Plonsjes: zeven nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Voor allen die weer aan het studeren moeten slaan, wat extra motivatie: veel talenten hieronder hebben geen diploma, hoeza! Voor allen wiens vakantie weer voorbij is: sommige personen hieronder betalen hun rekeningen met muziek, hoezee! Maar wees niet ontmoedigd, want dat wil ook zeggen dat we deze week kunnen genieten van een frisse lading heerlijke muziek. De selectie van deze week komt van, euh, enkel Zeno. Dat ben ik, aangenaam kennis maken! Onderaan vind je een handige spotify playlist met alle plonsjes van het voorbije jaar.

Joey Purp – QUARTERTHING

Joey Purps fantastische nieuwe album ‘QUARTERTHING’ barst van de vooruitstrevende producties en beenharde raps, en klinkt zo vaak als de straatversie van Vince Staples’ ‘Big fish theory’. De zwalpende titeltrack is de zelfverklaarde theme song of the summer, ook al is het september. Ga dat album luisteren mensen!


Fornet – Winter

Je wekelijkse dosis existentiële crisis wordt wederom aangereikt door de fijne Belgen bij Fornet. ‘Winter’ is aardedonkere waanzin, kracht bijgezet door een doorgedraaide blazer, en finaal de prak ingereden door een heerlijk rondtollende baslijn.

G Perico – Play wit it

G Perico – een doorwinterde, diehard crip – houdt al een goeie twee jaar de klassieke West Coast rap draaiende, en nu is er zijn nieuwe ep ‘Guess what?’. Als de blauwe versie van YG verkent hij ditmaal meer dan enkel DJ Mustard-achtige beats, en ‘Play wit it’ is een poppie hoogtepunt.

Kloothommel – Club is open

Wil je een geheim weten? Wij zetten eigenlijk het nieuwe ‘Club is open’ van Kloothommel (wat een fantastische bandnaam ook) voornamelijk in de plonsjes zodat je hun heerlijke, maar oudere nummer ‘Summer melts’ zou gaan luisteren. Het klinkt allemaal als goeie ouwe Real Estate, waarbij de zanger in een vat vol swag gevallen is. Plons!

Forest Swords – Crow

Forest Swords draait nu al zeker acht jaar mee, en nog steeds klinkt niemand echt als hem, dus wou hij maar eens als wat andere mensen klinken. Voor DJ-Kicks maakte hij ‘Crow’, een donkere, slepende clubtrack, en hij komt er schaamteloos mee weg.

Lil Gray – Money counter

‘Joepie, weer een nieuwe lil’ rapper om te horen!’ zei niemand ooit. Nochtans, bij Lil Gray mis je wat, zoals de hele wereld ‘Money counter’ initieel gemist had vorige maand. De voorbije week ging de bal dan toch aan het rollen, en maar goed ook.

The Blaze – Queens

De Fransmannen van The Blaze maken muziek met filmische kwaliteiten, en dat zetten ze kracht bij met de immer prachtige beelden in hun clips. Als een meer downtempo versie van Bicep voorzien ze de wereld rondom van een sfeervolle soundtrack, de achtergrondmuziek bij het einde van de zomerdagen.