Header image

Plonsjes: tien nummers die wij op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Terwijl ik alleen zat te huilen omdat ongeveer de volledige redactie ten huize Indiestyle richting een obscuur evenement in Limburg trok, rinkelde plots de stalen bel aan ons kantoor (de elektriciteitsrekening kunnen we al maanden niet meer betalen). Met een intense grijns begroette boer Tobias ons terwijl hij zijn twee bejaarde en voorbijgestreefde ossen, Ye en Chance, eventjes rust gunde. ‘Kijk eens naar mijn karrenvracht versgeplukte plonzen’, bulderde hij met oorverdovend enthousiasme. Normaal zijn we terughoudend als het gaat om Tobias’ ladingen van schommelend allooi, maar gezien de omstandigheden waren we geneigd de hele bulk zonder verpinken binnen te heisen. Toen we dichter kwamen om de deal te bezegelen met een gouden handdruk werden we echter gepakt in onze onoplettendheid. Met gebroken blik wenkte Tobias ons om ons oor te lenen, waarna hij in onze schelp prevelde: ‘Arno’s motiverende plaatjes is niet meer, neem de hele lading maar voor niets, het heeft toch geen zin meer’. Verdwaasd bleven we achter terwijl de doorleefde vakman zijn ossen met lichte snik aanspoorde. ‘Vanavond wil ik enkel 8o8’s en gebroken harten horen jongens’, hoorden we hem nog mompelen terwijl we de deur achter onze rug sloten. De lichte tristesse en nodige melancholie zouden pas tegen de avond uit ons hoofd raken.

Hoe dan ook, de plonsjes deze week komen dus van Tobias, onderaan vind je een handige Spotify playlist met alle plonsjes van het afgelopen jaar.

Jpegmafia – Jesus forgive me, I am a thot

Jpegmafia verwijst steevast naar z’n toekomstige album als een teleurstelling, maar ontgoocheld zijn we na het horen van deze eerste single allerminst. ‘Jesus forgive me, I am a thot’ is een heerlijk tegendraads nummer waarin Peggy over een zwoele gitaarbeat afwisselend zit te roepen of in autotune aan het croonen slaat, met een bizarre doch onweerstaanbare mix van stijlen als gevolg. (Tobias)

Young Thug ft. Lil Uzi Vert – What’s the move

Ach Young Thug, mischien wel dé peetvader van de melodisch mompelende trap (sorry Lil B), heeft een nieuw album uit en je raadt het nooit, er staan nog eens twintig nummers op! De tijd van het geniale ‘JEFFERY’, het zeldzaam perfecte trapalbum, zit er alweer eventjes op en de stroom aan streaminggelden mag natuurlijk niet opdrogen. Op ‘What’s the move’ haalt Thugga zijn kleinzoon Lil Uzi erbij om te doen wat ze allebei het beste kunnen: een onwaarschijnlijk aanstekelijke brij aan vrolijke melodieën samen kletsen. (Zeno)

Marie Davidson – Chasing the light

Naar eigen zeggen gaat Marie Davidson de clubmuziek verlaten om andere muzikale horizonten te vertrekken. ‘Chasing the light’ is haar afscheid aan deze stijl, en wat voor één. Het nummer begint met heerlijke trance-achtige melodieën en bouwt vervolgens climax na climax op tot een episch dansvloer-anthem. Een bitterzoete vaarwel, want in deze stijl hadden we zeker nog wat meer gelust. (Tobias) 

Tool – Fear inoculum

Tool is op dit punt zo’n grote meme geworden – zowel door de soms nogal pretentieuze fanbase als door het eeuwige wachten op een nieuw album – dat je bijna zou vergeten dat het ook gewoon een steengoede band is. Een deel van de grapjes kunnen we nu eindelijk opbergen, want op 30 augustus komt die plaat eindelijk uit en met ‘Fear inoculum’ krijgen we al een eerste idee hoe die gaat klinken. Nu kan je het nummer ophemelen wegens dingen als het feit dat Maynard exact in het midden van het nummer “mitosis” zingt (het proces waarbij een cel zichzelf in twee identieke delen splitst), maar je kan ook gewoon genieten van de heerlijke opbouw rond tribale percussie, hypnotiserende riffs en de innemende zangmelodieën. Je kiest zelf maar hoe moeilijk je het maakt. (Tobias)

Brockhampton – Boy bye

“The best boyband since One Direction” maakt zich klaar om een nieuwe plaat uit te brengen, en naar goeie gewoonte gaat dat weer gepaard met een hele resem singles. ‘Boy bye’ is alweer het derde nummer dat ze deze zomer op de wereld loslaten en valt vooral op door z’n opgewekte, assertieve melodie gecombineerd met de chemie tussen de flows van al de verschillende leden. (Tobias)

clipping. – Nothing is safe

 Ook experimenteel raptrio clipping. laat weer van zich horen. ‘Nothing is safe’ is niet hun meest avontuurlijke track, maar de beat heeft wel een heerlijke horroresthetiek die doet denken aan het werk van John Carpenter. Hun nieuwe plaat waar deze single deel van uitmaakt, komt in oktober uit. De soundtrack voor je Halloweenfeestje heb je bij deze dus ook alvast. (Tobias)

Thaiboy Digital – Lip service (feat. Ecco2K)

Legendary Drain Gang member Thaiboy Digital woont ondertussen al een tijdje in Thailand na zijn deportatie door de Zweedse regering, maar dat weerhoudt hem er niet van om regelmatig met zijn vrienden samen te werken. ‘Lip service’ is de eerste single van zijn langverwachte ‘Legendary member’ album en laat Thaiboy samen met partner in crime Ecco2K horen over een gelukzalige gitaarbeat. (Tobias) 

Miley Cyrus – Slide away

Na nog geen jaar laat Miley haar trouwring al achter, maar als dat zeemzoete songs over heartbreak teweeg brengt, kunnen we daar dan ook niet té hard om rouwen. Samen met Mark Ronson veroverde ze al elke hitlijst met ‘Nothing breaks like a heart’, nu gaat ze echter minder de Lost Frequencies tour op. ‘Slide away’ is een traag glijdende synthpop ballade met een verdacht subtiele Mike Will Made-it aan de knoppen. Het wordt vooral uitkijken wat de volgende stap wordt, wij durven alleszins al geen voorspellingen meer doen sinds haar album met The Flaming Lips. (Zeno)

Lightning Bolt – Air conditioning

Van dit treurige weer in de zomer wordt niemand vrolijk, maar als het dan toch moet onweren zijn we blij dat we er deze Lightning Bolt bij krijgen. Deze single van het meest geagiteerde noiserockduo klinkt weer als een epilepsieaanval gecondenseerd in 4 minuten aan chaotische percussie en dito gitaarwerk, en zo vinden we het niet eens zo erg om binnen te blijven zitten om aan ons bureau dit nummer te luisteren. (Tobias)

Girl Band – Going Norway

Girl Band gaat op reis naar Noorwegen en neemt mee: zo weinig mogelijk melodie en zo veel mogelijk intensiteit. (Tobias)