Header image

Plonsjes: zes nummers die wij op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

De plonsjes liepen bijna vertraging op omdat ik vandaag de ultieme vervulling van al mijn menselijke noden heb gevonden. Tetris Battle Royale. Laat de onwetende kiddo’s maar hun Fortnite-dansjes perfectioneren, ik vreet ze op met mijn onderhandse T-spins. Bijna vertraging zei ik, want samen met Bart en Simon vond ik wel degelijk een ijzersterke lichting aan nieuw muziekmateriaal, met onderaan een handige spotifyplaylist.

Vier lijnen voor de plonsjes? Boem, tetris. Terug aan het werk nu.

Dana Gavanski – One by one

Dit is geen muziek voor gevoelige mensen, en dan bedoelen we niet dat je met decibels overstelpt wordt. ‘One by one’ is namelijk een van die wondermooie ingetogen parels die gevoelige ziel bij het zien of horen van iets prachtigs gegarandeerd tot schreien aanzet. Noem het voor ons part pracht voor gevorderden. (Bart)


Weyes Blood – Movies

Traag en onheilspellend, alsof we aan de vooravond van de apocalypse staan. Weyes Blood doet wat waar we haar voor kennen: een sfeer scheppen die 365 graden gaat. Ondertussen hebben we drie stukjes voor de puzzel van haar volgend album ‘Titanic rising’ dat op vijf april uitkomt. Zeggen dat we niet reikhalzend uitkijken naar de opvolger van ‘Front row seat to earth’ is een leugen. Voorlopig is het tot vijf april nog even voort zweven op de tonen van ‘Movies’. (Simon)

ScHoolboy Q – Numb numb juice

Twee minuten, meer heeft ScHoolboy Q niet nodig om zijn terugkomst in de markt te zetten. ‘Numb numb juice’ loopt over van de altijd aanstekelijke flows, waarmee Q bewijst het paradepaard van de TDE-stal te zijn naast Kendrick. Ook Tyler, The Creator komt in de clip piepen, want zoveel fantastische shots kan hij toch niet missen. (Zeno)

The Comet Is Coming – Super zodiac

Sons of Kemet, Shabaka & The Ancestors of The Comet Is Coming, overal waakt Shabaka Hutchings met zijn massieve saxofoonspel over de kwaliteit van alles dat van ver naar jazz ruikt. Met die laatste bracht hij net ‘Trust in the lifeforce of the deep mistery’ uit, een titel die gewoonlijk iets te metafysisch naar onze smaak is, maar toch perfect de lading dekt voor de smeltpot aan futuristische keys en tribale ritmes. Als Thorgal een soundtrack had gehad, was het deze geweest. (Zeno)

Beast Coast – Left hand ft. Joey Bada$$, Flatbush Zombies, UA, Kirk Knight, Nyck Caution, CJ Fly

Lang geleden dat we zo enthousiast waren over een overmatig grote verzameling rappers. Beast Coast is onder meer Joey Bada$$ en Flatbush Zombies, maar bewijst op ‘Left hand’ vooral een onmiskenbare dynamiek te hebben. Denk aan Brockhampton ontstript van alle hipstereigenschappen maar met nog steeds datzelfde teveel aan charisma. Er wordt gegrapt over Diddy Kong of Play-Doh, en de bijhorende nostalgie maakt ons meteen al fan voor de eerste rij. (Zeno)

Frankie Cosmos – Dancing

Vorig jaar spraken wij Frankie Cosmos nog over haar laatste album, waarschijnlijk het vlotste en meest spontane interview dat ik tot nu toe mocht afnemen. De New Yorkse pakte me in met haar uitbundige eerlijkheid en bewonderenswaardige levensvisie, én ze vertelde dat ze meer songs op piano wou schrijven. Nu is er intussen ‘Dancing’, op piano en met diezelfde goudeerlijke spontaniteit, ons hart wordt opnieuw een beetje warm. (Zeno)