Plonsjes van de week #3: de tien nummers die je vorige week niet mocht missen

door Thomas Konings

Met een beetje Les Nuits-vertraging zijn hier de beste nummers van vorige week. Gekozen door Jens Van Lathem en Thomas Konings. We hebben deze week een beetje experimentele pop in de aanbieding, een beetje emotionele indierock, een portie minder emotionele indierock en ook een zotte electronica-track. Check het hieronder en volg onze afspeellijst als Spotify je ding is.

MNEK – At night (I think about you)

De allerbeste nummers kunnen soms zo intens een gevoel of een sound vormgeven dat het moeilijk is om er altijd mee om te gaan. De nieuwe single van MNEK is zo’n gevalletje: de productie is zo pop-perfect dat het extreem overweldigend kan overkomen. Moest de jonge Brit dit nummer uit handen gegeven hebben (doet ie namelijk wel vaker), dan was Craig David onze favoriete keuze geweest, maar eigenlijk kan niemand dit beter dan MNEK zelf. (TK)

Dawn Richard – Wake up

Een nieuwe week, een nieuw Plonsje van Dawn Richard (foto) dat ons hart weet te veroveren. ‘Wake up’ is de laatste nieuwe single in de lange aanloop naar ‘Redemption’ en toont duidelijk waar ze met die langspeler naartoe wil. Met de hulp van Machinedrum (ook al mee verantwoordelijk voor ‘Not above that’) zoekt de Amerikaanse ook hier een soort post-edm-pop op, die speelt met euforie maar ook met melancholie, en ruimte geeft aan Richards stem om zich bombastisch te ontplooien. (TK)

Samuel – Killr

Deze week zit m’n selectie – zoals wel vaker eigenlijk, sorry – weer boordevol heerlijke popjams. Deze ‘Killr’ van Samuel heeft een productie gekregen van Kwes (Warp-artiest met productie-credits bij o.a. Nao, Rosie Lowe en Hudson Mohawke) en Okzharp (Zuid-Afrikaanse house-pop-producer uit de stal van Hyperdub). Daardoor is de instrumentatie vrij avontuurlijk met eerst hobbelige beats, die later worden bijgestaan door zwevende synths. Samuel zelf begeeft zich ergens tussen Eurosong-zang en Wild Beast-ige vocals, wat het allemaal nog een beetje intrigerender maakt. (TK)

Cat Be Damned – Drown

Wil er iemand een heel verlegen, laidback of nonchalante Avi Buffalo horen? Dan ben je bij dit nummer aan het juiste adres. Cat Be Damned gaat even hoog in de vocalen, doet dat met evenveel melodiegevoeligheid en twistende gitaren in de achtergrond, maar klinkt zo’n beetje alsof het allemaal niet hoeft. Gelijk heeft hij. (JVL)

Luisteren via The Fader

Emily Jane White – Frozen garden

Eurosong is niet de enige plek waar emotionele, semi-gothic vrouwen het goed doen. Chelsea Wolfe en Emily Jane White bewijzen in Indiesong al jaren dat folk een uitstekende broedplaats voor heel donkere overpeinzingen is. Vooral hun vocalen zijn belangrijk om de brug naar genres met meer spierballen te slaan en op ‘Frozen garden’ doet White dat opnieuw grandioos. De laatste dertig seconden staan garant voor kippenvel. (JVL)Sick Sad World – Skateboarding girl

Het is niet omdat girlbands zich zwaar aan het amuseren zijn de laatste tijd, dat groepen die bijna volledig uit mannelijke leden bestaan het niet mogen proberen. Sick Sad World doet met ‘Skateboarding girl’ een leuke poging om even naïeve muziekjes te maken, al is het resultaat ondanks de zorgeloze videoclip toch net iets donkerder. (JVL)

Yeesh – End results

Aangezien emo uit de jaren negentig terugkomt, was het te verwachten dat post-hardcore uit diezelfde tijd niet lang op zich zou laten wachten. Yeesh heeft al een debuutalbum achter de kiezen, maar valt nu op met ‘End results’, een eindeloos in your face-nummer dat zich een weg naar je moshbenen schreeuwt en rifft. (JVL)Cadet Kelly – Throttle you

Overdag schrijft de zangeres van Cadet Kelly voor Stereogum, ‘s avonds maakt ze met haar groep puntige punk-popliedjes. ‘Throttle you’ klokt af op 56 seconden en verpakt jonge problemen (“My body’s an axiety refinery”) met net genoeg kracht en onzekerheid om ons helemaal in te pakken. (TK)Rabit & Chino Amobi – Burning tower

De laatste maanden hebben we al een aantal politieke albums zien passeren (Fatima Al Qadiri, Anohni), maar uiteindelijk weet niemand het activisme zo duidelijk naar voor te schuiven als de artiesten van NON Records. Labelbaas Chino Amobi werkt op deze ‘Burning tower’ samen met Tri Angle-producer en Halycon Veil-curator Rabit voor een stukje muziek dat de chaotische sound van NON beter dan ooit tevoren in een nummer weet vorm te geven. (TK)

Palmistry – Lifted

Over kenmerkende dancehall-pop gaat Palmistry op ‘Lifted’ bijna een duetje aan met zichzelf. Eerst een beetje vreemd, daarna hoogst verslavend. Laat album ‘Pagan’ maar komen, dan wordt het een mooie zomer. (TK)