseerde ook de bijhorende clip, doorspekt met spoken word en beelden van haar eigen familie en grootouders. “The song is about legacy and lineage, and how the love & strength of the people who made me makes me feel invincible.” (Mattias)

Kurt Vile – Mutinies 

Er is muiterij in Vile zijn hoofd, pillen komen op pillen terwijl zijn gsm maar blijft trillen. Hij harnast de herkenbare post-2010 angsten in ‘Mutinies’, een ongrijpbaar zwevende mijmering over subtiel swingende maatsoorten. Het is simpel, beklemmend en oh zo prachtig, één van de absolute hoogtepunten op ‘Bottle it in’, eentje om je koptelefoon mee te vullen terwijl je in een brede matras weg zinkt. (Zeno)

Neneh Cherry – Natural skin deep

Zweedse Neneh Cherry heeft zich met behulp van producer Four Tet rechtstreeks van de jaren negentig richting het nu gekatapulteerd. ‘Natural skin deep’ is het laatste voorsmaakje vooraleer nu vrijdag album ‘Broken politics’ verschijnt. Daarop horen we nóg meer kletterende percussie en bezwerende blazers zoals dan hier al het geval is. (Mattias)

Lone – Pulsar

Lone verdient je aandacht. Al drie opeenvolgende albums bracht de Brit tijdloze electronica, gaande van Aphex Twin breakbeats tot pastelkleurige jungle in de lijn van Bicep (vóór Bicep). Met ‘Airglow fires’ heeft hij dé cheesy clubhit achter zijn naam die ook gecoverd wordt door de jazzheads bij STUFF., om maar te zeggen dat kwaliteit en toegankelijkheid hand in hand gaan. Ga luisteren naar Lone, en begin misschien gewoon hieronder bij nieuw tussendoortje ‘Pulsar’, dat je bijna acht minuten meeneemt naar zonovergoten oorden met hangende palmbomen. (Zeno)

Angelo De Augustine Ft. Sufjan Stevens – Time

Angelo De Augustine heeft voor zijn nieuwe album ‘Tomb’ dat uitkomt op 18 januari weer eens samengezeten met zijn goede vriend Sufjan Stevens. Heerlijk simplistische indie-folk met Stevens op piano. Fun fact, de nieuwe plaat werd geproducet door Thomas Barlett die onlangs nog te gast was bij de gestripte herwerking van St. Vincent’s ‘Masseduction’. (Yannick)

Cloud Nothings – So right so clean

‘So right so clean’, zo rechtdoor en zo vuil. Cloud Nothings is nog steeds niets eigenwijs, maar wel iets goudeerlijk, gitaarmolesterend en broodnodig. (Zeno)